Klar for skolen igjen

Koronapandemi har bremset Natalia Methlie (19) sine fremtidsplaner. Etter to år ved Kirkens Bymisjons ungdomstiltak V13 ser hun fram til å begynne på videregående igjen.

– Vi har vært gjennom en spesiell vår med korona som kom seilende inn, og veltet hverdagene våre. Hvordan påvirket det din situasjon og det du sto i?

– Rett før koronapandemien tenkte jeg at jeg skulle få meg en jobb, at i år skulle det gå bedre. Og så kom en tid der jeg ikke fikk lov til å gå ut engang. Det var veldig vanskelig. Letingen etter jobb gikk i pause. Men til høsten skal jeg begynne på skolen. Jeg har ikke gått på skolen på tre år. Jeg gikk bare et par måneder på videregående skole.

– Og så droppet du ut?

Det tok tre år før jeg klarte å bli glad i meg selv, snakke med andre og være mer komfortabel. Natalia Methlie

– Ja. Jeg gikk første året av videregående på British College i Spania. Og så flyttet vi til Norge, og da hadde jeg så mye angst at jeg ikke klarte å begynne igjen. Men nå føler jeg meg klar. Det er jeg veldig glad for.

– Det er en stor overgang for deg. Du har vært gjennom litt av en reise?

– Ja, en veldig lang reise. Det tok tre år før jeg klarte å bli glad i meg selv, snakke med andre og være mer komfortabel. Jeg har gått på Kirkens Bymisjons ungdomstiltak, V13, og føler at V13 har hjulpet mye med det sosiale. De har vært her og inkludert meg. Da har jeg hatt noe å gjøre to dager i uken i to år nå. Jeg er veldig glad for at jeg har dette stedet. Jeg elsker å være her, og det blir vanskelig å ikke kunne gå her når jeg begynner på skolen.

– Hvordan ble du kjent med Kirkens Bymisjons ungdomstiltak V13?

– Gjennom rådgiveren min fra oppfølgingstjenesten. Jeg synes det er veldig bra at V13 har et opplegg for ungdom som meg, som kanskje sliter litt.

– Mange synes det er vanskelig å fullføre videregående skole. Har du noen tanker om hvorfor det er blitt sånn?

– For meg var det iallfall på grunn av angsten, jeg klarer ikke masse folk samtidig. Det har alltid vært et stort problem. Jeg er egentlig ganske flink på skolen, det har bare vært vanskelig for meg.

Jeg føler meg mer voksen, hvis du skjønner.Natalia Methlie

– Er det noe som gjør at du føler deg klar til å begynne nå?

– Jeg føler meg mer voksen, hvis du skjønner. Det er bare noe som har falt på plass inni meg. Jeg søkte egentlig på videregående skole bare på tull, og så kom jeg inn. Når ingen tvang meg til å gå dit, ingen la press på meg, da klarte jeg det. Endelig.

– Det er mange andre ungdommer som har det tøft på videregående skole. Hvorfor tror du det har blitt sånn?

– Jeg tror det er mye press blant andre elever. Hvordan du kler deg, hvordan du oppfører deg. Det er mange som har vanskeligheter med å forholde seg til det.

– Er det noe annet som du tenker har forandret seg for deg, gjennom disse årene?

– Jeg har forandret meg på mange områder. Jeg har jobbet mye med meg selv gjennom flere år. Det som hjalp meg mest var det spirituelle, det dro meg ut av det. Bare det å vite at noe større er der, større enn deg selv. Det er befriende. Det tankesettet trakk meg ut av depresjonen, ut av mørket. Så har det gradvis over år blitt bedre og bedre. Det tar tid. Jeg har egentlig for det meste gjort det selv, jeg liker ikke så godt når andre hjelper meg. Men jeg har fått hjelp fra mamma, og fra V13 hvis jeg trenger det. Det er veldig greit å vite.

Jeg drømmer om å reise verden rundt, ikke være stresset hele tiden, ikke bry seg om noe annet. Leve livet, ikke bare eksistere.Natalia Methlie

– Det tankesettet er kanskje noe som kan være til god hjelp videre?

– Ja. Jeg føler universet kan være med å guide meg. Jeg vet at alt blir bra til slutt, og at alt skjer for en grunn. Jeg tenker jeg tar et år til i Norge, så flytter jeg ned til familien min i Spania. Det er der jeg føler meg hjemme. Jeg skal fortsette på den norske skolen på Gran Canaria. Mamma gikk der da jeg ble født, så jeg var russemaskot. Kanskje jeg også får blitt russ der nede. Det hadde vært veldig fint.

– Hva drømmer du om?

– Å reise verden rundt, og møte interessante mennesker, ha dyr og bare være glad. Ikke være stresset hele tiden, ikke bry seg om noe annet. Leve livet, ikke bare eksistere.

Ungdomstiltaket V13

• Et sosialfaglig og pedagogisk tilbud til ungdom, drevet av Kirkens Bymisjon i Bergen.
  • Fokus på relasjon, mestring og motivasjon.
  • Tilbyr aktiviteter og rusfrie helgetilbud.
  • Har tilbudet «Dropp stopp», som er en motivasjons- og mestringsarena for ungdom som har droppet ut av videregående skole eller står i fare for å droppe

Les også

Tre koordinatorer fra Home-Start med barneboka «Hurra, det er tirsdag!» i hånda.

Kirkens Bymisjon med barnebok om å få hjelp i familien

Av og til kan livet by på utfordringer som gjør at familier har behov for hjelp utenfra. Home-Start Familiekontakten i Trondheim ønsket å gjøre rammene for møtene med barna enda bedre, og har nettopp gitt ut barneboka «Hurra, det er tirsdag!».

Bildet viser fire unge mennesker som holder rundt hverandre i en klynge. De står foran en bowlingbane og jubler.

– Her kan vi være oss sjæl

Halden er blant byene i Norge som har slitt mest med radikalisering og utenforskap. En tidligere bankraner og seriekriminell gir ungdommen følelsen av å bli sett.