Får fiskegratengen servert på døra

Vanligvis pleier Astrid (88) og vennen Stig Otto (87) å spise middag på seniorsenteret. Nå kommer Kirkens Bymisjon og leverer den på døra.

Astrid og Stig Otto får maten hjem på døra i disse koronatider

TEKST: Vilde Blix Huseby    FOTO: Torstein Ihle

— Jeg får litt mosjon, hvertfall!

Vaktmester og frokostvert Atle Jensen har fått en litt annen jobb enn vanlig: Som syklende matbud — med munnbind og plasthansker — på St. Hanshaugen i Oslo.

Covid-19-viruset har forandret hverdagen for mange. Jensen jobber til vanlig delvis på Kampen Omsorg+, og delvis her på seniorsenteret på St. Hanshaugen, som drives av Kirkens Bymisjon på oppdrag fra bydel St. Hanshaugen. Nå kan han kun jobbe ett av stedene – for å minimere sjansen for at smitte sprer seg mellom virksomheter.

Og der jobben hans vanligvis er å sjonglere roller som vaktmester, frokostvert og arrangementsfikser på seniorsenteret, sykler han nå ut middag til de eldre hjemmeboende.

Atle Jensen sykler med middag fra Kirkens Bymisjon
SMITTEVERN: Det er viktig med god hygiene når man skal levere middag til hjemmeboende eldre. Atle Jensen fra St. Hanshaugen seniorsenter tar på munnbind og plasthansker under vantene før han beveger seg ut.

Setter pris på middag på døra

— Det er utrolig fint, sier 92 år gamle Sigrid Tuftin om å få middagen sin rett hjem på døra.

Hun kjenner Jensen godt. 92-åringen har vært fast gjest på seniorsenteret lenge. Selv bor hun omtrent i samme gård som senteret, og har ikke lange veien å gå til middag til sin vanlige, daglige middag på seniorsenteret. Men nå er senteret stengt, og Tuftin kan ikke gå ut på grunn av risiko for smitte.

— Jeg hadde lungebetennelse før dette skjedde, så det passer ekstra fint å få maten hjem. Det er jo trist med det som skjer nå, men man får prøve å gjøre det beste ut av det, sier hun.

Sigrid (92) får mat på døra
FIN TJENESTE: Sigrid (92) har akkurat hatt lungebetennelse, og synes det er veldig fint at hun kan få middag hjem på døra. Til vanlig kommer hun på seniorsenteret hver dag for å spise middag.

Bursdagsmiddag på døra

St. Hanshaugen seniorsenter har også til vanlig en ordning om utkjøring av mat til alle i bydelen som trenger det. Nå utvides den, slik at også de som tar beina fatt til senteret til vanlig får middag hjemme.

Jeg håper det er noe ekstra godt i dag. Jeg har bursdag!Astrid (88)

— Åh, jeg håper det er noe ekstra godt i dag! sier Astrid (88) når hun åpner opp døra sammen med vennen Stig Otto (87).

— Jeg har bursdag i dag!

Jensen leverer ut to porsjoner med fiskegrateng med råkost, og håper de blir fornøyde. Middagen er hvert fall «ekte vare», i den forstand at det ikke er snakk om ferdigmat.

På St. Hanshaugen seniorsenter er det alltid hjemmelaget mat som står på menyen, laget på seniorsenterets eget kjøkken. Ofte, som i dag, er det tradisjonell husmannskost som står på menyen. Men det hender også at de serverer retter som indisk lammegryte og indisk fiskesuppe – kokken er tross alt fra Romania, og er godt bevandret i det internasjonale kjøkken.

102 år gamle Janna får mat på døra
FAST GJEST: 102 år gamle Jonna Eriksson er fast gjest på middag på seniorsenteret til vanlig. Nå har datteren hennes som til vanlig bor i Halden kommet for å være med henne.

Passer på hygienen

Sykkelbud Atle starter til fots med de nærmeste blokkene, før han tar sykkelen fatt. Munnbind og hansker er på fra starten – det er viktig å sørge for god hygiene i disse tider generelt, og spesielt når man skal ut og møte mennesker i risikogruppene.

Den elektriske sykkelen har han lånt av Kampen Omsorg+. Vanligvis brukes den til å ta eldre som bor der ut i frisk luft – eller for eksempel dra i Pride-paraden. Men i disse dager kommer den bedre til nytte andre steder.

Og det er tydelig at de han besøker setter pris på at han kommer. Alle åpner døra med et smil.

— Det er imponerende! sier Anne- Lisbeth (86).

Vanligvis er hun selv frivillig på seniorsenteret, og utarbeider kjørelistene for de som får matlevering med middag til vanlig. Nå får hun selv sitte i mottakerenden.

—Det er fint. Dagene er jo litt annerledes nå.