Barn og ungdom trenger trygge rammer

Hjelp med lekser, felles måltider og lek i et harmonisk hjem hvor barn blir sett av omsorgsfulle voksne, tar vi alle som en selvfølgelighet i dagens samfunn, men alle opplever ikke det.

Kirkens Bymisjon arbeider for å redusere og motvirke sosial arv, som mange barn i lavinntektsfamilier bærer med seg hele livet. Der er mange barn som opplever sosial eksklusjon, det å ha dårlig økonomi i et rikt land oppleves som vanskelig. Friminuttet er et tilbud for barn etter skoletid, for barn som har et ekstra behov eller kommer fra familie med rus, psykisk sykdom, lavinntekt, at barnet blir mobbet eller mobber andre, at familien har et lite nettverk også videre.

– Det er et vanskelig tiltak økonomisk, sier Benedicte Nansdal. Hun er avdelingsleder for oppvekst, barn og unge i Kirkens Bymisjon og ansvar for Friminuttet som er et gratis tiltak, hvor ingen betaler for plassen.

 

Benedicte Nansdal, avdelingsleder for bl.a. Friminuttet i Kirkens Bymisjon Drammen.

 

Skaper gode minner på veien videre

Gjennom mestring, kreativitet, fellesskap og kontinuitet får barna styrke og kunnskap til å håndtere ulike utfordringer i livet. Friminuttet er et fristed etter skolen, hvor barn skal få en pause fra det som er vanskelig.

– Betydningen av vårt tiltak er stort, skolene merker forskjell på barna som er med på Friminuttet. Vi får gode og positive tilbakemeldinger fra skolene, barn som strever med sosiale ferdigheter blir tryggere, sier Benedicte.

For å få plass på Friminuttet må en offentlig person bekrefte behov for plassen. Det kan være en lærer, helsesøster, barneverntjenesten eller andre i tillegg må foreldre og barnet selv ønske plass hos Kirkens Bymisjon. De aller fleste dagene på Friminuttet fylles med leksetid rett etter fellesmåltidet, det er viktig å motivere til lekser så barna får et best mulig grunnlag.

– Det arbeidet vi gjør er krevende, og vi vet det har en stor samfunnsøkonomisk besparelse på sikt, men som dessverre er lite verdsatt, sier Benedicte Nansdal og ser bekymret ut.

Friminuttet er et gratis tilbud for de som har behov for det. Vi har ingen betalte plasser, og Friminuttet rapporterer ikke til noen instanser, med mindre et samarbeid er avtalt med foreldrene.

Ungdom slutter ikke hos oss

Friminuttet er for barn fra 1- 7 trinnet etter skoletid, men mange ungdommer fortsetter i flere år. Friminuttet har omsorgsfulle voksenpersoner, som har tid til å se, være nære og skape en trygghet.

– Derfor ønsker ungdommene å fortsette, ikke fast etter skolen, men å være med på aktiviteter, overnattingsturer i ferier og andre samlinger, sier Nansdal.

Hun forteller at de ikke klarer å gi slipp på barna som har blitt ungdommer, for tenårene er en sårbar tid, hvor de trenger trygg voksenkontakt som de kan stole på. De ringer, kommer for å prate, trenger råd eller bekreftelse. For mange av disse ungdommene har ingen andre voksne å forhøre seg med, som kan veilede de videre i livet eller som skjønner hva de tenker og hva de står i av ulike valg. Barna som står med én fot i voksenlivet, har fått et godt forhold til en ansatt eller en frivillig og har stadig behov for å snakke om sine tanker eller valg som berører dem.

– Det blir mye veiledning, for tenåringer har mange forskjellige behov og utfordringer, sier Nansdal.

Friminuttet driver med forebygging rettet mot barn og unge, det handler først og fremst om å legge til rette for et godt oppvekstmiljø for alle. Her handler det om både informasjons- og holdningsarbeid.

– Men forebyggende arbeid blir ikke nok verdsatt, det er vanskelig å få midler til normal drift, selv om vi har økt antall barn, øker ikke pengene, sier Nansdal. Vi kan ikke bare kutte de gode relasjonene vi har skapt til ungdommene, de som har gått på Friminuttet siden de begynte på skolen. Derfor lager vi aktiviteter og gruppesamlinger i enkelte helger og ferier, et eget opplegg for ungdom som er blitt for store for Friminuttet. De månedlige samlingene er ungdommene selv med på å sette agenda for. Det kan være alt fra å lage mat sammen og skravle, til fokus på sosiale medier.

En sårbar tenåringstid: Barna som står med én fot i voksenlivet, har fått et godt forhold til en ansatt eller en frivillig og har stadig behov for å snakke om sine tanker eller valg som berører dem.

– Vi er flinke til å få mye ut av de midlene vi får, men alt har en grense. For vi må fortsatt ha bensin til bilene, penger til husleie, turer og opphold, sier Nansdal. Men vi hadde aldri klart å lage de gode trygge rammene, hvis vi ikke hadde hatt så mange flinke og resurssterke frivillige, de er gull verdt for alle barna og for Kirkens Bymisjon, legger hun til.

Kirkens Bymisjon har et oppdrag, det er å se og avdekke, nøden er ofte skjult for dem som har makt og ansvar i samfunnet. De som opplever nød prøver å holde det skjult, men det er nødvendig å snakke om hva nød, krenkelse og urettferdighet gjør med menneskers liv og verdighet. Alle barn har behov for å bli sett, hørt og elsket. Voksne som lever et godt liv til tross for en vanskelig oppvekst, kan ofte fortelle at de opplevde noen som så dem, lyttet til dem og snakket med dem da de var barn.

 

Vil du gjøre en forskjell? Friminuttet er stadig i behov for flere nye frivillige. Vi ønsker oss voksne frivillige i alle aldre, begge kjønn, fra ulike kulturer og med ulik erfaring. Vi ønsker frivillige som er glad i barn, og som ønsker å gjøre en forskjell. Ta kontakt med oss på kirkensbymisjon.no

 

Friminuttet

  • Kirkens Bymisjons tilbud til skolebarn i Drammensdistriktet.
  • Tilbudet retter seg mot barn fra 1.-7.klasse, som har behov for ekstra oppfølging etter skolen. Barna hentes på skolen, og kjøres hjem igjen på kvelden.
  • Friminuttet skal være et fristed med trygge voksenpersoner tilstede; avdelingsleder, miljøarbeidere, barne – og ungdomsarbeidere, studenter og frivillige, vi har 20 – 25 «faste» frivillige hver eneste uke som er utrolig viktige, for den tette voksenkontakten gjør Friminuttet spesielt.
  • Friminuttet tilbyr blant annet leksehjelp, aktiviteter og en god middag.
  • Målet er å bidra til en trygg oppvekst og gode opplevelser.
  • På Friminuttet opplever barna frie, gode og trygge rammer.
  • Friminuttet har også enkelte aktiviteter i skoleferier og helger.

Les også

Tre koordinatorer fra Home-Start med barneboka «Hurra, det er tirsdag!» i hånda.

Kirkens Bymisjon med barnebok om å få hjelp i familien

Av og til kan livet by på utfordringer som gjør at familier har behov for hjelp utenfra. Home-Start Familiekontakten i Trondheim ønsket å gjøre rammene for møtene med barna enda bedre, og har nettopp gitt ut barneboka «Hurra, det er tirsdag!».

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.