Deler ut påskeegg til barnefamilier

— Jeg klarer ikke å vente! roper Adrina (7) når hun får en sniktitt oppi posen med påskeegg fra Kirkens Bymisjon. Over hele landet jobber organisasjonen nå på nye måter for å nå ut til barn, unge og familier.

Adrina, Viana og Navid viser fram påskeeggene de har fått

TEKST: Vilde Blix Huseby    FOTO: Torstein Ihle

— Det er første gang vi gjør dette, forteller Irene Sandved ved Ullern Frivilligsentral om påskeegg-utleveringen.

Sammen med frivillige har hun pakket nesten 100 påskeoverraskelser som i hovedsak skal deles ut til flyktningfamilier i nærområdet, rett før helligdagene setter inn. Alle som får poser med påskepynt og godteri-egg har kontakt med frivilligsentralen jevnlig på en eller annen måte. Overraskelsene deles først og fremt ut til familier og ungdommer som bor i lokalmiljøet og som har flyktningbakgrunn.

— De vanlige aktivitetene våre har blitt avlyst, så vi måtte tenke nytt om en aktivitet vi kan gjennomføre, forteller Sandved.

Annerledes med telefon

Vi måtte tenke nytt om en aktivitet vi kan gjennomføre.Irene Sandved, Ullern Frivilligsentral

Slik er det for Kirkens Bymisjon i hele Norge. Spredningen av Covid-19-viruset har ført til at ansatte og frivillige må rigge seg om, og planlegge arbeidsoppgaver og aktiviteter på ny.

Det gjelder også Kirkens Bymisjons arbeid med barn, unge og familier, der det arbeides med både matutdeling og oppfølging via telefon og nett, som chattetjenester. I noen tilfeller kommer Kirkens Bymisjon også på hjemmebesøk, for familier i krise.

På Ullern Frivilligsentral er de vant til å ha kontakt på ukentlig basis med unge flyktninger og familier med flyktningbakgrunn som er bosatt i bydelen deres. Språktrening, turgåing, arbeidspraksis og sosiale aktiviteter er blant tilbudene.

PAKKER PÅSKEEGG: Irene Sandved ved Ullern Frivilligsentral og datteren hennes Amanda pakker de siste påskepakkene som skal deles ut. Den påskegule bilen tilhører arbeidspraksisprosjektet «Fra loft til stue» ved sentralen.

Etter at frivilligsentralen har måttet stenge som fysisk møteplass, har det blitt vanskeligere å nå flyktningene.

— Vi ringer til alle vi har kontakt med, men det er ikke lett å ha den samme kontakten som før over telefon. Det har jo også noe med språket å gjøre. Det kan være mer krevende å snakke på telefon om man ikke har språket helt på plass ennå, sier Sandved.

En arena for å gi info

Vi ringer til alle vi har kontakt med, men det er ikke lett å ha den samme kontakten som før over telefon.Irene Sandved, Ullern Frivilligsentral

Nettopp derfor er hun veldig glad for at de har fått på plass en liten påskeaktivitet her på Ullern Frivilligsentral: Påskeeggutdeling. Det er ikke nødvendigvis det å gi ut påskeegg i seg selv som er viktig, men:

— Det er fint å skape en arena og samle folk innenfor trygge rammer, der vi kan gi dem litt info og ha noen gode samtaler, sier hun.

Sandved har ringt rundt til alle familier og unge flyktninger de har kontakt med i bydelen, og tilbudt dem å komme hit denne ettermiddagen. Ingen får komme inn i huset til Ullern Frivilligsentral, men de oppfordres til å sette seg litt ned på bordene utenfor med kjeks og kaffe.

PÅSKEPAKKER: Påskepakker med påskeegg til nesten 100 personer er ferdig pakket, og merket med navnet på mottakeren.

I tillegg får de ansatte og frivillige ved frivilligsentralen mulighet til få en ordentlig prat med dem de vanligvis har kontakt med ukentlig. Og de får informert om hvilke aktiviteter og tilbud Ullern Frivilligsentral har i denne tiden, og hva de planlegger etter påske. Noen trenger også trygging på smittesituasjonen.

Er takknemlig for frivilligsentralen

Ved et bord utenfor sitter Samuel (24), og prater med frivillig Eva (73) med et stort smil om munnen.

— Det er veldig bra å kunne komme hit og få påskeegg. Det er veldig hyggelige mennesker her på Ullern Frivilligsentral sier han.

Samuel kom til Norge alene, og fikk bosted i bydel Ullern for omtrent et år siden. Fra så og si dag én har han vært tilknyttet Ullern Frivilligsentral. 24-åringen forteller at han har fått hjelp med alt fra språktrening til nye venner som har skaffet ham sykkel og gitt ham julegaver.

FINT Å KOMME HIT: Samuel (24) synes det er fint å kunne komme til Ullern Frivilligsentral og møte andre som er her. Her i prat med frivillig Eva (73).

Nå er han veldig bekymret for koronaviruset, og for at mange skal bli smittet. Selv går han ut mest for å få syklet og trent litt.

Han uttrykker at han setter pris på å få komme hit, selv om de vanlige aktivitetene er avlyst. Samuel svarer entusiastisk «Ja!» når Eva spør om hun kan ringe ham og avtale at de skal ta en sykkeltur sammen en dag.

— Til vanlig kommer jeg hit hver tirsdag og torsdag om jeg har mulighet. Jeg er veldig glad for tilbudet på frivilligsentralen, sier Samuel, som nå også selv har meldt seg frivillig som handlehjelp.

— Slemt og stygt!

På bordet ved siden av har Navid (51) og døtrene Adrina (7) og Viana (4) slått seg ned. Far har fått kaffe, og barna kjeks, og nå kommer Irene Sandved ut med en påskepakke også til dem.

— Jeg klarer ikke å vente! roper Adrina (7), mens far Navid forteller at de nok  pent får vente med å komme hjem før påskeeggene åpnes.

Irene forteller dem om aktivitetene de planlegger å sette i gang etter påske. Selv er hun prosjektleder for kunstuttrykksprosjekter ved sentralen, som nå fortsettes digitalt og som muligens skal flyttes utendørs til sommeren.  Ellers har Ullern Frivilligsentral startet opp med både Telefonvenner og Handlehjelp-aktiviteter. Det arbeides også med å utvikle Besøksvenntjenesten og Ullernvenn, der det kan legge opp til å gå turer sammen i stedet for å møtes innendørs.

FÅR PÅSKEPAKKE; Sumayya og datteren Rawan (14) kommer innom for å få med seg en påskepose til familien, og få seg en prat. Rawan forteller at hun synes denne tiden er en fin tid for å bli bedre kjent med sine fire søsken.

Hyggestunden ute begynner å nærme seg slutten. Irene tar en tur inn for å sjekke hvor mange poser det er igjen. Før hun selv tar påskeferie, skal hun ta en ringerunde til de familiene som ikke kommer for å hente påskeposen sin. De skal få posen levert på døra, så får hun også forsikret seg om at de har det bra.

Søstrene Adrina (7) og Viana (4) titter inn av døra og roper mens de vinker farvel:

— God påske og håper vi sees etter koronaviruset. Koronaviruset er slemt og stygt!