Full fart på jobb og full gass på fritiden

På jobb er Siv Skollerud (29) primus motor i kafeen og konditoriet. På fritiden skifter den samme dama dekk, organiserer billøp og er en skikkelig fighter.

Siv Skollerud, kafeansvarlig, konditor og arbeidsveileder på Kirkens Bymisjons kafé i Hønefoss.

– Jeg blir lett gira! Det er gøy å jobbe og kakebestillingene strømmer inn, sier Siv Skollerud.

Klokka nærmer seg to i kafèlokalet, og Skollerud har omsider satt seg ned ved et av bordene. På privaten er hun småbarnsmor til to, på henholdsvis 5 og 3 år. På jobb gjør hun de fleste arbeidsoppgaver som kreves i et bakeri og en kafé. Hun liker godt å bake kaker, men hun er også glad i å rydde border og småprate med gjestene. Om du ikke ser henne i kafèlokalet eller på konditoriet, da sitter hun sannsynligvis ved pc-en, travelt opptatt med vare- eller kakebestillinger, som det stadig kommer flere av.

– Vi får så hyggelige tilbakemeldinger fra kunder og mange har kafeen som en fast møteplass i hverdagen.

Ingen jobb å gå til

«Baker Narum» var tidligere byens kjente og ærverdige bakeri, som 18-åring begynte Skollerud sin yrkeskarriere der. Bakeriet gikk dessverre konkurs og dørene stengte for godt på sommeren i 2018 – alle ansatte, deriblant Skollerud, ble arbeidsledige.

-Å ikke ha en jobb å gå til, det opplevde jeg som skikkelig vanskelig, forteller hun.

Men livet er fullt av tilfeldigheter. I mars 2019, fikk hun en telefon fra Jon Gulbrandsen, avdelingsleder for Kirkens Bymisjon i Hønefoss. Han kunne fortelle at Kirkens Bymisjon skulle etablere seg i Hønefoss, nettopp i lokalene til Baker Narum. Skollerud hadde fått gode skussmål fra både kunder og tidligere arbeidsgiver, det startet med en prat og endte med et tilbud om jobb.

Å ikke ha en jobb å gå til, det opplevde jeg som vanskelig.Siv Skollerud

– Med en gang kunne jeg ikke fatte at det var sant! Nå har jeg jobbet i disse lokalene i nesten 10 år, forteller hun fornøyd.

Siv Skollerud tilbreder kaffe i Hønefoss
Kafeen syder av liv alle åpningsdager. En del av konseptet er å holde prisene på et nokså lavt nivå, slik at alle skal ha råd til å gå på kafé. Det er ingen kjøpeplikt, og man kan slå seg ned ved et bord og bli så lenge en ønsker.

Hele familien Skollerud ble engasjert, da de fikk vite at lokalene skulle gjenåpnes av Kirkens Bymisjon, og at Siv skulle begynne å jobbe der. Kafèlokalet ble malt og ryddet, møbler ble trukket om – alt måtte bli klart i løpet av en måneds tid. Det gikk med et nødskrik! 15. mai kunne dørene igjen åpnes. Familien hennes er vant til at det meste skal gå fort, så i fellesskap ble det gjort en kjempe dugnad.

«En kafé i sentrum for alle!», les artikkelen her: https://kirkensbymisjon.no/artikler/en-kafe-i-sentrum-for-alle/

– Tanter, kusiner, venner, foreldre og søster stilte opp. De har lagt ned mange dugnadstimer i det gamle bakeriet, som har betydd mye for alle, sier Skollerud og smiler.

Full fart på jobb og full gass på fritiden

Hun har nærmest vokst opp på bilbanen, bare et steinkast fra banen i Ådal. Hele familien Skollerud har motorsport som felles interesse. Samboeren hennes etablerer seg selvstendig i disse dager. Det er kanskje ingen overraskelse at han er bilmekaniker.

– Det er godt samhold i bilmiljøet, familien min har hatt motorsport som et bindeledd, jeg merker at fellesskapet betyr mye for meg, sier Skollerud.

Familien står sammen i tykt og tynt, men når de er på billøp har de alle vinner instinkt fra første meter. Helgene blir ofte tilbrakt sammen, i en stor buss. Bussen har 8 køyesenger og alt som kreves for en campinghelg på en bilbane – et sted i vårt langstrakte land.

Jeg merker at fellesskapet betyr mye for meg.Siv Skollerud

– Det ikke bare lek og moro på hjemmebane. Den eldste datteren vår har begynt på skolen, så nå har vi litt nye hverdagsrutiner. Men farmor er god å ha, hun hjelper oss til å få skolehverdagen til å gå opp, forteller Skollerud.

En jobb med mening

– Jeg er så glad for å jobbe i Kirkens Bymisjon! Samhold, fellesskap og rutiner er utrolig viktig for oss alle. Jeg trives med dager som er varierte, selv om det til tider kan være veldig mye, sier hun og ler fornøyd.

Skollerud er konditor utdannet, med har ikke tatt ferdig fagbrevet.

– Jeg liker faget. Alt er mulig! Det er vel mottoet mitt, det er faktisk gøy å strekke seg litt ekstra og gjerne utenfor komfortsonen.

Sjokoladekake
Fristende kaker fra eget konditori, ferske bakervarer og rimelige lunsjretter er noe av det kafeen i Hønefoss kan by på.

Jon Gulbrandsen er avdelingsleder for Kirkens Bymisjon i Hønefoss, og han er svært fornøyd med å ha henne med på laget.

Utvidelse av Kirkens Bymisjons kafe, les artikkelen fra Ringerikes blad her (+): https://www.ringblad.no/nyheter/kirkens-bymisjon/jon-gulbrandsen/kirkens-bymisjons-kaf-apnet-etter-utvidelsen-det-er-nesten-for-billig-her-synes-jorun/s/5-45-881694

– Vi utfyller hverandre godt, Jon og jeg. Bortsett fra at jeg må prøve å bremse han litt da, sier Skollerud, med et lurt blikk, for hun er ikke kjent for å bremse.

Et godt team på jobben

Kafeen i Hønefoss driftes av ansatte, deltakere og frivillige i fellesskap. Kafeen skal være et springbrett videre ut i det ordinære arbeidslivet. På kort tid har det blitt skap en raus og romlig møteplass – midt på Søndre torv.

Alle som bidrar skal få si sin mening, da blir vi et godt team på jobben.Siv Skollerud

– Jeg blir så glad av å se at andre trives og vokser med oppgavene. Noen har behov for å ha en fast oppgave, mens andre liker å gjøre forskjellige ting. Det som er viktig er at alle som bidrar skal få si sin mening, da blir vi et godt team på jobben, sier hun, med et smil om munnen.

Siv legger påsmurte rundstykker på et fat

Kirkens Bymisjons visjon er at alle mennesker skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg. Det er en visjon vi lever etter i vårt tiltak, hvor vi har stor tro på arbeid som en arena for styrket selvfølelse og tilhørighet.

Her kan du lese mer om kafeen og Kirkens Bymisjons tilbud i Hønefoss: https://kirkensbymisjon.no/kafe-honefoss/

Les også

Frode Forsdahl og Ulf Axelsen på sykkelsetet på en landevei, med hvite hjelper og Kirkens Bymisjon-sykkeldrakt, tre syklister og en følgebil bak seg.

Slik var ColorLineSetesdalTour 2018 for Frode og Ulf

Her forteller to deltakere på Enter fritid, Frode Forsdahl og Ulf Axelsen, om sine opplevelser rundt sykkelrittet ColorLineSetesdalTour - en reise fra Kristiansand, gjennom Setesdal, til Hovden på sykkel.

Første HovdenTour med Enter fritid

Skiløpet på Hovden er blitt en tradisjon og et mål for mange. ENTER Fritid fra Kirkens Bymisjon har deltatt i 5 år, og gjennom treningsøkter i høst og vinter er deltakerne igjen forberedt på denne styrkeprøven.