Det er gøy å gjøre nye ting!

Siden 2008 har Friminuttet vært et gratis tilbud etter skoletid for barn i Drammen. Barna hentes på skolen og tilbringer ettermiddagen på Friminuttet, før de kjøres hjem av frivillige eller ansatte på avdelingen. Ettermiddagene på Friminuttet fylles av leksehjelp, middag og ulike aktiviteter.

Beskjedene i forbindelse med dagens planlagte sykkeltur til Muusøya i Drammen, nærmere bestemt lekeparken, formidles til dagens «gjeng» fra teamkoordinator, Achille Da Cruz på Friminuttet. Spørsmålene kommer raskt i retur fra et par av barna, mens andre er mer opptatt med å avslutte dagens middag – taco.

– Jeg har lært at det holder med noen beskjeder av ganger, sier Achille og smiler.

– Akkurat nå er det viktigst at alle rydder opp etter seg selv, for deretter å samles i gangen hvor klær skal kles på og hjelmer prøves.

– Den hjelmen her kan ikke jeg ha på meg! Jeg ser helt rar ut, tenk om noen ser meg, sier Zakiat (8) i et lettere oppgitt tonefall.

Zakiat får i likhet med flere av de andre prøve en annen hjelm, for hvordan hjelmen ser ut, er viktig for nær sagt alle som én av de ti barna som skal være på dagens utflukt.

– Vi har en del utstyr til utlån her, det må vi ha for å komme oss litt rundt og gjøre forskjellige aktiviteter, sier Achille. Som i dag, hvor vi har planlagt sykkeltur med hele gjengen, så låner de hjelmer og sykler her hos oss, fortsetter han.

Tre ansatte og fire frivillige er dagens arbeidsstokk på avdelingen, hvorav to frivillige og ei jente skal kjøre til turmålet.

– Det er ikke alle som har lært seg å sykle ennå og i dag er det ei av jentene som ikke kan det, sier Achille. Da blir hun og sykkelen med i bilen, så øver vi på sykling med henne der.

Etter noen små protester og diskusjoner kommer alle seg ut, og er klare for å ta fatt på dagens etappe. Noen er mindre positive til turen, mens andre er mer opptatt av å sykle både først og fortest.

– Det er ofte sånn, sier Achille. Men når vi er i gang så stiger både stemningen og lysten igjen. Den tyngste delen av det er å komme seg i aktivitet og gjøre noe annet. Det er vel litt som med oss voksne noen ganger, sier han og smiler lurt.

Sude (8): –Jeg syns det er gøy å leke med vennene mine her, sier Sude. Så liker jeg å være på lekeplassen, særlig når vi leker «Politi og røver» og «Haien kommer».

DET ER GØY Å GJØRE NYE TING!

– Jeg har gått på Friminuttet siden jeg begynte i 1. klasse på Fjell skole. Det er gøy å gjøre nye ting og være med på aktiviteter, forteller Zakiat.

– Spesielt når vi er på Drammensbadet eller på bowling! Zakiat prater i vei om Friminuttet og vennene hun har her, mens hun samtidig ser på svanene i Drammenselva og tripper litt hit og dit.

– Så liker jeg å reise til Killingen, forteller hun med entusiasme i stemmen. Uka etter skoleslutt reiser årlig alle barna som har plass på Friminuttet til et fem dagers langt opphold på øya Killingen.

Øya ligger i Sande kommune og eies av Drammen kommune, men siden 2011 har Kirkens Bymisjon og DNT Drammen samarbeidet om driften av leirstedet Killingen.

– Jeg har vært skikkelig redd for dypet, men i fjor så klarte jeg å være på dypet, forteller Zakiat stolt.

– Forresten så er det skikkelig gøy å bade og fange fisk og krabber også, sier hun og kikker bort på dem som spiller fotball på banen. Tålmodigheten er tydeligvis brukt opp nå, og lysten til å springe bort på banen vinner.

FRIVILLIGE RESSURSER

I tillegg til ansatte er det mange frivillige som jobber på Friminuttet. Elisabeth Mathisen er en av de frivillige som er på jobb i dag.

– Jeg er pensjonert lærer, forteller hun. Som pensjonist blir det jo mere fritid enn hva man har hatt tidligere. I tillegg har jeg et langt yrkesliv bak meg som lærer. – Jeg tenkte jo at det var en verdifull kompetanse for ungene her, fortsetter hun.

– De aller fleste dagene har vi leksetid rett etter fellesmåltidet, da føler jeg virkelig at jeg får hjulpet noen med det lille ekstra som er av betydning for videre læring, sier Elisabeth. – Det er viktig å motivere til lekser så barna får et best mulig grunnlag.

– Å jobbe frivillig er for øvrig en fin ting å gjøre når man får litt tid til overs. Mannen min er også frivillig i Kirkens Bymisjon, men på en annen avdeling, sier Elisabeth og ler litt.

Dyp konsentrasjon: Zakiat og Silje Haugen, miljøarbeider, binder konsentrert opp de små blomstene til en liten bukett.

MINNER PÅ VEIEN VIDERE

Friminuttet er et etter skoletidstilbud for barn i barneskolealder. Christian har blitt 13 år og går siste året på barneskolen, han forteller at han har vært på Friminuttet i tre–fire år nå.

– Jeg begynte her da vi flyttet hit fra Hamar, sier han. Jeg hadde ikke så mange venner her i Drammen da.

Christian går på Brandengen skole og spiller fotball i Ballklubben Skiold. Venner har han mange av nå og fritida er både fylt med fotball, lekser, venner og Friminuttet.

– Jeg gleda meg mer til å komme hit da jeg var yngre, forteller han. Men jeg syns fortsatt det er fint med litt ekstra hjelp til leksene.

Det er tydelig at Christian begynner å bli veldig klar for ungdomsskolen fra høsten av, og da er det ikke like gøy å være med på sykkeltur. Allikevel har han god tone med både de andre ungene og voksne på Friminuttet og blir med på både litt klatring og fotballsparking.

– De årene jeg har vært på Friminuttet har vært fine de, sier han og ser utover på de andre som springer litt hit og dit. – Jeg har vært med på turer i skoleferiene til både Hemsedal og på Killingen.

Men fra høsten av da er det ungdomsskolen for Christian og åra på Friminuttet blir minner å ta med seg videre på veien.

OM FRIMINUTTET:

  • Kirkens Bymisjons tilbud til skolebarn i Drammensdistriktet.
  • Friminuttet tilbyr blant annet leksehjelp, aktiviteter og en god middag etter skoletid.
  • Tilbudet retter seg mot barn fra 1.-7.klasse, som har behov for ekstra oppfølging i skolefritiden. Barna hentes på skolen, og kjøres hjem igjen på kvelden.
  • Friminuttet skal være et fristed med trygge voksenpersoner tilstede; avdelingsleder, miljøterapeuter, studenter og frivillige.
  • På Friminuttet opplever barna frie, gode og trygge rammer etter skoletid.
  • Friminuttet har også enkelte aktiviteter i skoleferier og helger.
  • Friminuttet samarbeider tett med skoler og andre instanser når det gjelder tilrettelegging av tiltak for enkeltfamilier/barn.
  • Målet er å bidra til en trygg oppvekst og gode opplevelser.

Les også

Tre koordinatorer fra Home-Start med barneboka «Hurra, det er tirsdag!» i hånda.

Kirkens Bymisjon med barnebok om å få hjelp i familien

Av og til kan livet by på utfordringer som gjør at familier har behov for hjelp utenfra. Home-Start Familiekontakten i Trondheim ønsket å gjøre rammene for møtene med barna enda bedre, og har nettopp gitt ut barneboka «Hurra, det er tirsdag!».

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.