Jul på Ullern
Mange av Kirkens Bymisjons julearrangementer er flyttet ut. Ullern Frivilligsentral inviterte bydelens flyktninger ut i desembermørket til gløgg, grøt og gaver.

TEKST: Audun Aagre FOTO: Torstein Ihle
– Det er hyggelig å være sammen med andre i en tid da mange er hjemme. Vi har savnet dette, sier Bafin.
Klokka er halv seks, mørket har senket seg, og det rødlige lyset fra bålpannen gir god julestemning for de mange menneskene som er samlet utenfor Kirkens Bymisjon/Ullern Frivilligsentral. Bafin og familien, som tilhører samme kohort, står tett sammen rundt flammene.
Jeg gleder meg mest til julegavene!Hozan
Juletreet er pyntet og praten går lett mellom folk som ikke har sett hverandre på lenge. Hozan, en gutt i barneskolealder, lytter til samtalen og skyter inn:
– Jeg gleder meg mest til julegavene!
Som i de fleste julesammenkomster bruker de voksne mye tid på å snakke sammen over et måltid, mens barna kaster stadig lengre blikk mot gavene. Rundt juletreet diskuterer Lava og Malshin hva pakkene kan inneholde. De har hørt at det er mange av dem i år.
Stor giverglede
Det er mange av dem. Over hundre har kommet inn, og julegavene er donert av folk i bydelen, lokalt næringsliv og Gjensidigestiftelsen.
– Vi er imponert over gavmildheten, og kan love at det er mange fine ting i år. Vi har gledet oss til å dele dem ut som julegaver i dag, sier Esther Marie Lier, virksomhetsleder ved Ullern Frivilligsentral.
Mer enn hundre gaver har i løpet av november og desember havnet under juletreet på Harbitz Torg, samlet inn med bistand av Møller Eiendom på Hoff.
Innsamlingen viser givergleden i det norske folk i en tid som er preget av mye restriksjoner.Esther Marie Lier
Gjensidiges juleaksjon har finansiert ulltøy til alle barna, og de voksne kan vente seg kontantkort til dagligvarer (Coop og Kiwi) i samarbeid med Kiwanis og Bufdir på Ullern. Klokkeprodusenten Optura har sørget for at alle barna får Knerten-klokker i julegave i år. Gavene som blir til overs, fordeles til andre barn og familier i bydelen som trenger det.
– I år har vi ønsket oss aktivitetsgaver, som puslespill, fotball eller andre gaver som er laget for lek. Vi tror det er spesielt viktig i år. Og vi synes innsamlingen viser givergleden i det norske folk i en tid som er preget av mye restriksjoner. Det gir håp, og håp og kjærlighet er jo julens budskap, sier Lier.
Viktig møtested
Det lille røde trehuset på Ullern, som egentlig er en demohytte, er et viktig møtested for bydelens beboere. Her møtes folk uavhengig av generasjoner og kulturer, og vennskap og varige bånd oppstår, hvor Kirkens Bymisjon John Sverre Stray blant annet er ansvarlig for å organisere generasjonsmøter.
– Det å samles på denne måten er gull verdt for alle i bydelen. Det er viktig å ha et møtested. Ensomhet finnes overalt, og vi er spesielt opptatt av å ta imot flyktninger på en god måte, sier Irene Schmeling, som er ansvarlig for flyktningintegrering lokalt, ved Kirkens Bymisjon, Ullern Frivilligsentral.
Hun meldte seg som frivillig i 2016, da mange flyktninger kom fra Syria til Norge og Ullern, og det var et stort behov for frivillig innsats. 38 nasjonaliteter bruker i dag Frivilligsentralen på Ullern.
Jeg er opptatt av inkludering som motsats til utenforskapIrene Schmeling
Schmeling er prosjektleder for julearrangementet, og har jobbet i flere uker med å koordinere gaveinnsamling, matlaging og innpakking og utdeling av gaver. I tillegg til å ha ansvaret for integrering, arrangerer hun kurs i kunstuttrykk.
– Jeg er opptatt av inkludering som motsats til utenforskap, og vi har en rekke aktiviteter og felles møteplasser for bydelens beboere og flyktninger. Integrering handler om å bli kjent på tvers av kulturer, og kunst er en god måte å bli kjent med hverandre der språkkunnskap ikke er avgjørende, sier hun.
Fra Loft til Stue
Fakta
Kirkens Bymisjon, Ullern Frivilligsentral eies av Kirkens Bymisjon og drives i samarbeid med bydel Ullern, i tett samarbeid med NAV, lokalt næringsliv og andre givere. Ullern Frivilligsentral har i mange år hatt fokus på samskaping, hvor bydelen og andre lag og foreninger samarbeider tett om å utvikle og drifte tilbud. Frivilligheten er gode på å omstille seg raskt. Da landet stengte 12. mars startet frivilligsentralen prosjektene «telefonvenn» og «handlehjelp» for å motvirke ensomhet og isolasjon. I år holdt de åpent om sommeren, for å gi bydelenes beboere et tilbud, hvor 1200 personer deltok på ulike måter i løpet av de fem sommerferieukene. I julen har de flyttet arrangementer ut, som julegaveutdelingen er et eksempel på.
Kaluka har tatt med sønnene Elvis og Emmanuel til julefeiringen. Kaluka er fra Kongo og snakker fransk, mens sønnene gikk på skole Uganda og snakker engelsk. Nå er hele familien samlet i Norge, og i ferd med å lære norsk.
Språk er viktig. Vi snakker norsk på jobben. Da lærer man raskere.Kaluka
– Språk er viktig. Jeg har lært 50 prosent av språket på voksenopplæringen på Rosenhoff og 50 prosent her på jobben med Ullern Frivilligsentral. Vi snakker norsk på jobben. Da lærer man raskere, sier Kaluka.
Han er tilknyttet et av de mange prosjektene på Ullern, «Fra Loft til Stue», hvor brukte møbler samles inn fra loft og kjellere, pusses opp og selges på Finn.no, et prosjekt som er ledet av Marianne Friedrich i Kirkens Bymisjon. Kaluka har fått både grøt og gløgg, og har plassert seg tett på varmekilden.
– Er det litt kaldt i dag?
– Det er ikke kaldt. Det er veldig kaldt, sier han og ler.
Vanligvis samles de inne, men i år er mange av aktivitetene flyttet ut i kulden. Inne i det røde huset står posene med gaver klare, og deles ut til de besøkende før bålet brenner ut. For noen er dette høydepunktet. Også Hozan, som har blikk for julegaver, kan glede seg over at det ikke bare ble sosialt samvær i desembermørket, men også rikelig med gaver til jul.
