Julegavedugnaden 2017

Etter flere år med julegavedugnaden «God Jul, lille venn», blir det i år et lite opphold hvor lokale og veldedige organisasjoner får låne «stafett-pinnen».

Bilde av de to mennene.
Sammen med Kirkens Bymisjon, Røde Kors, Barnas Stasjon og Frelsesarmeen skal Rett Fram Opplevelser i år stå for den storstilte julegavedugnaden i Drammens Teater. Alle organisasjonene har tidligere fått gaver fra «God jul, lille venn».

Tekst og foto: Vegard M. Aas

– Det blir etter det samme prinsippet som tidligere. Man kjøper gaver og gir det til noen som trenger det. Drammensere har lært at det er julegavedugnad i begynnelsen av desember. Da vil det være dumt å avbryte tradisjonen når så mange ønsker å gi, mener organisasjonsleder i Rett Fram Opplevelser, Ronny Johnsen.

Sammen med Kirkens Bymisjon, Røde Kors, Barnas Stasjon og Frelsesarmeen skal de i år stå for den storstilte julegavedugnaden i Drammens Teater. Alle organisasjonene har tidligere fått gaver fra «God jul, lille venn».

Håper på like stor giverglede

Og tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg. Få dager etter at arrangementet ble opprettet på Facebook har som vanlig flere tusen vist sin interesse. Tidligere har det kommet inn opp mot 3000 julegaver fra aksjonen. Håpet er å kunne samle inn like mange julegaver i år.

– Vi skal ikke ta over, men vi har krefter så tradisjonen opprettholdes. Jeg tror ikke det er så viktig for giveren hvem som står bak eller hva det heter, men at den enkelte får gitt, og at det blir fordelt på forskjellige organisasjoner som trenger gavene, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon Drammen og Kongsberg Jon–Ivar Windstad.

Dugnad som setter spor

Etter utallige møter med familier som sliter med å få endene til å møtes er både Johnsen og Windstad overbevist om at de aller fleste som ber om hjelp gruer seg til jul.

– Vi var i kontakt med en familie som gruet seg til jul. Barnet jublet som aldri før da han fikk julegave, men den ble ikke pakket opp … Han visste rett og slett ikke at det var noe i pakka. Han var fornøyd med å få en pakke. Han fikk sjokk da han så at det var leker bak papiret. Det var sterkt å se, forteller Johnsen i Rett Fram.

Windstad forteller at det må bli lettere å be om hjelp:

– Mitt ønske er at alle som måtte kvie seg for å be om hjelp heller kommer og forteller at de har havnet i en lei situasjon. De skal vite at de blir tatt godt imot, og at det er mange som er i samme situasjon.

Vil du bidra?

Julegavene kan leveres i Drammens Teater lørdag 2. desember klokken 10.00.

Sjekk ut arrangementet på Facebook her!

Les også:

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.

Bilde av to grønnkledde ansatte fra Kiwi med oransje skjerf rundt halsen. Bilde

Åpen dør til julen

Til deg som synes julen kommer i tidligste laget i butikkvinduer og i reklamepauser: På Møtestedet kommer de første spørsmålene om julen allerede på sensommeren: – Blir det KIWI-julebord i år?