Jobb1: Arbeidsglede og fellesskap

«Jobb1» er et lavterskel arbeidstiltak for mennesker med utfordringer knyttet til psykisk helse og rus. For arbeiderne gir det en mening i hverdagen, samtidig som fellesskapet med arbeidskollegaene gir et pusterom.

– Jeg skulle ikke vært her og raket løv i dag. Jeg skulle vært på Hamremoen Gård og stablet vedsekker, sier Mohammed.

Mohammed har både arbeidslysten og moralen på plass, ikke minst tenker han på resten av gjengen som er på Hamremoen Gård og ordner med ved. Veden som kløyves, stables og pakkes av arbeidere på «Jobb1», for deretter å bli solgt på Kiwi-butikker i nærområdet.

– Det er hardt arbeid, jeg skulle hjulpet vennene mine, sier han.

Mohammed setter seg ned et lite øye-blikk for å prate, selv om han nok aller helst skulle vært i gang med dagens arbeidsoppdrag. I dag er gjengen fra «Jobb1» på Kongsberg gamle kirkegård for å rake og gjøre det fint.
Syv møtte opp for å gjøre en arbeidsinnsats i dag, da måtte de deles inn i to lag. Tre karer og arbeidsleder Kristin Røsholt har tatt turen til Kongsberg gamle kirkegård, mens det andre laget er på Hamremoen Gård.

Mohammed har deltatt fast på «Jobb1» i to år. Han klager aldri og gyver løs på det enkelte arbeidsoppdrag med stor entusiasme.

Han er utdannet platesveiser, men sluttet i jobben som sveiser for flere år siden da han fikk diagnosen schizofreni. Han har funnet seg godt til rette på «Jobb1» og trives i fellesskapet de har.

– Jeg liker å være aktiv, gjerne fysisk tunge jobber. Jeg må være litt aktiv, for jeg har diabetes, så det er bra for meg, forteller han.

– Det er fint å tjene litt ekstra penger også.

– Og så er jeg ganske stolt når vi gjør noe bra for andre, sier han med et smil om munnen.

Mohammed setter spesielt stor pris på oppdragene hjemme hos folk. – De baker og koker kaffe til oss, for de er så fornøyde med jobben vi gjør. – Det er så koselig!

Falt ut av arbeidslivet: Mohammed har tidligere vært i jobb som platesveiser, men da han fikk diagnosen schizofreni var arbeidskarrieren over. Han har funnet seg til rette på «Jobb1» og trives både med oppgavene og arbeidskollegaene her.

ARBEIDSGLEDE

Leder for «Jobb1», Kristin Røsholt, forteller at denne typen jobb betyr enormt mye for de som er med. – De har et arbeidsfellesskap, dem kommer seg opp om morgenen, og de fyller dagen med noe positivt.

– «Alle» har de planer og drømmer, som de av ulike grunner ikke får gjort noe med, og det å få være med her gir dem mestringsfølelse, sier Kristin. – De får vise for seg selv at de duger til noe, og de er sosiale.

– De har en arbeidsinnsats av en annen verden, og jeg kommer aldri til å glemme kommentaren til en kunde i fjor sommer: – Det er sjelden jeg har sett sånn arbeidsglede!

– Det kommer som et resultat av godt samarbeid og trygge rammer, forteller hun med stolthet i stemmen.

Godt med oppdrag: – Vi ønsker oss en bil til, så kan vi både ha med flere folk på jobb og ta flere oppdrag, sier Kristin, med et smil om munnen.

FOKUS PÅ JOBB

Det er klare grenser for å delta på «Jobb1».  Ingen får snakke om rus mens de er på jobb. Fokuset skal være på dagens jobb og den enkeltes oppgave. Med et ellers grenseløst liv, så er det godt å ha rammer å forholde seg til, i tillegg til at de som er rusfrie skal få slippe å høre på den praten.

Med et variert tilbud av jobber, alt fra ved avtale med KIWI, til stell av frukttrær og hagearbeid, så har Mohammed noe å glede seg til tre dager i uka.

Tirsdag, torsdag og fredag møter han og de andre opp klokka ni på Møtestedet Haspa. De spiser frokost sammen, skifter til arbeidstøy og reiser ut på jobb klokka kvart på ti.

Tre timer senere er de ferdige, og returnerer til Møtestedet Haspa. Alle deler på oppgavene og respekterer hverandre. Kommentarene sitter til tider ganske løst, men jobben tar de alle på alvor. Noe som vises på oppdragsmengden.

Enkelte kunder jobber de for flere ganger i løpet av sommeren, og i fjor måtte de si nei til flere.

– Vi ønsker oss en bil til, så kan vi både ha med flere folk på jobb og ta flere oppdrag, sier Kristin, med et smil om munnen.

Respekt for hverandre: Dagens oppgaver er løst i fellesskap. Alle bidrar og tar sin del, det er viktig på «Jobb1». Fokuset skal være på jobb. Ved endt arbeidsdag venter det, for mange, en tilværelse uten både grenser og rammer

Les også

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.

Bilde av to grønnkledde ansatte fra Kiwi med oransje skjerf rundt halsen. Bilde

Åpen dør til julen

Til deg som synes julen kommer i tidligste laget i butikkvinduer og i reklamepauser: På Møtestedet kommer de første spørsmålene om julen allerede på sensommeren: – Blir det KIWI-julebord i år?