Leverer møbler nesten uten miljøavtrykk

Hos verkstedet Retro i Lillestrøm har det grønne skiftet fått bein å stå på.

Tekst: Per Frogner   Foto: Torstein Ihle

Det lukter linolje og treverk i det lyse lokalet hos Retro, Kirkens Bymisjons møbel­verksted og bruktbutikk i Lillestrøm. Den ferskgamle duften av at noe blir reparert og gjenskapt ønsker oss velkommen.

– Ja, her får møblene nytt liv. Vi setter dem tilbake til gammel, god sjarm. En viktig jobb mot kjøp- og kast-kulturen for tida. Vi leverer møbler nesten uten miljøavtrykk, sier Thomas Willy Hammer (39).

Han er møbelsnekker av utdanning, men det er lenge siden han har fått praktisert yrket sitt. Her på verkstedet får han selv også nye muligheter. Han får være fagmann igjen.

Rutine i hverdagen

Prosjektet Retro

Møbelverksted og bruktbutikk som drives av Kirkens Bymisjon i Lillestrøm.

Prosjektet Retro er et samskapingsprosjekt mellom Lillestrøm kommune og Kirkens Bymisjon, som tilbyr et rusfritt arbeidsfellesskap i tilknytning til verkstedet og bruktbutikken.

– Jobben her gir meg en rutine i hverdagen. Jeg har en god grunn til å stå opp morra`n, og noe å glede meg til, i stedet for å sitte hjemme, sier Hammer.

Han beskriver seg selv som en sosial og pratsom fyr. Han trenger de gode kollegene på verkstedet.

– Dette hjelper meg veldig. Vi er nesten som en familie, og jeg holder meg rusfri med dette.

SKAPER VERDI: – Alt og alle fortjener en ny sjanse. Det er vårt slagord. Det som tilsynelatende ikke har verdi – kan vi gi verdi, sier Nina Viola Sundstedt, avdelingsleder ved Kirkens Bymisjons arbeidstiltak i Lillestrøm.

– Alt og alle fortjener en ny sjanse. Det er vårt slagord, smiler Nina Viola Sundstedt, avdelingsleder ved Kirkens Bymisjons arbeidstiltak i Lillestrøm.

Hun forteller om en sterk grønn profil for bruktbutikk og verksted. Både ansatte, frivillige og deltakere er tent av «det grønne skiftet» og merker at de bidrar til en forskjell.

– Vår lille butikk med verksted, er en liten del i en viktig sirkulær økonomi. I stedet for å kaste, reparerer vi, og selger for en billig penge. Prisen er også en del av en bærekraftig profil. Her skal alle ha råd til å kjøpe noe fint de har lyst på, sier Sundstedt.

I Retro-prosjektet er bærekraft mer enn naturvern. Den sosiale bærekraften er også miljøvern i vid forstand. Bruktbutikken der møblene selges er også blitt en sosial møteplass for lokalmiljøet. Hit kommer folk for å slå av en prat, eller for å levere brukbare gjenstander.

Tror om igjen

– Vi tenker inkludering i alle ledd, både for folk og ting og møbler. Vi ser en dobbel betydning i ordet «retro». Det kan også bety re-tro. Å ha tro på nye muligheter. Alle trenger det, og det er fint å kunne oppleve at noen andre bærer den troen for deg, sier Sundstedt.

Vi ser en dobbel betydning i ordet «retro». Det kan også bety re-tro. Å ha tro på nye muligheter.Nina Viola Sundstedt, avdelingsleder ved Kirkens Bymisjons arbeidstiltak i Lillestrøm

– En gjenbruk av seg selv?

– Ja. Jeg har opplevd det her. Selvtilliten øker betraktelig. Det har vært stort for meg å bli finmøbelsnekker igjen. Jeg synes jeg har blitt en bedre person også, sier Thomas Hammer.

Han viser oss rundt på verkstedet. En god samling verktøy dekker den ene veggen. På et raust arbeidsbord ligger speilrammen han snart har gjort god som ny, og en gammel hylle får et varsomt strøk med håndholdt pussepapir. I et hjørne er han i gang med å gjenskape et sett med hyttemøbler. Bordflata står allerede skinnende nylakkert.

På gulvet står et rosemalt skap fra 1700-tallet og venter på kvalitetssjekk.

– Jeg har respekt for gammelt håndverk. Det er viktig å ikke ødelegge det man vil reparere. Jeg jobber helst for hånd, sier han.

VELKOMMEN INN: Mange skatter å finne på Kirkens Bymisjons møbelverksted og bruktbutikk i Lillestrøm.

Folk i mange aldre kommer til verkstedet, på bruktjakt – eller med levering.

– De eldre er opplært til å ikke kaste og er nøysomme. Den bevisste gjenbruksholdningen er sterkest blant de yngste. Det er nok vi i den velfødde mellomgenerasjonen som har mest å lære, og kan gjøre de største endringene med oss selv, sier Nina Viola Sundstedt.

– Hvordan merker dere den økte miljøbevisstheten?

– Vi ser en stor endring. «Miljø» og det grønne skiftet har lenge vært et «buzzord», men nå er det flere som vil snakke om hva det betyr i praksis. Vi merker det på kundepraten her i butikken. Folk er rystet over det de ser av forbrukskultur og er opptatt av at noe må skje.

Flere må være villige til å ta et grønt valg i livet sittNina Viola Sundstedt

– Hva må skje?

– Flere må være villige til å ta et grønt valg i livet sitt. Hvis flere konkretiserer det og spør hva det betyr i personlig livsførsel, vil mye skje. Vår bruktbutikk er et «musepiss» i havet, men det har stor betydning hvis mange gjør som oss.

På verkstedet blir også nye ideer til. En flokk med brukte sykler står på vent. En brakke i bakgården er full av huslige gjenstander.

– Vi går løs på alt og spør: Hva kan vi gjøre med det? Hva kan det bli til?

Det er også et motto i Retro-prosjektet: Det som tilsynelatende ikke har verdi – kan vi gi verdi.