Kaffe med livshistorier attåt? Her er «Norges koseligste togstasjon»

Frivillige på samfunnsstraff, tidligere rusavhengige og togpassasjerer drikker kaffe side om side i Haldens «Harry Potter-slott» – en åpen kafé midt på togstasjonen.

Bildet viser utsiden av kafé Møtestedet i Halden, som ligger på togstasjonen. Foran kafeen er det satt opp flere bord og stoler. Bak kafeen ser man toget som går forbi. Kafeen er drevet av Kirkens Bymisjon og er åpen hver dag.

– Det er et veldig spennende sted, særlig at det er så åpent og tilgjengelig. Jeg tror man opplever noe annet her enn på andre kafeer.

Kafégjest Henning André Olsby oppdaget Møtestedet i Halden ved en tilfeldighet. Nå kommer han gjerne innom når han besøker Østfold-byen. Her drikker han kaffe, arbeider på mac-en og får høre livshistorien til de andre gjestene.

– Og kvaliteten på kaffen er viktig. Vi er skikkelig kaffenerder! Flere kommer til oss og sier at vi har byens beste kaffe, forteller kafévert Trond Henriksen.

KOSELIG KAFÉ: Shamiram Johanna (t.v.) og Henning Andre Olsby oppdaget begge Møtestedet i Halden ved en tilfeldighet. De liker både kaffen og at stemningen er så åpen.

Jeg tror man opplever noe
annet her enn på andre cafeer
Henning Andre Olsby, kafégjest

«Norges koseligste togstasjon»

Møtestedet kaller de seg rett og slett. Kaffehuset på stasjonen er drevet av Kirkens Bymisjon, og en av Norges få gjenlevende, åpne stasjonsbygg. Her er det høyt under taket i mer enn én forstand.

– Vi har et hårete mål om å lage Norges koseligste togstasjon, sier Henriksen, som omtaler den vernede bygningen som et «Harry Potter-slott».

Av de mange livshistoriene du finner på Møtestedet er kafésjefens egen en av dem. Henriksen har 30 år med heroinavhengighet og 13 år i fengsel bak seg. Nå er han miljøarbeider, kafévert og ungdomsklubbleder i Kirkens Bymisjon.

– Du kan ikke forvente at folk skal gi deg en ny sjanse når du har tryna og gjort så mye dritt som jeg har gjort. Samtidig kommer du deg ikke videre om ingen gir deg en sjanse. Jeg har alt å takke de folka som har hatt trua på meg, sier Henriksen om mulighetene han har fått her.

LES OGSÅ: Her har de alltid en åpen dør – uansett hvem du er

HALDENS BESTE KAFFE: De frivillige på kafé Møtestedet får ofte høre at de serverer byens beste kaffe. Her er det Tony Jensen som viser barista-kunstene.

Vi har et hårete mål om å
lage Norges koseligste togstasjon
Trond Henriksen, kafésjef og miljøarbeider

Kvitt angsten på kafé

Nå jobber han med å gi andre nye sjanser. Bak kafédisken på Møtestedet står blant annet frivillige som har sonet samfunnsstraff her.

– Jeg begynte på 150 timers samfunnsstraff, som jeg gjennomførte over tre måneder. Så var det så koselig her at jeg fortsatte, forteller Marie Kristine Andreassen (25).

Hun har erfaring fra rusmiljøet og forteller at hun «var ganske kjørt da hun begynte». Nå står hun på kjøkkenet og bak kassa flere ganger i uka som frivillig.

Også Tony Jensen kom til kafé Møtestedet på samfunnsstraff.

– Jeg sleit med sosial angst og nerver da jeg begynte her. Jeg var veldig redd for å stå bak kassa og å skulle greie å lage kaffe og cortado til masse folk, forteller Jensen.

Etter to uker her var angsten borte. Siden har han blitt.

– Det er helt supert arbeidsmiljø her. Det holder meg oppe, forteller Jensen.

LES OGSÅ: Ville gått gatelangs ellers – her får Haldens ungdom tilhørighet

ÅPEN HVER DAG: De frivillige Tony (t.v.) og Frode tryller fram både supper og kaker på enkle kjøkkenfasiliteter på Kirkens Bymisjons kafé i Halden. Kafeen er åpen hver dag.

Det er helt supert arbeidsmiljø her.
Det holder meg oppe.
Tony Jensen, frivillig på kafeen

Skryter av kafé-verten

Årsaken til den gode atmosfæren er ingen ringere enn kafésjefen selv. Hvert fall om vi skal tro frivillige og gjester.

– Trond er en fantastisk drivkraft uten like, forteller Bjarne Høyberg (65), del av et firkløver på fire som holder kaffeslabberas utenfor.

De har en avtale om å få kaffen i egen kaffekanne med Trond Henriksen, og kommer hit fast en gang i uka.

– Også er det vafler her. Og god kaffe. Det er viktig, legger firkløveret til.

LES MER OM TROND: Etter 30 år med heroin ble han miljøarbeider i Kirkens Bymisjon

ANBEFALER KAFFEN: Fire trofaste kaffekamerater møtes på kafé Møtestedet i Halden, som er drevet av Kirkens Bymisjon, hver uke. F.v.: Roy Larsen (71), Jan Zeylon (68), Bjarne Høyberg (65) og Jan Svendsen (63).

Åpen kafé hver dag

Blant stamgjestene er også unge som står midlertidig utenfor arbeidslivet og andre som ikke har så faste rammer i hverdagene sine. Mange av dem kommer hit hver dag. Kafé Møtestedet holder åpent alle dager, mandag til fredag.

– Vi er omtrent stamkunder vi! Det er veldig fint å ha et fast møtepunkt. Det skal de ha ros for, sier Ingar Svensen (32), som ble permittert fra jobben som tømrer for ett år siden.

ÅPEN KAFE: Mia Karoline Flingtorp (f.v.), Ingar Svensen (32) og Therese Mathea Bakke (23) er stamgjester på Møtestedet, Halden-kafeen som er åpen hver dag.

Både han og vennene Therese Mathea Bakke og Mia Karoline Flingtorp anbefaler maten her. Blant rettene på menyen står gjerne supper, gryter og annet, fylt med grønnsaker og kjøtt. Det skal være næringsrikt, men også gratis, slik at alle kan komme. Akkurat det siste overrasker mange – spesielt togpassasjerer som tilfeldigvis kommer innom. Flere velger derfor å legge igjen donasjoner til Kirkens Bymisjon som takk.

Maten lages uansett på et stramt budsjett:10 til 15 kroner per person per dag. Det er godt hjulpet av forsyninger av overskuddsmat fra Kiwi. Nylig fikk de også 60.000 kroner i donasjoner fra gavmilde haldensere. Sparebankstiftelsen har også gitt 490.000 kroner for å få på plass et nytt kjøkken.

– Og fram til nå, når vi snart får oss nytt kjøkken, har all maten blitt laget på en kokeplate. Noen ganger seks, sju retter på en gang. Det er helt rått hva Tony og Marie klarer å få til på så lite, mener Henriksen.­

Café og møtested i Halden

Åpen café på togstasjonen i Halden sentrum, drevet av Kirkens Bymisjon.

Holder åpent sju dager i uka: Mandag til fredag 07:00-15.30, lørdag 08:00-15:30 og søndag 11:00-16:00.

Har en velutstyrt kaffemeny og serverer varme måltider. Maten er gratis. Har også sitt eget bibliotek med brukte bøker, der det er mulig å plukke med seg en bok.

Les også

Frode Forsdahl og Ulf Axelsen på sykkelsetet på en landevei, med hvite hjelper og Kirkens Bymisjon-sykkeldrakt, tre syklister og en følgebil bak seg.

Slik var ColorLineSetesdalTour 2018 for Frode og Ulf

Her forteller to deltakere på Enter fritid, Frode Forsdahl og Ulf Axelsen, om sine opplevelser rundt sykkelrittet ColorLineSetesdalTour - en reise fra Kristiansand, gjennom Setesdal, til Hovden på sykkel.

Første HovdenTour med Enter fritid

Skiløpet på Hovden er blitt en tradisjon og et mål for mange. ENTER Fritid fra Kirkens Bymisjon har deltatt i 5 år, og gjennom treningsøkter i høst og vinter er deltakerne igjen forberedt på denne styrkeprøven.