Dette betyr de oransje skjerfene som nå er synlig over hele Norge

15.000 skjerf har blitt strikket og delt ut over hele Norge. Målet er å skape et varmere samfunn – i flere betydninger.

Det startet med en hjemløs som frøs om natten. Hver natt tok han ned et ullplagg som hang utendørs på utstilling – for å varme seg gjennom nettene. Grytidlig morgenen etter hang det på plass igjen.

Sju år senere har tusenvis av nordmenn tatt fram strikkepinner hver høst, inspirert av hendelsen. Strikking av oransje ullskjerf har blitt et fellesprosjekt, nærmest en nasjonal dugnad, for et varmere samfunn. Kirkens Bymisjon tar hvert år skjerfene ut i gatene for å lage Årets varmeste dag, og for å markere at vi går inn i en tid som oppleves kald og vond for mange.

– Vi ønsker å oppfordre til varme og inkludering i en førjulstid som er tung for mange, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Gjør det «for hverandre»

Hele 15.000 hjemmestrikkede skjerf ble laget av engasjerte mennesker over hele landet i forkant av aksjonsdagen 1.november i 2017. Strikkedugnaden handler om mer enn å holde kulden ute. De som bærer det oransje skjerfet, signaliserer at de er for et varmere samfunn.

– Det er et symbol på at vi står skulder til skulder. Dette gjør vi ikke bare for andre, men for hverandre, sier Firing Hvambsal.

Mange gruer seg til jul

Strikkedugnaden markerer også starten på juleaksjonen «GLED EN som gruer seg til jul». Kirkens Bymisjons faste juleaksjon bidrar til å samle inn penger til middager for mennesker fra rus og gatemiljøene – og til å drive steder der de kan samles om måltidene.

Alle som vil kan gi penger til arbeidet. Ved å sende en sms GLEDE til 2490 kan du gi to julemiddager, til en verdi av 80 kroner.​ Blir du med på spleiselaget?