En språkvenn gir god trening

Sommerfest med god mat og prat med språkvenner. De er frivillige og gode støttespillere for de som vil lære seg norsk.

Sommeravslutningen for «Språk gjennom arbeid» i skogen ved Hamborgstrøm. Det var ikke nistepakke, men medbrakt mat til alle i en stor kjele. En av kvinnene i prosjektet hadde lagd en matrett fra sitt hjemland, det Kurdiske område i Syra. «Dolma» en rett som består av fylte, kokte drueblader som var rullet rundt et fyll som besto av løk, ris, tomater, hvitløk, sitron, mynte og krydder.

Nydelig mat sier alle rundt bordet, da kokken selv serverte, mens hun smilte og lo fornøyd, av de gode tilbakemeldingene.

Horia, deltaker i "Språk gjennom arbeid" serverer "Dolma".
Et måltid i det fri: Horia, en av deltakerne i prosjektet, serverer matretten «Dolma» til alle de frivillige språkvennene i prosjektet.

– Det er veldig hyggelig å være språkvenn, vi går også turer og snakker om det vi ser, sier Anne S. Vaagland.

– Vi har også vært på teaterbesøk og det var veldig hyggelig og lærerikt, legger Lise Wenaas til.

Lise Wenaas er frivillig språkvenn, men også frivillig i DNT, derfor ble sommeravslutningen i skogen ved Hamborgstrømpaviljongen, som er en staselig hytte i Bragernesåsen, rett opp for Drammen sentrum.

Hamborgstrømpaviljongen i Drammen.
Fellesskap: Rammen rundt avslutningen bidro til en hyggelig formiddag i godt fellesskap.

God inkludering

«Språk gjennom arbeid» er et tilrettelagt tilbud for flyktninger og innvandrere med manglende kartlagte ferdigheter. Et tiltak for de som står langt fra arbeidslivet og andre ordinære samfunnsarenaer. Deltakere får tilrettelagt språktrening på ulike arbeidsarenaer, deltar på felles aktiviteter, bygger nettverk og mottar individuell veiledning.

– Språk er en nøkkel til inkludering, sier Lisbeth Fossnes, prosjektkoordinator i Kirkens Bymisjon Drammen.

All kommunikasjon foregår på norsk: Hver og en får muligheter til å bruke og utvikle språket i et raust og inkluderende miljø. Det er tid og rom til å overvinne språklige, sosiale, faglige og kulturelle barrierer

– Jeg er veldig glad for den gode støtten vi får i frivillige språkvenner. De er en kjempegod ressurs for oss og fem av de frivillige har bakgrunn fra læreryrket, det kommer utrolig godt med, sier Lisbeth og smiler fornøyd, mens hun blir servert Dolma i skogen.

Språk er en nøkkel til inkludering!Lisbeth Fossnes, prosjektkoordinator

Frivillige språkvenner gir en stor merverdi og tettere kontakt. Hensikten med prosjektet er å istandsette personer med lave språk– og kommunikasjonsferdigheter til deltakelse i andre arbeidsrettede tiltak, med mål om ordinær jobb.

Ordforklaringsspill

Én dag i uken møtes minoritetsspråklige kvinner og menn i alle aldere i prosjektet på Aktivitetskafeen i Drammen sentrum og da spiller de gjerne kort – for å få til dialog.

Om prosjektet:

  • Et unikt og tilrettelagt tilbud for flyktninger og innvandrere med lavt språklig nivå og manglende kartlagte arbeidsferdigheter.
  • Tett bistand og oppfølging.
  • Tilbud om arbeidstrening, aktivitet og deltakelse i et fellesskap.
  • Norskundervisningen blir praktisk overført til konkrete arbeidssituasjoner, som bidrar til at den enkelte deltaker får mer riktig og individuell hjelp og støtte til å komme seg videre.

– Vi spiller «Alias», det er kort med bilder og ord, et ordforklaringsspill. Det fungerer bra, vi har prøvd forskjellige, men dette er en god start for å få til dialog, sier Lisbeth Fossnes.

Hver og en får muligheter til å bruke og utvikle språket i et raust og inkluderende miljø. Det er tid og rom til å overvinne språklige, sosiale, faglige og kulturelle barrierer. Aktivitetskafeen i Drammen er base og oppmøtested den enkelte arbeidsdag.

Sosialt: Zahra og Amund Mattson i dialog.

– Ja det er veldig fint, skjønner jeg ikke så hjelper de meg, sier Zahra.

– Det er veldig artig, og det blir mange samtaler av nesten ingen ting, sier Tone Nilssen, som er en av språkvennene.

Skjønner jeg ikke så hjelper de megZahra, deltaker i prosjektet

– Da jeg flyttet til Drammen for to år siden, hadde jeg lyst til å engasjere meg i noe, da ble jeg frivillig i Kirkens Bymisjon, legger hun smilende til.

– Det er hyggelig å være frivillig, for vi gjør noe sosialt sammen, sier frivillig Anita Ranvik og smiler fornøyd.

I all arbeids- og aktivitetssammenheng foregår kommunikasjon med dagligtale på norsk. Det er flere arenaer for arbeidstrening og ulike sosiale tilbud. Hver og en får muligheter til å bruke og utvikle språket i et raust og inkluderende miljø.

Les også

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.

Bilde av to grønnkledde ansatte fra Kiwi med oransje skjerf rundt halsen. Bilde

Åpen dør til julen

Til deg som synes julen kommer i tidligste laget i butikkvinduer og i reklamepauser: På Møtestedet kommer de første spørsmålene om julen allerede på sensommeren: – Blir det KIWI-julebord i år?