En uvanlig dag på jobb

Noen arbeidsgivere lar de ansatte få oppleve en annen type hverdag enn sin egen.

Endre Solberg fra Deloitte stilte opp som frivillig for Kirkens Bymisjon

— Man må by litt på seg selv, sier Deloitte-ansatt Endre Johannes Solberg.

Han snakker om blinkskuddet som Kirkens Bymisjons fotograf knipset av ham på dansegulvet på Sofienberghjemmet i juni – da han og 60 kollegaer deltok på de årlige Sofienberglekene.

Til vanlig jobber de med oppgaver som regnskap, skatterådgivning og strategiske analyser. I dag er det noe annet som skal fylle hverdagen: Boccia, dans og basketball med 80- og 90-åringer på Kirkens Bymisjons langtidshjem Sofienberghjemmet i Oslo.

Avbrekk i hverdagen

I revisjons- og rådgivningselskapet Deloitte får alle ansatte bruke én betalt arbeidsdag på frivillig arbeid hvert år. Med 1430 ansatte i Norge utgjør det over seks årsverk.

Kirkens Bymisjon er en av dem som nyter godt av det. Hvert år bidrar Deloitte med frivilligkrefter til det årlige sportsarrangementet Sofienberglekene. De stiller som personlige ledsagere for beboerne, og bemanner stasjoner med ulike aktiviteter.

Deloitte-ansatt Solberg, som bemannet dansestasjonen, lærte seg fort noen triks for den noe uvanlige arbeidsdagen.

– Det er ikke så mye bevegelighet blant alle som er med, så man må være litt aktiv og by litt på seg selv. Svinge litt på hofta, svinge litt på rullestolen, forteller Solberg.

Han deltok for første gang på lekene i år, og var godt fornøyd.

– Det var fint å kunne få et avbrekk i hverdagen. Jeg satte pris på å ha en dag der vi gjør noe som gir mening og setter ting litt i perspektiv, sier han.

God stemning på Sofienberglekene
60 ansatte i Deloitte deltok som frivillige på sports- og aktivitetsdagen Sofienberglekene på langtidshjemmet Sofienberghjemmet i juni. Frivilliginnsatsen på Sofienberglekene er del av samarbeidet med Kirkens Bymisjon.

Vil gi tilbake

Én måned senere er det en annen av Kirkens Bymisjons virksomheter, Skattkammeret, som får nyte godt av frivilligkrefter fra nærings­livet. Denne gangen fra samarbeidspartneren Söder­berg & Partners. De har sendt flere av sine ansatte som frivillige til å bruke en arbeids­dag sammen med barn og unge fra Oslo.

Skattkammeret er utlåns- og aktivitetssentraler som finnes flere steder i landet. Her kan barn og unge låne fritidsutstyr gratis, og delta på ulike gratisaktiviteter, blant annet i feriene.

Denne julidagen arrangerer Skattkammeret klatredag på Tryvann i Oslo. Söderberg & Partners har stilt med flere ansatte, og denne gangen også administrerende direktør Jørn Gisvold.

– Vi er med på aktivitetsdager med Skattkammeret, som skidager og klatredager, forteller han.

Klatredag på Tryvann med Kirkens Bymisjon
Ansatte fra Kirkens Bymisjons samarbeidspartner Søderberg og Partners bidrar som frivillige på ulike aktivitetsdager med Skattkammeret, som her på klatredag på Tryvann. Kirkens Bymisjon. Foto: Anita Arntzen / KONTRA Produksjon

Selskapet har hatt et mangeårig ønske om «å gjøre noe for omverdenen utover det å betale skatt og penger».

– Etter å ha vurdert flere organisasjoner, landet vi på Kirkens Bymisjon, forklarer administrerende direktør Gisvold.

Han forteller at han er godt fornøyd med det.

– Samarbeidet er i ferd med å bli en del av kulturen. Det har blitt noe folk snakker om på jobb. I tillegg til aktivitetsdagene, er det stort engasjement rundt å strikke oransje skjerf og være med å dele det ut på årets varmeste dag, som Kirkens Bymisjon arrangerer hver 1. november. Nå har vi akkurat fornyet kontrakten med Kirkens Bymisjon.

– De forstår vår hverdag

Fornøyd er også Hilde Solberg Holm, direk­tør for samfunnsansvar og bærekraft i IT-konsulentselskapet Sopra Steria.

– Vi har samarbeidet med Kirkens Bymisjon i ti år nå, og det er langt fra tilfeldig. Vi har stadig organisasjoner som banker på døra og vil samarbeide med oss. Grunnen til at vi har valgt akkurat Kirkens Bymisjon er at vi opplever dem som veldig profesjonelle, forteller hun.

Noe av det hun setter mest pris på er at samarbeidspartnere i Kirkens Bymisjons markedsseksjon selv har bakgrunn fra næringslivet.

– De forstår vår hverdag og vår business, hva som er mulig å få til og ikke. Det gjør at jeg trygt anbefaler dem videre, sier samfunnsdirektøren i Sopra Steria.

Datakurs med Sopra Steria for Kirkens Bymisjon
Sopra Steria ville gjøre noe positivt for nærmiljøet da de flyttet til nye lokaler i Postgirobygget i Oslo. I samtaler med Kirkens Bymisjon dukket ideen om at IT-konsulentselskapet kunne holde datakurs, opp.

Sopra Steria ville gjøre noe positivt for nærmiljøet da de flyttet til nye lokaler i Postgirobygget i Oslo. I området var det mange rusavhengige.

– Vi tenkte: Hvem er det som jobber med menneskene som henger rundt våre hushjørner? forteller Holm.

Slik fant de Kirkens Bymisjon. I likhet med Deloitte og flere bedrifter som holder til i Barcode-rekken, ble de en del av  Nabosamarbeidet i Bjørvika. Nabosamarbeidet er et formalisert samarbeid med mål om å skape et tryggere og bedre nærmiljø i Oslo sentrum.

Noe av det første de gjorde var å bake boller til en suppestand før jul.

– Så var det en som sa: «Det er jo fint å bake boller. Men hadde det ikke vært ekstra gøy om vi kunne brukt kompetansen vår?» forteller Holm.

Bruker bedriftens kompetanse

I samtaler med Kirkens Bymisjon dukket ideen om at IT-konsulentselskapet kunne holde datakurs, opp. Flere av Kirkens Bymisjons deltakere og gjester manglet grunnleggende IT-ferdigheter.

Sopra Steria startet med å holde kurs knyttet til Kirkens Bymisjons til­tak i nærmiljøet rundt bydelen Grønland. Nå har de holdt kurs i over sju år. Holm forteller at de ansatte som deltar setter stor pris på dette.

Det vi som organisasjon får ut av dette, er at det gjør våre medarbeidere veldig stolteHilde Solberg Holm, Sopra Steria

– Det vi som organisasjon får ut av dette, er at det gjør våre medarbeidere veldig stolte.

Administrerende direktør i Söderberg & Partners, Jørn Gisvold, kan nikke til det. Han ser samarbeidet som vinn-vinn for begge parter.

– Nå har vi ansatt veldig mange folk i det siste. Da har vi aktivt frontet samarbeidet i rekrutteringsprosessene. Vi har fått ubetinget positive tilbakemeldinger på samarbeidet med Kirkens Bymisjon, og vi merker veldig godt at yngre generasjoner er spesielt opptatt av det. Jeg tror definitivt det er en konkurransefordel for bedrifter å ta samfunnsansvar.