Første HovdenTour med Enter fritid

Skiløpet på Hovden er blitt en tradisjon og et mål for mange. ENTER Fritid fra Kirkens Bymisjon har deltatt i 5 år, og gjennom treningsøkter i høst og vinter er deltakerne igjen forberedt på denne styrkeprøven.

Fredag ettermiddag dro 21 stykker avgårde fra Bymisjonssenteret, 19 med ski og to i «støtteapparatet». Tross all skifokus er det mye logistikk med mat, foto og annet på en slik tur. – Hvordan blir været? Vinden… Nytter det med felleski, hva med kulda og smøring? Blir det avlyst? Samtalene i bussen og etter hvert på leilighetene på Hovden blir mer og mer fokusert på morgendagens tur. Rasmus er med for første gang, men han har trent mye på ski i vinter. Det gjelder å forberede seg!

– Rasmus, hvordan og hvorfor ble du med på dette?
– Jeg hadde hørt om ENTER Fritid og kjenner flere som er med på aktiviteter. Og jeg har alltid hatt veldig lyst til å ta jegerprøven hvis det er mulig. Så da jeg var inne på Kirkens Bymisjon for å snakke om den fikk jeg med meg at ENTER skulle være med på HovdenTour. Sykt gøy – for jeg elsker å være i naturen og å trene!

I forberedelsene til HovdenTour er det trening gjennom høst og vinter på tirsdager og torsdager. Og med gode instruktører i ski-gruppa blir både teknikk, smøring og planlegging arbeidet med. Lørdags morgen – det er snart rennstart og en spent gjeng ikler seg ull og skitøy. Natta gjennom har mange hørt på den kalde vinden som sveipet over takene og viddene rundt oss. Nå gjelder det å få i seg næring og pakke nok i sekken for å få en så god opplevelse som mulig. Sola står allerede høyt på himmelen, det er rundt -15°c og enda litt vind. De 19 som går for ENTER Fritid kan velge mellom 22km og 42km og det blir en styrkeprøve uansett!

– Gikk det greit på skituren da?
– Jeg hadde det veldig vondt til tider, og lurte på å ta den korteste distansen – men jeg tenkte på at jeg hadde sagt til alle at jeg skulle ta den lange. Til slutt var det jo mest for meg selv da, og jeg fikk en utrolig deilig følelse av selvtillit og mestring da jeg kom i mål. De siste milene tenkte jeg på at jeg ALDRI skal dette igjen, men etter bare noen timer kjente jeg at dette gjør meg sterkere som menneske og jeg skal selvsagt gjøre det flere ganger. Selv om jeg ikke fikk med meg så mye av naturen – så stort sett ikke noe annet enn skiene mine gjennom 42km!

– Det å delta med ENTER Fritid på en sånn aktivitet er jo mer enn selve rennet. Hvordan opplevde du helga?
– Turen var veldig bra, jeg liker folkene i gruppa som har tatt meg godt imot, og man blir godtatt for den man er! Og jeg er en glemsom surret fyr med maur i rompa konstant. Tror at de fleste her liker å utfordre seg selv og kanskje ha det litt vondt – og ta litt oppgjør med seg selv underveis. Det ble like bra som jeg håpet for jeg ble kjent med de andre på forhånd og i bussen. Dermed var det tryggere å kjenne på felleskapet. Jeg er en glad gutt hele tida, liker å tulle mye – noe som dessverre også har fått enkelte negative konsekvenser, så nå har jeg gjennom ENTER Fritid lyst til å bruke mitt gode humør og vilje til positive ting. Ta valg for å vokse og bli litt mer fornuftig. Jeg vil være i jobb og har tross alt hatt fast jobb i tre år! Måtte bare bestemme meg for å leve fornuftig og ta smartere valg.

– Og jegerprøven da?
– I dag var det jegerprøveeksamen, og jeg som sliter med å lese fikk 50 av 50 poeng! Så nå gleder jeg meg til å bli med i ENTER Fritid – jakt også!

Jeg takker for praten og turen vi har hatt, og gleder med sammen med Rasmus og alle de andre som var med over å få være en del av et slikt fantastisk felleskap. Og igjen takker Ingvild Hovden og resten av HovdenTour for muligheten til å oppleve dette, og den tilretteleggingen de gjør for oss i Kirkens Bymisjon.

Les også

Bli kjent med Gunhild Tobiassen

Bli kjent med Gunhild Tobiassen – prosjektutvikler i Kirkens Bymisjon i Kristiansand

Frode Forsdahl og Ulf Axelsen på sykkelsetet på en landevei, med hvite hjelper og Kirkens Bymisjon-sykkeldrakt, tre syklister og en følgebil bak seg.

Slik var ColorLineSetesdalTour 2018 for Frode og Ulf

Her forteller to deltakere på Enter fritid, Frode Forsdahl og Ulf Axelsen, om sine opplevelser rundt sykkelrittet ColorLineSetesdalTour - en reise fra Kristiansand, gjennom Setesdal, til Hovden på sykkel.