Derfor henger Kirkens Bymisjon opp oransje skjerf

Oransje skjerfet er et sterkt symbol på ønsket om et varmere samfunn. I år tas tusenvis av oransje skjerf ut i gater over hele Norge for å lade opp til årets TV-aksjon 21. oktober.

Dame på Karl Johan henger oransje skjerf på et tre.
SKJERF MED STERK SYMBOLIKK: Hvert år, på en bestemt dag, henges oransje skjerf opp på lyktestolper, statuer og trær over hele landet. Opprinnelsen til skjerfene er en sterk og spesiell historie. I år tas skjerfene ut 16. oktober, med en oppfordring om å bli bøssebærer på TV-aksjonen "Mindre Alene Sammen".

Aldri før har flere engasjert seg i Kirkens Bymisjons strikkedugnad og enormt mange oransje skjerf er strikket. 16. oktober henges tusenvis av skjerf ut i byer over hele landet, med en oppfordring om å bli bøssebærer for årets TV-aksjon “Mindre alene sammen” 21. oktober.

– Det har vært et overveldende engasjement rundt årets strikkedugnad! Nå oppfordrer vi alle til å bære skjerfet i tiden fremover. Når du tar på deg det oransje skjerfet blir du ikke bare fysisk varm, men du signaliserer også at du er for et varmere samfunn, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.

Årets TV-aksjon har som mål å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. Pengene som samles inn skal skape 700.000 møter mellom mennesker, og bidra til en rekke nye tilbud for mennesker som står utenfor.

Kirkens Bymisjons oransje skjerf er synlig tilstede i årets TV-aksjon. Skjerfene er hjemmestrikket på dugnad av ildsjeler over hele landet. Opprinnelsen til skjerfene er en sterk historie om et hjemløs som frøs om natten.

– I TV-aksjonen skal vi gå for at alle skal ha noen å gå til. Vi skal gå for et varmere samfunn, som er selve kjernen i historien om det oransje skjerfet, sier Firing Hvambsal.

I TV-aksjonen skal vi gå for at alle skal ha noen å gå til. Vi skal gå for et varmere samfunn, som er selve kjernen i historien om det oransje skjerfetAdelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon

Startet med hjemløs som frøs om natten

Historien begynte i 2010, da Hobbyklubben hang ut hjemmestrikkede ullplagg for å vise frem norske håndverkstradisjoner. De oppdaget at et stort ullplagg på en stolpe utenfor kontorbygget ble tatt ned og brukt i løpet av natten og hengt opp igjen grytidlig om morgenen.

Det viste seg å være en hjemløs som brukte det til å varme seg gjennom natten.

Det ga ideen om et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Året etter hang Kirkens Bymisjon ut nærmere 100 hjemmestrikkede oransje skjerf i Oslo sentrum, for å spre varme og oppfordre til varme og inkludering i en mørketid som oppleves tung for mange.

På få år har engasjementet rundt de oransje skjerfene eksplodert. I 2017 ble 15.000 hjemmestrikkede oransje skjerf strikket av ildsjeler over hele Norge. Oransje skjerfet har utviklet seg til et sterkt symbol på ønsket om et varmere samfunn. Det oransje skjerfet gir fysisk varme, er laget av varme, sprer varme og oppfordrer til varme.

Trenger flere bøssebærere

Hvert år, på en bestemt dag, henges skjerfene opp på lyktestolper og statuer over hele landet. I år tas skjerfene ut 16. oktober, midt i opptrappingen til årets TV-aksjon, som er søndag 21. oktober.

Det er fortsatt er stort behov for bøssebærere.

– Meld deg som bøssebærer på blimed.no eller ring 02025, og bli med oss å gå årets viktigste søndagstur, sier Firing Hvambsal.