Fra arbeidsledig til arbeidsveileder

Åmid Lorestani fullførte videregående-skole og hadde en plan om å studere videre, men slik ble det ikke.

Åmid står bak et bord i butikken og gjør i stand en utstilling med varer.

I 2017 kom det et brev fra NAV i postkassa til Åmid. I brevet fikk han beskjed om å møte opp hos Kirkens Bymisjon i Drammen – det hadde han lite lyst til. I dag er han glad for at han møtte opp, selv om han var svært negativ til nok et tiltak fra NAV.

– Selv om jeg var negativ  ble jeg tatt veldig godt imot, den gangen da jeg møtte opp i Aktivitetskafeen hos Kirkens Bymisjon. De presenterte forskjellige muligheter de hadde til arbeidstrening og jeg ble litt interessert i å prøve meg i Bruktbutikken, forteller Åmid.

Ble motivert til å endre livet

Åmid Lorestani er 27 år og har fullført videregående skole med generell studiekompetanse. Han er født på Kongsberg, har familierøtter fra Iran og er vokst opp i Lier, hvor han gikk på barne- og ungdomsskole.

Planen var å studere etter videregående, men nåløyet til høgskolen var for trangt. Åmids drøm var å bli radiograf eller sykepleier, men slik ble det ikke. Med fullført videregående skole og litt arbeidserfaring fra kjøkken, kiosk og praksis på barneskole, var det ikke lett å finne seg en fast jobb. Derfor tok Åmid tilslutt kontakt med NAV.

– Jeg er veldig glad for at NAV sendte meg til Kirkens Bymisjon. Selv om jeg ikke hadde en rusbakgrunn, fikk jeg motivasjon og en stor endring i livet mitt, sier Åmid fornøyd.

En hylle med gjenstander som er til salgs i bruktbutikken. En liten statue av en gresk gudinne er midt i bildet.
Bruktkupp for enhver smak: Butikken fylles daglig med nye varer og det skal mye til for at du ikke ramler over en skikkelig skatt i bruktbutikken. Er du på jakt etter noe helt spesielt så ikke nøl med å spørre i butikken. Vi kan trylle frem det meste, som brudekjoler, utkledningstøy – eller akkurat det glasset du mangler i samlingen din.

Aktivitet for sosialhjelp

Aktivitet for sosialhjelp er et tiltak Kirkens Bymisjon har i samarbeid med NAV Drammen. Tilbudet er primært for unge mennesker i alderen 18 til 30 år. Åmid hadde vært innom flere tiltak som ikke hadde fungert for han, derfor hadde han mistet motivasjonen og var negativ. Kirkens Bymisjon jobber med selvfølelse, selvtillit, mestringsfølelse og holdninger. Aktivitetskafeen har et fellesskap med gjensidig tillit, og et godt sosialt miljø for alle.

– Etter en stund merket vi at Åmid trivdes godt, selv om han ikke var positiv til tiltaket de første dagene. Han var pliktoppfyllende og flink og derfor ønsket vi å forlenge tiltaket i samarbeid med NAV, sier Siri Myhre Gravdal, miljøterapeut hos Kirkens Bymisjon.

Hun legger til at de også så at motivasjon til Åmid økte. Derfor ønsket de at han ikke skulle bli sittende hjemme igjen og ikke gjøre noe, slik han hadde gjort tidligere.

Fast ansatt

Åmid er nå ansatt som arbeidsveileder og har funnet sin drømmejobb i Kirkens Bymisjons bruktbutikk. Først fikk han en 20% stilling, men det tok ikke lang tid før han fikk en større stillingsbrøk.

– Jeg tenkte bare, den sjansen må jeg gripe, så får jeg bare holde ut og se om det kan bli mer etter hvert – og det ble det. Nå har jeg full stilling som arbeidsveileder i Bruktbutikken og det er en fantastisk jobb, sier Åmid fornøyd.

Oversiktsbilde av butikken. Åmid står nederst ved en hylle og legger inn klær.
Verdifull arbeidstrening: Ved å handle i bruktbutikken er du med på å bidra til at deltakere med ulik bakgrunn får verdifull arbeidstrening, som gjør at de lettere kan komme tilbake til det ordinære arbeidsmarkedet.

Verdifull arbeidstrening

Bruktbutikken har som mål å være en meningsfull arbeidsplass der deltakere i Kirkens Bymisjon kan utføre reelle arbeidsoppgaver tilnærmet et ordinært arbeidsliv. Hver dag gleder Åmid seg til jobben som arbeidsveileder for deltakere som kanskje har fått det samme brevet fra NAV som han fikk. Og kanskje de også er like negative til opplegget og mangler motivasjon slik han gjorde.

– For meg er det viktig å møte folk der de er og hjelpe de til å finne sin egen vei. God tid er veldig viktig i denne prosessen, sier Åmid.

FAKTA
Tiltak:

Aktivitet for sosialhjelp er et tiltak fra Kirkens Bymisjon i samarbeid med NAV Drammen, for personer mellom 18 og 30 år. Vi kan love deg spennende utfordringer, bredere arbeidserfaring og et godt sosialt fellesskap.

  • Tett oppfølging: Vi gir veiledning og oppfølging om jobbsøking og arbeidsliv, skreddersydd dine behov.
  • Mestringsfølelse: Gjennom arbeid i ett av våre tiltak får du vist hva du er god på, og samlet verdifull arbeidserfaring.
  • Sosialt fellesskap: På Aktivitetskafeen bygger vi i fellesskap opp gjensidig tillit og et godt sosialt miljø for alle.

Bruktbutikken:

  • Verdifull arbeidstrening for deltakere.
  • Butikken driftes av arbeidsveiledere sammen med frivillige og deltakere i ulike arbeidstreningstiltak.
  • En populær brukthandel i Drammen. Målet er å være en av byens hyggeligste bruktbutikker med et spennende og variert vareutvalg.

Åmid har god egenerfaring og vet hva som fungerer. Han legger til at det er viktig at deltakere får en meningsfull hverdag med gode kolleger og reelle arbeidsoppgaver.

– I tillegg er det motiverende med alle de hyggelige kundene som gir oss gode tilbakemeldinger, sier Åmid.

Dagene i Bruktbutikken er spennende, for de som jobber i butikken vet aldri hva vareutvalget er. Poser og søppelsekker blir tømt ut og sortert og det gir mye glede og mye arbeid, for deltakere og frivillige som jobber i butikken.

– Det er tidkrevende, både å sortere og gjøre klærne klare for salg, sier Åmid som også forteller at han er blitt mer miljøbevisst av å jobbe med brukte varer.

Brukte skatter

Bruktbutikken har et stort utvalg av klær, sko og tilbehør til både herre, dame og barn. Butikken fylles daglig med nye varer som glass, stentøy, møbler og bøker.

– Jeg liker å finne frem i haugen av alle varene som kommer inn til oss. Jobben har gjort meg mer kreativ og jeg er blitt opptatt av forskjellige stilarter og har lært meg å se forskjell på porselen. Her er det alltid noe nytt å lære hver eneste dag, sier arbeidsveilederen.

Å kjøpe brukt er bra både for lommeboka og miljøet. Dessuten er det gøy, fordi man kan finne unike gjenstander, men det viktigste er å skape en arbeidsplass der deltakere i Kirkens Bymisjon får en meningsfull hverdag med reelle arbeidsoppgaver, som gjør at det blir lettere å komme tilbake til det ordinære arbeidsmarkedet når de er klare for det.

Les også

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.

Bilde av to grønnkledde ansatte fra Kiwi med oransje skjerf rundt halsen. Bilde

Åpen dør til julen

Til deg som synes julen kommer i tidligste laget i butikkvinduer og i reklamepauser: På Møtestedet kommer de første spørsmålene om julen allerede på sensommeren: – Blir det KIWI-julebord i år?