Rødt, hvitt og godt!

Mat lager fest og farger – også på 17. mai. Norges største matblogger Trine Sandberg har tips for enkel festmat i rødt, hvitt og blått.

bilde av pavlovakake

Tekst: Per Frogner   Foto: Trine Sandberg / Torstein Ihle

På internett er hun størst i Norge på mat. «Trines matblogg» har flest brukere av alle, med circa 100.000 sidevisninger daglig. Ingen har solgt flere kokebøker enn Trine Sandberg, og hun er prisbelønnet flere ganger for sin formidling av mat og oppskrifter. Har du lyst på mat, og logger inn på trinesmatblogg.no, finner du mer enn 2000 oppskrifter å velge blant.

Hun hadde ikke trodd det skulle bli så stort, da hun som jurist forlot en fast jobb for å satse på sin store interesse: Mat og måltid.

Nå har hun eget blogg-kjøkken i kjelleren hjemme, med fotostudio, kontor og alt hun trenger for å nå Norge med tips og oppskrifter. Alt hun presenterer av oppskrifter har hun samlet og laget selv, etter egen erfaring og etter inspirasjon fra andre kilder.

I DET GRØNNE: Matblogger Trine Sandberg er klar for 17. mai, og deler oppskrifter som kan passe for årets 17. mai med Magasinet BY sine lesere.

Trine Sandberg sin 17.mai

Hva kan vi sette på bordet på nasjonaldagen? Trine vet råd.

På 17. mai tenker jeg «tradisjon».Trine Sandberg

– På 17. mai tenker jeg «tradisjon». Dagens program gjentar seg fra år til år. Men det er ofte mye vi skal rekke, og da må maten være enkel. Hos oss er det store høydepunktet en god og frisk kake i rødt, hvitt og blått midt på dagen. Etter barnetogene og andre aktiviteter møtes familien rundt en fargerik Pavlova.

Sandberg forklarer at det er en perfekt 17. mai-kake som bærer det unorske navnet. Den er svært populær på bloggen, og hun overstrømmes av pavlova-bilder fra leserne.

Pavlova-kaken er laget på marengsbunn av eggehviter og sukker. Bunnen kan lages på forhånd. Når det er tid for servering dekkes den med fløtekrem, friske bær og pynt. Rødt, hvitt og blått – og godt!

For mange og få

– Denne kaken er enkel å lage og passer i mange størrelser, enten man er få eller mange innom. Du kan lage den så stor som et stekebrett, eller som en liten «porsjons-pavlova». Som regel passer det med en diameter på cirka 25 cm, som flere kan dele, sier den erfarne bloggeren.

– Hvordan kan maten ellers få en nasjonal vri?

– Som alltid ellers velger jeg gjerne norske­ råvarer. Kanskje er det ekstra viktig nå i år, når mange norske lokalmatprodusenter ikke får levert til butikker og restauranter på grunn av koronakrisen.

Mange av oss har bedre tid enn ellers fordi mye er avlyst av det vi pleier å gjøre. Da har vi anledning til å lage mat hvor gode norske råvarer får spille hovedrollen.

Mat i koronatid

Hva med mat, måltid og fellesskap i korona­krisetiden? Vi skal ikke samles i større grupper. Kafeer er stengt, møteplasser begrenset. Vi er færre rundt bordene.

Trine Sandberg har fått uvanlig mange henvendelser den siste tiden fra folk som vanligvis ikke kan, vil eller har tid til å lage mat, men som nå vil gjøre mer selv. De vil samles rundt bordet og være sammen. Hun er opptatt av det enkle og fellesskapet.

Jeg sier alltid: Det viktigste er ikke hva som står på bordet, men at man møtes rundt bordet.Trine Sandberg

– Jeg sier alltid: Det viktigste er ikke hva som står på bordet, men at man møtes rundt bordet. Da kan en enkel og rimelig suppe være like godt som dyrt kjøtt og skalldyr. Enten man er få eller mange, er det viktig at man tar vare på hverandre og de man bor sammen med.

– Ikke alle har noen å lage mat til?

– Nei, mange er alene, men man kan ha stor glede av mat selv om man ikke er mange rundt bordet. Det er viktig å stelle godt med seg selv også. Man kan også møtes digitalt om man kan: Bli enige med noen om hva slags mat som skal lages, lag det i eget kjøkken og kontakt hverandre for felles middag på nett eller telefon! Det kan bli en lang og god prat med mat.

Sandberg minner om at mat smaker godt ute også. Hun vil fraråde folk til å møtes i store grupper nå, men har gode tips til enkel og god niste. Fylte horn for eksempel! Om våren er det trivelig å møte hverandre ute og spise sammen i naturen. Oppskriften på fylte horn finner du lenger nede på siden.

FYLTE HORN: Fylte horn er et godt tips til nistemat man kan ta med seg ut i naturen og nyte i disse tider, sier Trine Sandberg. Se oppskrift lenger ned.

Trine Sandberg sitt råd: «Tøm kjøleskapet»

Norges største matblogger er opptatt av miljø­vennlig kjøkken og mindre matsvinn. På blog­gen har hun et søkevalg for ingredienser­. Her skriver du inn hva du har igjen i kjøleskapet­ – og får en passelig oppskrift. En «tøm kjøleskapet»-funksjon. Bedre med restemat enn kastemat.

Sandberg triller ut tips til god bruk av rester til Magasinet BY og Kirkens Bymisjons lesere. Særlig brød, som ofte kastes. Baconpinner for eksempel. Det passer godt til egg eller som fingermat. (Se oppskrift under). Eller krutonger: Skjær tørre brødbiter. Ringle over en blanding av hakket hvitløk og olivenolje, dryss med flaksalt og stek i ovn. Godt til supper og salater, og like godt som annen snacks. Matbloggeren tipser om at tørt brød kan også fryses i skiver og få en runde i brødrister til et suppemåltid.

Trine Sandberg merker at interessen for mat er ekstra stor nå i krisetider. Mange har mer tid å bruke på kjøkkenet hjemme. 10.000–20.000 flere enn vanlig er innom nettsidene hennes hver dag. Bare i løpet av denne praten, lette flere hundre etter tips på Trines matblogg. Kanskje på jakt etter noe rødt, hvitt og godt.

Her er 4 oppskrifter fra Trine Sandberg til Kirkens Bymisjons lesere:

Pavlova

bilde av pavlovakake

Marengsbunn

4 eggehviter
75 g sukker
1 ss maisenna
1 ts balsamicoeddik

Krem og topping

3–4 dl kremfløte
1–2 ts sukker
1 vaniljestang (frøene)
300 g bringebær, jordbær og/eller blåbær

Slik gjør du:
Skill eggene. Pisk egge­hvitene i en ren bolle, uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett halvparten av sukkeret litt etter litt, og fortsett å piske.

Rør inn maisenna i resten av sukkeret, og tilsett deretter­ sukkerblandingen, litt etter litt.

Pisk til du har en glatt, skinnende og stiv mar­engs (cirka 5 minutter).

Til slutt vendes eddiken forsiktig inn med en slikke­pott.

Fordel marengsen på et bakebrett jevnt over bakepapiret, innenfor en sirkel du har tegnet opp, cirka 25–30 cm. Bruk sprøytepose eller slikkepott.

Stekes på 125 °C varm­luft, i cirka 1,5 time til pavlovae­n er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Skru av ovnen og la den stå i steke­ovnen (med døren igjen) til den er helt avkjølt.

En pavlova bør pyntes rett før den settes på kakebordet. Ha kremfløte, sukker og vaniljefrøene i en bolle og pisk det til en myk krem. Smak eventuelt til med mer sukker underveis. Fordel bær oppå kremen, gjerne med melisdryss på toppen.

Tips til Pavlova-oppskriften!

Fløtekremen kan gjerne helt eller delvis byttes ut med stivpisket crème fraîche tilsatt litt melis og eventuelt 1 ts finrevet sitronskall.

Tradisjoner: 17. mai-frokost (med djevelegg!)

Her er Trines tips til hva som kan stå på et godt, norsk frokostbord på nasjonaldagen:

Ferskt brød (hjemmebakt), oster og godt pålegg, røkt laks og egg (f.eks. fylte «djevelegg»), litt spekemat, en potetpanne som metter, salat og frisk frukt. Og bær i flaggets farger: Jordbær, bringebær, blåbær. Finn oppskrift på Trines «djevelegg» her.

Tørt brød: Baconpinner

En av Trines mange tips til hvordan du kan bruke tørt brød:

Skjær brødrester i staver. Rull stavene i baconskiver og stek i ovnen til baconet er sprøtt (225 °C i 12–15 minutter). Nydelig til egg eller salat, og som fingermat.

Fylte horn

Enkelt og greit: Bruk en gjærdeig med hvetemel og eventuelt litt sammalt mel, og lag horn med ost, skinke og rød pesto. Stekes i ovnen (225 °C i 15 minutter), og pensles med egg og sesamfrø.