Hjelp til å oppnå drømmer

I det nye kultursenteret Romano Kher i Gamlebyen kirke i Oslo kan en utstøtt gruppe oppnå noen av sine drømmer­. Her har norske rom endelig fått et felles hjem – noe de kan kalle sitt.

Slik beskriver Kirkens Bymisjons Kai-Rune Myhrer gjennombruddet med å skape et kultursenter etter romfamilienes eget ønske.

Det var Kirkens Bymisjon som fikk utfordringen med å være koordina­tor da forprosjektet startet i 2015. Kai-Rune Myhrer leder nå arbeidet i nært samarbeid med rommiljøets egne representanter.

Norske rom

Norske rom er den minste av fem nasjonale minoriteter i Norge. Bosatt i Norge siden cirka 1860.

Rom (tidligere kalt «sigøynere») ble erklært uønsket av norske myndigheter ved lov i 1927, og ble nektet innreisetillatelse til eget land før krigen.

Først i 1956 fikk en gruppe rom komme tilbake til Norge.

Fikk offisiell unnskyldning fra den norske stat i 2015, og får nå midler over stats­budsjettet.

Kirkens Bymisjon har etter avtale med staten og rommiljøet koordinert arbeidet med et kultursenter: «Romano Kher», åpnet i Oslo 1. mars 2018.

Les mer på: kirkensbymisjon.no

Nesten utryddet

– Jeg tror aldri jeg har møtt en gruppe som har vært og er så utstøtt og uønsket i det norske storsamfunnet som rom. Som nordmenn har de vært utestengt fra eget land ved lov. Under krigen ble de nesten utryddet som følge av dette. De er blitt jaget og misforstått. De har vært og er utsatt for strukturell urett. Kirkens Bymisjon skal være der utstøtte grupper i samfunnet trenger noen å gå sammen med. Derfor sa vi ja til dette samarbeidet.

Kai-Rune Myhrer er ikke rom, og selv om han er leder har han en rolle som «friendly outsider», som de andre i miljøet kaller han.

– Det er en god rolle å ha når det skal bygges tillit både inn i et miljø og ut i samfunnet, sier han – og understreker at meningen med det nye kultursenteret ikke er inkluderingsarbeid først og fremst. Her skal en plaget gruppe endelig oppleve at de har et hjem, og få vise hvem de er. Dette er deres erstatning!

– Det er mange myter om romkulturen?

– Ja, det er mange misforståelser å oppklare. At de alltid må reise for eksempel, og at de ikke tar vare på barna. Sannheten er at de ofte er blitt jaget fra sted til sted, eller at de har måttet reise for å finne kunder til sine håndverksprodukter. De er sterkt opptatt av å beskytte sine barn og har for eksempel tydelige skikker for renhet, og renhold.

Ved «Romano Kher» bygges det opp et aktivitetstilbud som også inneholder flere tilbud til barn og unge.

– Mange rombarn deltar lite i vanlige fritidsaktiviteter. Det skyldes også en inngrodd mistillit og skepsis til storsamfunnet. Her får de et sted å slippe seg løs og være seg selv.

Utleiere trakk seg

Myhrer bekrefter at rommiljøet i Norge fortsatt møter diskriminering. Grunnen til at kultursenteret foreløpig har havnet i Gamlebyen kirke var vanskene med å finne gode lokaler andre steder i Oslo. Cirka 30 utleiere meldte seg med tilbud etter annonsering, men da de hørte hvem som skulle bruke lokalene trakk de fleste av tilbyderne seg.

Kai-Rune Myhrer håper på en god avtale for nye lokaler innen ut­løpet av året, og skulle også ønske en mer aktiv deltakelse fra lokale­ myndigheter.

– Nå har de endelig fått en unnskyldning fra staten. Det er viktig. Men fortsatt har de ikke hørt myndighetene si i praksis: Velkomme­n, dere er hjemme!

Norsk Råkk spilte på fest i børsparken

Nabolagsfest for tiende året

- I år fyller festen her i Børsparken 10 år. Så det blir bursdagskake! forteller leder for Møtestedet Kari Gran til jubel fra langbordene.

Vi trenger frivillige til viktig innsats på Oslo S

Det er ikke alle som skal rekke et tog, shoppe eller drikke kaffe på Oslo S. Også mange mennesker som opplever større og mindre livskriser søker hit. Disse menneskene ønsker Kirkens Bymisjon å være tilstede for, men vi trenger frivillige for å klare det.