De som ikke er hjemme

Sentrum er tømt for pendlere og shoppere. Igjen er rus- og gatemiljøene.

TEKST: Vilde Blix Huseby   FOTO: Torstein Ihle

— Jeg skulle kjøpe meg hasj, men så var det ingenting å få kjøpt. Det er på grunn av koronaen. Grensene er stengt, sier David.

Han står like ved trikkestoppet i krysset ved Brugata/Storgata i Oslo. Her er det mange i gatemiljøene som ofte samler seg. Vanligvis holder han seg mye for seg selv, og kaller seg en «einstøing». Men i dag tok han turen til sentrum med mål om å få kjøpt seg en dose.

I stedet møter han to ansatte fra Kirkens Bymisjons værested Møtestedet. De har kuttet ut den vanlige matserveringen på grunn av smitterisiko. I stedet driver Kirkens Bymisjon nå matservering fra sykkel organisert av bymisjonssenteret. Mens Møtestedet følger opp på andre måter.

Jobber på nye måter etter Covid-19

De er fortsatt åpne, men nå kun for en-til-en-besøk. Her kan gjestene få hjelp til å ta kontakt med lege eller annen helsetjeneste, eller med NAV i forbindelse med permitteringer og andre sosiale ytelser. De ansatte gir råd og retningslinjer i forhold til smittevern, og dagsfersk informasjon om hvilke tiltak som er åpne når. Gjestene kan også låne telefon og internett for å betale regninger.

I tillegg går de ansatte oppsøkende i byen. Med i sekken er det rent brukerutstyr, samt informasjon om hvor man kan få mat og hjelp.

— Her var det faktisk ikke så veldig mange, sier Kjersti Klouman Høiner, sosialarbeider på Møtestedet som er ute og går oppsøkende i dag.

— Det er fint, i grunn. Det var helt stappa sist vi var innom.

STENGT FOR MATSERVERING: Møtestedet, Kirkens Bymisjons åpne værested og kafé i Skippergata, har måttet stenge matserveringen sin på grunn av smittevernhensyn. Men de holder fortsatt åpen for veiledning en-til-en, og for utlån av toalett og bruk av Internett.

Mangler tilgang på dusj

Sammen med praksisstudent Victoria Brun Hansen, har hun tatt runden fra Møtestedet i Kvadraturen, gjennom Oslo S og over Grønland, og bortover mot Brugata. Hansen og Høiner er i samme «team», en av flere endringer de ansatte på Møtestedet nå har gjort i måten de organiserer arbeidet på.

Teamene jobber kun sammen med de andre i teamet, og ingen av de andre kollegaene. Målet er å å hindre spredning av Covid 19-viruset, og sikre at ikke alle må i karantene om en ansatt blir smittet.

Jeg sover på samme sted som før. Men jeg har ikke noe sted å gå og dusje nå.Valentin

Ansatte fra Møtestedet går oppsøkende i bykjernen i Oslo hver dag nå. De ser etter folk de kjenner som pleier å komme til Møtestedet for å få mat, og snakker og gir informasjon til de som trenger det.

Runden starter i Møtestedet i Kvadraturen, og gjennom Oslo S. Mens det vanligvis er 150.000 som er innom sentralbanestasjonen daglig, er det nå nesten folketomt. Sosialarbeiderne møter likevel noen kjentfolk her.

— Det går greit, sier Valentin (51) på spørsmål om hvordan det går.

— Folk gir fortsatt penger, så jeg har til mat. Og jeg sover på samme sted som før. Men jeg har ikke noe sted å gå og dusje nå.

MANGLER DUSJ: På Oslo S møter sosialarbeiderne i Kirkens Bymisjon på en gammel kjenning. Han forteller at det går greit, og at han har penger til mat, men at han ikke har noe sted å dusje.

Er ikke bekymra

Valentin går ut fra Oslo S, og til broovergangen som går over til Oslo bussterminal. Her sitter to stykker han kjenner godt, Erling Byberg og Johnny Morten Hammer.

De merker at det er mindre penger å få i koppen, og at det er vanskeligere «å få tak i ting» på gata etter at tiltakene mot Covid-19-viruset ble satt inn. Men bekymra er de ikke.

— Nei, nei, nei. Jeg har ikke vært sjuk på ti år jeg, sier Hammer.

— Jeg er 53 år, og har holdt på med dette her i mange år. Så om det skjer noe med meg nå, så har vel Vårherre en mening med det, sier Byberg.

De kjenner heller ingen andre som er urolige. Men de merker det er tørke i stoff-tilgangen i rusmiljøene, og at prisene nå forsøkes å presses opp.

FRYKTER IKKE KORONA: Erling Byberg står på brua mellom Oslo S og Oslo Bussterminal. Han er ikke noe bekymra for korona-viruset.

Trengsel rundt matserveringen

Sosialarbeiderne fra Kirkens Bymisjon informerer om at den faste matutdelingen hos Evangeliesenteret er stengt fra i dag. Det ble for mye kø og trengsel, og altfor mange folk tett på hverandre. De som vil ha mat, må gå andre steder.

Høiner og Brun Hansen deler ut lapper med oversikt over hvor man kan gå: Blå Kors, Frelsesarmeen, Maritakafeen, Fattighuset, Kirkens Bymisjons matutlevering på sykkel og Slumstasjonen.

Om det skjer noe med meg nå, så har vel Vårherre en mening med detErling Byberg

Mange av stedene har åpent på ulike dager. I dag er det tydelig at det er Frelsesarmeens tilbud Fyrlyset som er åpent. Utenfor Frelsesarmeens lokaler i Urtegata står og sitter det folk enten for seg eller i klynger, mange med en øl i hånden.

Et steinkast unna, ved Elgsletta, har Frelsesarmeen satt opp matutleveringsstasjonen sin. De merker at Evangeliesenteret er stengt. Nå har det begynt å hope seg opp en stor gjeng med mennesker i parken – til tross for anmodninger om å unngå stor ansamlinger.

En ansatt fra Frelsesarmeen forteller at de har varslet politiet om ansamlingen. De ønsker å unngå å komme i samme situasjon som Evangeliesenteret og bli nødt til å stenge matutdelingen.

MAT Å FÅ: Fattighuset, Maritakafeen, Kirkens Bymisjons sykkelvogn, Frelsesarmeen og flere. Sosialarbeiderne i Kirkens Bymisjon deler informasjon om hvor det er mulig å få seg mat i disse tider.

Holder avstand

— Det går helt jævlig, sier Magnus, som vi møter ved Elgsletta når vi spør hvordan det går.

Han retter det raskt til at det går «sånn passe».

— De korona-greiene bekymrer meg ikke så mye. Jeg vet ikke om jeg er smitta. Tror ikke det.

— Tar du noen forholdsregler?

— Jeg har vært mye hjemme da. Også holder jeg avstand, svarer han, før han strener raskt vekk.

I PRAKSIS: Viktoria Brun Hansen er sosionomstudent, og har vært i praksis på Møtestedet siden januar. Hun kjenner allerede mange i gatemiljøet i Oslo sentrum.

På vei fra Grønland mot Brugata reflekterer sosialarbeiderne over hvorfor flere i rus- og gatemiljøene ikke er bekymret. Selv om de som går oppsøkende merker at det er en del utrygghet og uro i miljøene, er det også mange som ikke uroer seg over å bli smittet.

I Kirkens Bymisjon frykter man at overdosefaren vil stige i takt med at det nå blir «tørke» i rusmiljøet, med varierende grad av rusmidler. Særlig parallelt med at mange tilbud for sårbare grupper blir stengt ned. I tillegg er man redd for at smittespredning vil ramme de med allerede dårlig helse.

Merker at dagene er annerledes

I krysset mellom Storgata og Brugata, begynner det å samle seg en del folk. Én kommer bort og spør om vi har sett kjæresten hans. Hun hadde vært i Urtegata da politiet ankom dit i sted, og hadde forsvunnet derfra da han kom dit etterpå. Han viser et bilde og sier at vi må gi henne beskjed om at han leter etter henne om vi ser henne.

David forteller at dagene er ganske annerledes nå etter at korona-viruset kom.

— Det er litt rart at alt er stengt, og at det er lite folk i gatene, sier han.

FORSØKER Å HOLDE AVSTAND: I krysset Brugata/Storgata møter sosialarbeiderne i Kirkens Bymisjon på David. Han holder seg mest for seg selv, men oppsøkte sentrum i et forsøk på å kjøpe hasj idag.

Selv om han ikke er så bekymret for seg selv, er han bekymret for foreldrene sine. Faren hans har ruset seg hele livet, og er nå på sykehjem. Moren hans er svært bekymret for viruset, og at hun ikke kan se barn og barnebarn.

— Selv prøver jeg å vaske hendene og å holde avstand, sier han.

Tar sine forhåndsregler

Benedicte, som forteller at hun kommer inn til sentrum hver dag for å selge til andre, forteller at hun også tar sine forholdsregler: Hun går med hals og antibac.

I likhet med det mange andre rapporterer, kan hun bekrefte at det er mangel på ulike typer stoffer det er etterspørsel etter i rusmiljøene nå. Snart er det også påske, en tid det pleier å være mindre i omløp generelt.

— Hva gjør folk da?

— Da begynner man å bøffe hverandre. Jeg holder meg unna da.

PASSER PÅ: Benedicte står i krysset Brugata/Skippergata, der mange i rus og gatemiljøene oppholder seg. Hun prøver å ta sine forhåndsregler, med hals og antibac.

— Kan møte på hva som helst

På spørsmål om hvordan det går akkurat nå, situasjonen tatt i betraktning, svarer hun at det går veldig opp og ned.

— Jeg merker det på enkelte ting. Det er mange tilbud som stenger tidlig. Jeg kan ikke gå på DPS, og kommunen har færre tilbud åpne, forteller hun.

— Er du litt bekymra?

— Ja. Jeg vet jo at her nede kan jeg møte på hva som helst.