TV-aksjonen 2018

Kirkens Bymisjon var i 2018 mottaker av NRK TV-aksjonen. Aksjonen betegnes ofte som «verdens største dugnad». Som et resultat av en storstilt nasjonal dugnadsånd, samlet NRK TV-aksjonen «Mindre alene sammen» inn et rekordstort beløp på hele 257,45 millioner kroner.   

Bøssebærere i Buskerud stilte velvillig opp. Kongsberg utmerket seg tidlig med en engasjert lokalbefolkning og som den første kommunen i fylket med full dekning – flere uker i forkant av selve aksjonsdagen. Ellers i fylket var også pågangen stor blant innbyggere som ville bidra under årets innsamlingsaksjon. For Kirkens Bymisjon var det var en stor glede at så mange stilte opp og at de i tillegg ble tatt godt imot på alle husstander de besøkte.  

-Det var svært gledelig at vi fikk full bøssebæredekning i Buskerud. Det er en stor tillitserklæring, som vi fortsatt er svært takknemlig og stolt av, sier Jon-Ivar Windstad, daglig leder i stiftelsen Kirkens Bymisjon Drammen. Tenk at så mange har vært med å bidra. Dette hadde ikke latt seg gjøre uten alle de trofaste bøssebærerne i fylket vårt. De gjør en fantastisk jobb og fortjener en umåtelig stor takk, legger Windstad til.  

Innbyggerne i Kongsberg gjorde en formidabel innsats under TV-aksjonen.

Kirkens Bymisjon valgte aksjonsnavnet «Mindre alene sammen» og mottoet var «Et møte kan endre liv. Flere møter kan endre et samfunn». 

Generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal, påpekte tidlig at årets TV-aksjon ikke bare er en innsamling. Det viktigste er at vi løfter diskusjonen om hvilket samfunn vi skal ha. – Holdningene hos folk, og i hvilken grad de blir endret i løpet av aksjonen, er vanskelig å måle. Men vi kan måle giverviljen, og vi hadde et mål om å rekruttere nok bøssebærere til å nå alle husstander i vårt distrikt 

Skolene 

Skolene i Buskerud samlet inn mer penger enn noen gang, det var gledelig at de engasjerte seg og tok del i det viktig arbeidet med å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. På skolene hadde Kirkens Bymisjon en målsetting at elevene skulle snakke sammen om utenforskap, og reflektere over hvordan vi ser på hverandre.  

Rødskogskole var en av de mange skolene i Drammen som jobbet aktivt med TV-aksjonen, de hadde forskjellige verksteder Blant annet strikkeverksted, filmverksted og dramagruppe. Dramagruppa jobbet med rollespill om vennskap og hvordan man kan ta vare på hverandre

-Det er første gang jeg strikker, men jeg valgte å komme til strikkegruppa for å lære å strikke, forteller en av elevene ved Rødskogskole. 

To andre elever synes årets innsamlingsaksjon går til en god sak. For nå kan det kjøpes inn sportsutstyr, slik at de som ikke har penger til å kjøpe, kan få låne på Skattkammeret.  

Les artikkel: Rødskogelever støtter TV-aksjonen. 

Strikkeglede: Elias strikker av hjertens lyst, og synes det blir kult at skjerfet hans skal varme en eller ei som fryser. foto: Birgitte Simensen Berg

Kirkens Bymisjon skal styrke innsats for barn og unge ved hjelp av TV-aksjonsmidler. Skattkammeret som tidligere bare var en utlånssentral med gratis fritidsutstyr for unge under 18 år skal også bli en arena for sosialt fellesskap, et sted å være noen ettermiddager i uken for ungdommer fra 13 – 18 år.  

Varmere samfunn 

Å skape et varmere og mer inkluderende samfunn, er alle aldersgrupper opptatt av. Norge er et samfunn der forskjellene øker og det er ikke først og fremst om etnisitet eller religion, hvor du kommer fra eller hvem du er, men om du er innenfor eller utenfor. Dette er et tema som mange skoler og elever er opptatt av og derfor et viktig område.  

– Det har vært et enormt engasjement fra barnehagebarn, skoleelever, organisasjoner og næringsliv, ifølge fylkesleder i TV-aksjonen i Buskerud, Gunhilde Brun-Pedersen. Og deler av TV-aksjonsmidlene går til tiltak som skal forbygge utenforskap for barn og unge, for midlene skal brukes på Skattkamrene som er en utlånssentral av fritidsutstyr som ski, snowboard, telt og annet utstyr, tilbudet er for alle, uavhengig av familiens økonomi og som er en viktig del av Kirkens Bymisjons arbeid for barn og unge 

Gunhilde Brun-Pedersen, fylkesaksjonsleder Buskerud og Jan Egil Hovland, TV-aksjonskoordinator/rådgiver stiftelsen Kirkens Bymisjon Drammen.

Her er resultater fra noen av skolene i Buskerud:

  • Nes barneskole på Nesbyen har samlet inn 101 711,- kroner.
  • Sætre skole i Hurum har arrangert skoleløp og samlet inn 107.000,- kroner.
  • Aronsløkka skole i Drammen har fått inn 8600, kroner på kakesalg.
  • Numedal folkehøyskole har samlet inn 10.000,- kroner.
  • Høvik skole i Lier har samlet inn 7800,- kroner.
  • Noresund skole har smalet inn 31.000,- kroner.
  • Åskollen skole har samlet inn 9000,- kroner.
  • Krøderen skole har samlet inn 20.000,- kroner
  • Ormåsen skole har samlet inn 35.000,- kroner
  • Hallingskarvet skole har samlet inn 14.000,- kroner.
  • Drammen kulturskole har samlet inn 9000,- kroner.   

Se resultatene for fylker og kommuner

Den offentlige debatten sommeren 2018 dreide seg om økende ulikheter i samfunnet og de mange barn som vokser opp i en lavinntektsfamilie. Antallet barn i lavinntektsfamilier i Norge hadde økt til over 100 000. Flere barnefamilier sakket akterut. I løpet av 2018 ble det 4 000 flere barn i denne gruppa. 

Næringslivet 

Kirkens Bymisjon møter mange lokale bedrifter som ønsker å vise samfunnsansvar og engasjerer sine medarbeidere i noe som skaper stolthet internt i bedriften. Et gjensidig samarbeid med næringslivet i distriktet skaper verdier for begge parter. 

– Både Kirkens Bymisjon og TV-aksjonen gjør en solid innsats for at andre skal få det bedre, derfor ønsker vi å delta på telefondugnaden, sier Hakon Kristoffersen i KMS Interiør. 

Dette året ble Næringslivet i Drammen invitert til å delta på en felles ringedugnad for å samle inn penger til TV-aksjonen.  Med sine egne bedriftskontakter klarte de å ringe inn betydelige summer. I lobbyen til Comfort Hotell samlet mange næringslivstopper seg en ettermiddag før TV-aksjonen. De skulle ringe sitt eget nettverk og Fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen i Buskerud, Gunhilde Brun-Pedersen holdt kontrollen sammen med Jan Egil Hovland fra Kirkens Bymisjon.  – Vi så et enormt engasjement for årets denne TV-aksjon, fortalte Gunhilde Brun-Pedersen og tror mye av folks positive respons skyldes at det var Kirkens Bymisjon som sto i fokus.  

Les artikkel: Næringslivet samlet inn penger på dugnad. 

I år bidrar organisasjoner og næringsliv med kr 1.623.936.  det er mer enn 80 prosent mer enn i 2017. Daglig leder i Kirkens Bymisjon i Drammen og Kongsberg, Jon-Ivar Windstad er rørt og takknemlig. 

Resultater 

«Mindre alene sammen» ble starten på vårt arbeid for å skape møtesteder i Buskerud som skal motvirke utenforskap. Et av utgangspunktene for aksjonen var at Kirkens Bymisjon i hele landet ser at forskjellene i samfunnet øker.  

-For min del har Kirkens Bymisjon blitt et holdepunkt, og jeg vet ikke hvor jeg hadde vært uten den hjelpen jeg har fått, sier Linda Hauger. 

Les artikkel: I fjor sommer nådde Linda bunnen

Når bøssebærerne kommer på døra søndag, går pengene til Kirkens Bymisjon og mennesker som sliter i hele landet. Det synes Linda Hauger (47) er bra, for Kirkens Bymisjon betyr mye for mange – også lokalt. For hennes del har det betydd alt de siste 16 månedene. FOTO: JAN STORFOSSEN

I vårt område vil det bli startet opp fire tiltak – som er resultat av TV-aksjonen 2018.  «Vaktmestertjeneste» i Kongsberg, utvidelse av «Skattkammeret» til sosiale arenaer og bistand til aktivitet. «Generasjonsmøter» mellom eldre og mindreårige flyktninger for å skape gjensidig hjelp og glede og etablering. Med midler fra TV-aksjonen kan vi også åpne dører til flere nye møtesteder, som skaper sosiale nettverk. Kraften i møter mellom mennesker kan endre et liv og flere møter kan endre et helt samfunn.  Kongsberg og Hønefoss har fått nye møteplasser som ble skapt etter TV-aksjonen. Målet vårt er å åpne dører til flere nye møtesteder som motvirker utenforskap, redder liv og forbedrer livskvalitet, legger Windstad til. 

Cato Waldenstrøm ruset seg i mange år I 19 år spilte rusen hovedrollen i livet hans. Nå er den byttet ut med fellesskap, stolthet og selvrespekt. – Det ville aldri vært mulig uten Kirkens Bymisjon og folka der, sier 38-åringen. Sitt rusfrie liv takker han fellesskapet i Kirkens Bymisjon for. 

Les artikkel: Skal hjelpe flere som Cato. 

Gjennom året møter vi så mange ulike og unike mennesker – i alle aldersgrupper. Mennesker fra alle samfunnslag, med ulike tro og bakgrunn. Og er det noe som er sikkert, så er det virkelig at «ingen er bare det du ser».  Viktigheten av fellesskap, aktivitet og arbeid – gir en meningsfull hverdag. Det å ha noe å gå til er viktig av mange grunner.  

Legge inn film, Kirkens Bymisjon Skattkammeret, tekst: Skattkammeret – sosial møteplass for ungdom i alderen 13-18 år, er en utvidelse av allerede eksisterende tiltak, Skattkammeret utlånssentral 

For mange er arbeid med et romslig fellesskap alternativ til noe vanskelig, det kan handle om rus, ensomhet og uro. Det er meningsfylt å oppleve at mennesker opplever mestring, selvtillit og skaper endring. Å ha noe å gå til og opplevelsen av å være en del av et fellesskap er verdifullt. Kirkens Bymisjon er i stadig utvikling og vi er glade for at vi kan tilby flere mennesker inkluderende fellesskap og forhåpentligvis bidra til håp for fremtiden.  

Kirkens Bymisjons generalsekretær gleder seg over tanken på hvor mange enkeltmennesker som nå kan få et tilbud og et sted å gå til, og hvordan Kirkens Bymisjon nå kan være med å sette sitt preg på enda flere lokalsamfunn. Vi kan, takket være TV-aksjonen, gi flere en jobb å gå til, en seng å sove i og et varmt måltid.  

Vi skal skape fellesskap, gi barn og unge gleden av fritidsaktiviteter og skape flere møter mellom generasjoner.  

Skal hjelpe flere som Cato

I 19 år spilte rusen hovedrollen i livet til Cato. Nå er den byttet ut med fellesskap, stolthet og selvrespekt. – Det ville aldri vært mulig uten Kirkens Bymisjon og folka der, sier 38-åringen. Årets TV-aksjon går til nettopp Kirkens Bymisjon.

Næringslivet samlet inn penger på dugnad

– Vi ønsker å ta et samfunnsansvar og fokusere på viktige verdier. Kirkens Bymisjon gjør mye bra, som denne kampanjen som handler om å bli sett, sier bedriftsrådgiver Siw Lislelid i Sparebanken 1 Buskerud-Vestfold, en av deltakerne på ringedugnaden for årets TV-aksjon.

Rødskogelever støtter TV-aksjonen Mindre alene sammen 21. oktober

Det er stille i klasserommet til sjetteklassingene ved Rødskog skole. De teller masker, og lar strikkepinnene skape det oransje garnet om til et to meter langt skjerf.

I fjor sommer nådde Linda bunnen – turene med Gunn Hilde ble redningen

Når bøssebærerne kommer på døra søndag, går pengene til Kirkens Bymisjon og mennesker som sliter i hele landet. Det synes Linda Hauger (47) er bra, for Kirkens Bymisjon betyr mye for mange – også lokalt. For hennes del har det betydd alt de siste 16 månedene.