Uvitenhet kan skape fantasier hos et barn!

- Enkelte ganger ser det ut som om barna betaler en høy pris fordi vi voksne er redde for å snakke om det som skjer. Da beskytter vi oss selv, ikke barnet, sier Line Brenden som er samværskoordinator på Myrsnipa Samværssted.

Det er mange måter å tilnærme seg de vanskelige temaene på. Man kan bruke ulike former for både lek og aktivitet, det viktigste er at vi tør å ta barna på alvor og ta innover oss deres følelser, sier Line.

– Det snakkes mye om barneperspektivet, men for å vite hvilke perspektiver barnet har må vi snakke med barna om hva de er opptatt av. Det er ikke alltid lett, men det kan være avgjørende for at barna skal ha det best mulig med det som skjer i livet deres, forteller Line.

De aller fleste barn har behov for en viss kontakt med sine biologiske foreldre selv om relasjonen av forskjellige grunner ikke er tett – men det må skje med både trygghet og forutsigbarhet. Myrsnipa Samværssted vektlegger akkurat det.

– Ingen familiesituasjoner er like, det som er riktig for en familie trenger ikke å være riktig for en annen. Det er heller ikke nødvendig å fortelle barnet om alt som skjer i en voksenverden. Det er ikke sikkert det er til barnets beste å fortelle om hvorfor mamma eller pappa sitter i fengsel. Det som derimot kan oppleves problemfylt for barnet er situasjoner over tid – en forelder som aldri møter på fotballkamper, eller deltar på ulike skolearrangementer. Da kan det være fint å snakke med barnet om hva det kan si til vennene sine. Da kan man også «redde» barnet fra å komme i vanskelige situasjoner hvor de føler seg dumme eller annerledes, forteller Line engasjert.

Det kan være både skam og til dels sinne tilknyttet akkurat det å ha en forelder i fengsel. Barn kan lett fange opp spenninger rundt det og da kan de mange ganger unnlate å spørre.
– Enkelte ganger ser det ut som om barna betaler en høy pris, for at vi voksne er redde for å snakke om det som skjer. Da beskytter vi oss selv – ikke barnet, sier Line.

– Jeg opplever ofte at barn er gode til å snakke om vanskelige ting, hvis det blir gjort på en riktig måte. Man kan blant annet bruke lek, aktivitet eller tegning for å «lette» situasjonen litt. Barn opplever ting som skjer på sin egen måte og noen ganger kan hendelser og forhold være vanskelige å plassere. Da trenger barn hjelp til å sortere tanker og følelser, og noen ganger svar på konkrete spørsmål så det blir lettere å forholde seg til det som skjer, forteller hun.

På Myrsnipa Samværssted tilrettelegges det for at innsatte som får permisjon eller fremstilling kan være sammen med barna sine – hvis det ikke er grunner som taler imot.
– Det er helt avgjørende med gode forberedelser, trygge relasjoner og kjente omgivelser for at det skal oppleves positivt for barnet å være sammen med en forelder de sjelden eller aldri har sett. Det kan handle om å lage klare avtaler om hva vi skal og ikke skal snakke om, hemmelige tegn for å kunne si ifra om vonde følelser. Stort sett finner vi alltid gode løsninger, men det er viktig å etterstrebe å se situasjonen fra barnets ståsted, sier Line avslutningsvis.

Les også

Tre koordinatorer fra Home-Start med barneboka «Hurra, det er tirsdag!» i hånda.

Kirkens Bymisjon med barnebok om å få hjelp i familien

Av og til kan livet by på utfordringer som gjør at familier har behov for hjelp utenfra. Home-Start Familiekontakten i Trondheim ønsket å gjøre rammene for møtene med barna enda bedre, og har nettopp gitt ut barneboka «Hurra, det er tirsdag!».

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.