Rørt Brosteinpris-vinner delte æren med vennene fra gata

Petter «Uteligger» Nyquist ble tildelt Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon mandag. En rørt prisvinner delte æren med sine nye venner fra tiden på gata, til applaus fra kronprinsesse Mette-Marit.

I TV-serien «Petter Uteligger» flytter Nyquist selv ut i gate- og rusmiljøene i Oslo, uten bolig og hjelpemidler, og lever på gata i 52 døgn. TV-serien fikk store seertall da den ble sendt på TV2 i desember og januar, og viser en oppsøkende filmskaper som med stor respekt skildrer møtet med miljø og enkeltpersoner på gata.

Mandag mottok han Brosteinprisen i Kirkens Bymisjons gatenære kafé i Oslo sentrum, foran fullsatte kafébord, der flere av hans nye venner er faste gjester. Også H.K.H. Kronprinsessen var tilstede i kaféen.

– Fortjener prisen mer enn meg

– Det er en stor ære og veldig hyggelig å få prisen, men jeg kan ikke ta æren for dette alene. Her sitter andre som fortjener prisen mer enn meg, sa en tydelig rørt Petter, før stemmen brast og tårene strømmet på så prisvinneren ikke klarte lese fra sitt eget manus.

– Jeg har blitt så rørt det siste året, etter møtet med alle disse gode vennene mine og etter alle opplevelsene jeg har hatt, sa Petter, før han fortsatte:

– Det er dere, fantastiske mennesker,  som har delt av deres hverdag, og som har gjort at vi er mange som har fått bedre innsikt og forståelse i livet på gata, sa prisvinneren,og ropte opp på scenen menneskene som mange nå kjenner fra tv-serien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Nyquist ropte opp på scenen alle som bidro til den svært populære tv-serien. Her sammen med Tove, Julian, Svein, Jingo og Morten.Petter Nyquist ropte opp på scenen alle som bidro til den svært populære tv-serien. Her sammen med Tove, Julian, Svein, Jingo og Morten.

Bryter ned fordommer

Etter at tv-serien kom på skjermen i måneden før julen 2015, har norske tv-seere selv kunnet se hvordan søvnløshet, frykt, uro, kulde og ensomhet bryter ham ned, og hvordan utenforskapet i samfunnet kan oppleves.

Generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal, pekte på filmskaperens vesentlige bidrag til å synliggjøre og forstå mennesker i en utsatt livssituasjon.

– Petter viser det enkelte menneskes verdighet og ressurser. Arbeidet hans bidrar til å bryte ned fordommer og viser at menneskelig mangfold lever på tvers av sosiale forskjeller, sa Hvambsal.

«Gjennom sine opptak av tiden på gata viser Nyquist med respekt og ydmykhet hvordan mennesker som lever i utenforskap og ofte er utsatt for stigmatisering, mestrer sine døgn.

Nyquist sin filmserie er blitt et dokument som viser alvoret og trusselen i livssituasjoner på kanten av det mulige, tett på en storbyhverdag som ellers kan være preget av velstand og orden», skriver Kirkens Bymisjon i sin begrunnelse for prisutdelingen.

Petter Nyquist håper han har klart å bidra til at menneskene i gatemiljøene ikke skal behandles på annen måte enn andre folk.

– De er mennesker med kunnskaper og ressurser som alle andre. Kanskje jeg har klart å skape forståelse hos «mannen i gata» for «mannen på gata», sier prisvinneren, som også hadde en klar oppfordring:

(saken fortsetter under bildet)

HKH Mette-Marit overvar prisutdelingen på Kirkens Bymisjons kafé i Oslo sentrum. Her sammen med Svein, Petter Nyquist og generalsekretær i Kirkens Bymisjon Adelheid Firing Hvambsal.HKH Mette-Marit overvar prisutdelingen på Kirkens Bymisjons kafé i Oslo sentrum. Her sammen med Svein, Petter Nyquist og generalsekretær i Kirkens Bymisjon Adelheid Firing Hvambsal.

–  Vi må lære oss å behandle alle mennesker med respekt og verdighet. Uansett tilhørighet, og uansett hvilken tid på året vi er i. Det handler rett og slett om å bry seg, sa prisvinneren.

Les Petters tekst «Gaven fra gata»  på Kirkens Bymisjons blogg «Bystemmer».

Synliggjør vanskelige liv

Brosteinprisen deles ut hvert år av Kirkens Bymisjon, som et håndslag til «en person eller sammenslutning som har markert seg i arbeidet mot nød og urettferdighet i byen – til folk som bidrar til å synliggjøre vanskelige liv, formidler håp og gir samfunnet redskaper til å bekjempe nød i storbyen. Brosteinprisen består av en brostein med plakett, et grafisk trykk og et diplom.

Tidligere har blant andre Jahn Otto Johansen, ROSA-prosjektet, Kristian Andenæs og Margreth Olin fått Brosteinprisen.

Ansatte fra helsesenteret for papirløse driver oppsøkende arbeid i Oslo.

Ny rapport: Grupper faller utenfor helsevesenet i Europa

“Manglende tilgang på universell helsehjelp setter folkehelsen i fare” sier en rapport utarbeidet av humanitære organisasjoner i Europa som ble sluppet i dag. Helsesenteret for papirløse migranter, som er drevet av Kirkens Bymisjon og Røde Kors, har bidratt til rapporten.

Bilde av en ung jente som tenner lys på lysgloben i domkirken på kveldstid. Bilde

Vil du bidra i Nattåpen kirke i Oslo?

Kan du være en tålmodig og tydelig vert for et stille kirkerom midt i Oslo sentrum? Da trenger vi deg!