Deilig å være tilbake på jobb

Gaterydderne hos I jobb i Kirkens Bymisjon løper nesten bak søppeltrallene og jobber iherdig for timelønna. Koronatiden har vært en utrivelig pause. Nå svinger de kost og klyper igjen.

Rolf og Raymond er ute og gjør gatene i Gjøvik rene igjen

Tekst: Per Frogner     Foto: Torstein Ihle

— Vi tenner et lys før vi starter! Vi tenner det for verdenssamfunnet og alt som skjer for tida!

Det er forslag fra en av arbeiderne og lyset løftes av prosjektleder John Arne Kolstø.

— Har noen en taustump så jeg får holdt buksa oppe?

Korona-pause

Morgensola skinner på arbeidskarer og søpletraller i bakgården hos Kirkens Bymisjon. Smått og stort skal ordnes.  Det gjøres klar til arbeid med koster, spader, plukkeklyper og søppelsekker. Byens sentrum skal ryddes i løpet av en formiddag.

Vanligvis ville det vært frokost, lystenning og morgenprat inne i samlingslokalet. Men det er fortsatt koronastengt for sosialt samvær. Den enkle lystenningen er tatt med ut, og arbeiderne er klare. De er glade for å være i jobb igjen etter en smittevernpause på flere uker.

Koronatida har vært noe dritt! Vi fikk jo ikke jobba.Rolf (49), I Jobb-arbeider

— Koronatida har vært noe dritt! Vi fikk jo ikke jobba. Traff ikke noe folk. Tjente ikke penger. Det er deeiilig å være tilbake igjen, melder Rolf (49).

Sammen med arbeidskameraten Raymond har han vært på jobb nesten alle dagene, siden tiltaket I jobb startet i byen i desember.

Veiing av søppel etter gaterydding
5,4 kilo rusk! All søppel veies. I jobb tar opp om lag 100 kilo søppel hver måned.

I jobb er Kirkens Bymisjons tiltak for folk som av ulike grunner står utenfor ordinært arbeidsliv, men som her får en lønning rett i hånda to ganger i uka for gaterydding. Beløpet er kjærkomment for mange som ellers bare har trygd å se fram til.

Pandemien satte en stopper for det iherdige arbeidsfellesskapet i regionsbyen Gjøvik, men i april kunne de starte opp igjen.

— Jeg trenger denne jobben for helsa også. Jeg blir stiv i kroppen av å ikke røre på meg. Jeg fikk tilbakefall, da jeg ikke fikk jobbe. Det var jo nesten som total karantene. Nå er det bra å være tilbake, sammen med arbeidskamerater man passer sammen med. Det er viktig med det sosiale også!  sier Rolf.

Kjenner seg verdsatt

Raymond (36) legger i vei ut i byen sammen med kameraten Rolf. De er enige om gjøre en grundig jobb. Rene gater er forebyggende mot søppel, for da synes det så godt hvis noen kaster noe…

— Det betyr mye å få komme ut og ha noe å gjøre igjen, og å få være til nytte. Lønn er en fin bonus. Også er det godt å kjenne seg verdsatt. Folk setter pris på det vi gjør, sier Raymond.

Rydding av søppel i Gjøvik
Raymond (t.v.) og Rolf er pionerer og blir gjenkjent i gata. De var de første gaterydderne som startet opp i I Jobb med Kirkens Bymisjon i Gjøvik.

Han får beviset foran Strand hotell der de to makkerne plukker papir og sneiper i høyt tempo foran fasaden. Teknisk sjef ved hotellet Tore Lindstad kommer ut og heier:

Dette er helt knall! Det er som det skal være. Disse karene gjør en kjempejobb. Vi byr på kaldt drikke hver gang de kommer forbi!

Så blir det kald brus til de to, før de triller videre.

Tre timers velfortjent timelønn

Lenger bort i sentrum vil en ansatt i kommuneadministrasjonen ta bilde av dem foran rådhuset, og roser innsatsen.

Gjennom gå-gata får I jobb-pionerene mange smil. De blir satt pris på.

Koronatida er ikke over, men Rolf og Raymond og resten av arbeidslaget kan hente tre timers vel fortjent timelønn, anerkjennelse og en god dose selvtillit.

Raymond viser fram lønnen han får etter endt arbeid
Lønn rett i hånda er alltid gledelig! Raymond får lønn etter endt arbeidsdag. Prosjektmedarbeider i I jobb: Hilde Bianca Midtbø (t.h.).

Vi ser hver dag at vårt arbeid nytter. Men vi trenger din hjelp.

Gi en gave