Ikke utgått på dato

Da Jan Erik Enerud (68) flyttet inn i bofellesskapet tilknyttet «FRI» og skulle i arbeidspraksis hos Kirkens Bymisjon, da følte han seg litt utgått på dato. Men Jan Erik er så visst ikke gått ut på dato. Flere dager i uken er han å finne bak disken på «Skattkammeret», opptatt med å låne ut sports- og aktivitetsutsyr til barn og unge.

Jan Erik Enerud på Skattkammeret i Drammen.

Jeg startet opp med arbeidspraksis på «Gjenbruket», fikk så nyss om at «Skattkammeret» var på trappene og at lokalet var leid, sier Jan Erik.

– De hadde snakka om det på «FRI», om det kunne være noe for meg, fortsetter han.

– I grunn så lurte de vel på hvor de kunne «plassere» meg, jeg oppfattes vel som noe utgått på dato, sier Jan Erik og ler så nesten tårene triller.

Jan Erik er født i 1949 og er 68 år. Men det er ingenting som tilsier at han har gått ut på dato. Han sitter ved et av bordene i «Aktivitetskafeen» og har akkurat gjort seg ferdig med dagens frokost.

– 1. november i fjor kom jeg på «FRI», sier han. Jan Erik har oppfølging av «FRI» og bor i bofellesskapet tilknyttet avdelingen. Han har både opplevd og erfart mye gjennom sine 68 år, og han forteller om en yrkeskarriere inneholdende både fjellsikring og gullgraving i Afrika.

Det er lekende lett å føre en samtale med Jan Erik, han er en mann med et stort samfunnsengasjement og mange meninger. Apropos, lekende lett å samtale med – det er like lett at samtalen sporer en helt annen retning fra der den opprinnelig tok utgangspunkt.

– Jeg har stort sett jobbet for meg selv, sier han. Det henger nok sammen med at jeg har hatt litt vanskeligheter med å innordne meg, det har i grunn vært greiest for meg å sette mine egne premisser, forteller Jan Erik.

– Vet ikke om jeg har noe ADHD eller noe annet, noe er det i alle fall.

På «Skattkammeret» sitter både praten og latteren løst mellom prosjekt-leder, Stian Nedberg og Jan Erik Enerud.

En rastløs sjel
– I anleggsbransjen var jeg nok en litt løs kanon som opererte på egenhånd, før de store entreprenørene kom og kjøpte opp mindre selskap, deriblant mitt, sier han.

– Jeg har jo egentlig aldri vært i stand til å drive butikk, jeg har vært i stand til å arbeide, det er det jeg veit, forteller Jan Erik og tenker seg om litt før han fortsetter.

– En gang hadde jeg på visittkortet mitt «fikser alt og sveiser kaldt», sier han og ler med hele kroppen. Det er vel ikke den ting jeg ikke kan gjøre og det setter jeg min ære i. Jeg har alltid skrudd og holdt på.

– Det er det med å innordne seg som har vært min utfordring, jeg er en rastløs sjel, forteller han og kikker fremfor seg.

Skattkammeret
Da lokalene til «Skattkammeret» sto klare for oppussing, var Jan Erik er naturlig valg. Med hans nevenyttighet var han rett og slett midt i blinken som medhjelper i prosjektet.

Jan Erik har tilbragt både dager, ettermiddager og noen kvelder i lokalene med oppussingen. Han og prosjektleder, Stian har malt, vasket, snekret og båret utstyr. Alt så barn og unge i drammensområdet skal ha en gratis utlånssentral med sports- og aktivitetsutsyr.

– Jeg har aldri tenkt på Jan Erik som noe annet enn en arbeidskollega, sier Stian Nedberg, prosjektleder på «Skattkammeret».
– Han har engasjert seg i det aller meste her og står på for stedet.

På «Skattkammeret» har Jan Erik hatt og har stor frihet. Han er en mann til å stole på som fikser det aller meste.

– Det er klart jeg ivaretar den tilliten jeg har fått, sier Jan Erik. Den setter jeg umåtelig stor pris på, samtidig vet jeg hvor jeg er – jeg har ikke noe problem med å plassere meg selv, fortsetter han.

– Jeg er vel litt redd for ikke å ha noe å gjøre, ikke fordi jeg ønsker, men fordi jeg ikke kan. – «Skattkammeret» ble litt en redning for meg, jeg fikk et formål i hverdagen og tilknytningen min dit er stor. Jeg ønsker virkelig å bidra, forteller han.

1. februar 2017 klippet ordfører, Tore Opdal Hansen snora på «Skattkammeret» og erklærte det for åpent. Siden den gang har Jan Erik og Stian gjort tilbudet kjent for barn og unge i Drammensområdet.

– Vi merker at det er sommersesong, sier Jan Erik. Det var større pågang i vinter, men vi er klare for innrykk på de dagene vi ukentlig har åpent.

Resten av ukedagene er Jan Erik å finne på øya Killingen. Der er det mye som skal gjøres i stand før årets feriekoloni starter i slutten av juli. – Jeg er på Killingen så mye jeg kan, må jo ha noe å gjøre, sier Jan Erik med et smil.

– Uansett er «Skattkammeret» første prioritet for meg. Det er der jeg har sagt jeg skal være og det er viktigst for meg.

Les også

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.

Bilde av to grønnkledde ansatte fra Kiwi med oransje skjerf rundt halsen. Bilde

Åpen dør til julen

Til deg som synes julen kommer i tidligste laget i butikkvinduer og i reklamepauser: På Møtestedet kommer de første spørsmålene om julen allerede på sensommeren: – Blir det KIWI-julebord i år?