Gir gamle ting nye hjem

Ullern Frivilligsentral pusser opp skatter fra loft, kjellere og søppeldynga. Slikt skapes bærekraft i form av norskopplæring, arbeidstrening og gjenbruk.

Tekst: Tove bø   Foto: Torstein Ihle

– Se så fint! Vi har søkt opp kunstneren på nettet for å finne verdien. Bare synd med den lille vannskaden i hjørnet.

Henriette Westerlund Eriksen holder opp et gullinnrammet kunstverk i hendene. Hun er bruktkjøp-entusiast, møbelelsker og bidrar som frivillig teamleder i Fra loft til stue.

Prosjektet drives av Kirkens Bymisjon ved Ullern Frivilligsentral, og har som mål å kaste mindre og gjenbruke mer, i en felles innsats for miljøet.

Skaper seg nytt hjem

I kjelleren på det som ser ut som et mursteinsslott bugner det av brukte trestoler og bord, malerier og glass. Det ærverdige lokalet på Ullern i Oslo får de låne gratis som lager for møblene de selger på Finn.no.

– Det er tydelig at mange på Ullern pusser opp under koronapandemien, for nå finner vi ekstra mye fint, sier Eriksen.

Henriette Westerlund Eriksen og Ziad Homeid har vært i samme arbeidsteam siden oktober.

– Arbeidstrening gir erfaring og inspirasjon til ny jobb, kanskje starter jeg et enkeltmannsforetak, sier Homeid.

Arbeidstrening gir erfaring og inspirasjon til ny jobb, kanskje starter jeg et enkeltmannsforetak.Ziad Homeid

Dette er tredje gangen Ziad Homeid må skape seg et nytt hjem i et nytt land, sammen med kone og to barn. For noen år siden flyktet de fra Syria til Libya på grunn av krigen. Som maskiningeniør i petroleumsbransjen var han ansvarlig for massive bygningsanlegg.

– Militser styrte Tripoli, og jeg ble ranet flere ganger på vei til jobb. Det ble for farlig, og vi flyktet til Norge, forteller Homeid.

Sammen med kona og den da ett år gamle datteren kom han til Norge dagen før korona-nedstengningen i mars i fjor. På tross av det prater Homeid godt norsk, mye takket være gjenbruksgjengen fra Kirkens Bymisjon.

– De lærer riktignok en del unyttige ord, som budalsstol og skjenk, men flyktningene får et unikt innblikk i norske hjem og stuer. Ikke minst er det mange på Ullern som har lært noe nytt i møtet med flyktningene, sier Eivind Wilner Robertsen, en av ildsjelene bak prosjektet.

Mye av tiden går med til å engasjere det lokale næringslivet, og mange er positive til gjenbruks- og integreringsprosjektet.

– Utgangspunktet vårt er at alle tjener på at flyktninger blir godt integrert i bydelen, sier Robertsen.

Bruktkupp?

I kjelleren på Ullern er ikke inntjening det viktigste, men tiden de har sammen. Gjengen bak Fra loft til stue har ulike preferanser for hva som er et bruktkupp. Henriette Westerlund Eriksen finner fram en trestol og viser den til Homeid.

– For meg har denne en verdi, men for mange som kommer fra andre land er den klar for dynga.

Homeid nikker.

– Dette er ved, sier han.

Begge bryter ut i latter.

– Ja, ikke sant. For deg er den ved til å fyre opp i peisen med, sier Eriksen.

Stolen er over hundre år gammel og en antikvitet. Etter hvert får de byttet ut treplugger og strammet opp stolen, som snart er klar for en ny eier og en ny stue.

For meg har denne en verdi, men for mange som kommer fra andre land er den klar for dynga.Henriette Westerlund Eriksen

Ofte er de som kjøper møblene like ivrige som de som selger. En av de første kundene var en mann som kom til Norge som båtflyktning fra Vietnam for mange år siden. Han doblet prisen fordi han var så begeistret for konseptet. Overskuddet av salget går til kompetanseheving innen møbeltapetsering og nytt utstyr. Og til dere som lurer; budalsstol er en pinnestoltype som har navn etter bygda Budal i Trøndelag, der den er blitt produsert i mer enn 200 år. Dette er av de mest populære bruktgjenstandene, og har langt høyere verdi som bruktkupp enn pinneved.

Fra loft til stue

Drives av Kirkens Bymisjon, Oslo ved Ullern Frivilligsentral.

Flyktninger og frivillige samler inn ting som ikke er i bruk, og selger dem på Finn.no.

Arbeidstrening godkjent av Nav, og gir nettverk, språktrening og kulturopplæring.

Målet er å få til en god integrering og gi en opplevelse av mestring.

Les mer på: fralofttilstue.no