– Er man i Drammen skal man alltid vite at det fins en åpen dør

Maten er billig eller helt gratis. Men det er ikke den viktigste grunnen til at gjestene kommer tilbake til Møtestedet i Drammen.

Bildet viser to menn ved et bord med en rød juleduk og nisser med lys på. Mannen til venstre er kledd i svart og har en oransje logo med Kirkens Bymisjon på skjorta. Han står og lener seg mot bordet med hendene mens han ser mot en annen mann som sitter ved bordet og ser opp mot ham. Mannen som sitter har en skål med dessert foran seg.

– Der kommer de! Nei, det var en barnehage…

Roar Hansen (49) er skuffet. Når man står kaffetørst og venter ute i kulda, kan selv smårollinger i gule refleksvester forveksles med voksne menn.

Bildet viser to menn som sitter på kanten av en tørrlagt fontene på høsten. Mannen til venstre har blå genser og gul refleksvest på seg. Han ser ut mot venstre i bildet. Mannen til høyre har blå boblejakke og sitter og tar seg en røyk mens han ser ut mot høyre av bildet.
PAUSE PÅ JOBB: Roar Hansen (t.v.), deltaker i Lønn som fortjent Drammen, og miljøarbeider Bent Hansen tar seg en pause i dagens arbeidsøkt med søppelplukking.

Men dette er uansett litt rart, synes Hansen. Kollegene pleier jo ikke å bruke så lang tid?…

Han, Roger Gundersen (62) og Bent Hansen er klare for sitt faste, ukentlige ritual: Kaffe i byparken i Drammen. Som del av arbeidstiltaket I Jobb, plukker de søppel her to dager i uka.

Midt i økta er det pause i parken. I dag er det kollegene på det andre arbeidslaget som har med termosen og sjokoladen.

Arbeidstiltak og åpen kafé

Ritualer – eller holdepunkter – er det flere av i miljøet rundt kafeen Møtestedet i Drammen. Som frokosten, søppelplukkingarbeidet, kaffepausen og middagen. Alle er de faste – og for mange livsviktige – rutiner i hverdagen.

– Det er nyhetssentralen vår, sier Bent, fast gjest på kafeen, om hvorfor han kommer hit jevnlig.

­– Det er veldig sosialt her. Vi blir en fast gjeng, med mye skravling. Det er her jungeltelegrafen går.

Bildet viser fire mennesker som sitter ved et bord og ler og smiler med kaffekopper og skåler med mat foran seg.
SKRAVLING: Nyhetsutveksling, gode måltider og noen å skravle med. Det er viktige grunner til at gjester og frivillige ved Møtestedet i Drammen kommer tilbake til kafeen sin.

Richard Søderholm, som leder Møtestedet, har inntrykk av at det er det det handler om for de fleste:

– Den materielle nøden er ikke så stor. Det er ikke lenger så mange som sover ute. Men det som er viktig er å ha noen man kan bli gjenkjent av, hilse på og kunne skravle litt med. Er man i Drammen skal man alltid vite at det fins en åpen dør.

Magasinet BY har fulgt gjester, frivillige og ansatte gjennom en dag på Møtestedet i Drammen. Her får du et glimt inn i hverdagen deres:

 

Bildet viser en mann i gul refleksvest som står i en åpen parkeringsluke mellom to biler på en parkeringsplass og plukker søppel med en lang søppelplukkerklype.
GOD TRIM: – Jeg holder meg ung ved å plukke søppel jeg, spøker Roger Gundersen (62) i Lønn som fortjent. Han har vært med på arbeidstilbudet to dager i uka i fem år.
Bildet viser to menn i gule refleksvester som står i en park med trær i gule høstfarger bak seg og er i ferd med å helle kaffe fra termos i kopper.
VIKTIG PAUSE: «Det er alltid noe snadder her! Sjokolade eller kake til kaffen» forteller deltakerne på Lønn som fortjent i Drammen, som holder bygatene rene for søppel. Roger Gundersen (t.v.) er med på femte året.
Bilder viser tre stykker som går langs en gangvei langs elva i Drammen. To av de har på gule refleksvester. Den ene triller på en tralle med søppelsekk i. De andre bærer på klyper de plukker søppel med.
SKATTEJAKT: «En gang var det en dame som fant 1.000 kroner da vi plukket søppel», forteller Roar Hansen (49), som har vært med på Lønn som fortjent i to år.
Bildet viser en dame som serverer en pastarett på en cafédisk. I bakgrunnen holder en annen dame på med å ordne noe på kjøkkenet.
MYE FOR PENGENE: Etter at deltakerne i Lønn som fortjent er ferdig med arbeidsøkten, spiser mange middag på Møtestedet. Frivillig Turid Holst (68) er en av dem som sørger for å få maten på bordet.
Bildet viser en mann som blir gitt en to hundrelapp av en annen mann. Foran dem ligger en perm med ark med signaturer og avkrysning for hvem som har deltatt på Lønn som fortjent i dag.
LØNN SOM FORTJENT: Når arbeidsøkten med søppelplukking er vel overstått, er det tid for utdeling av lønn. Roger Gundersen (62) til venstre og daglig leder ved Møtestedet Richard Søderholm kjenner hverandre godt.
Bildet viser en mann som sitter med armene i kors lent på et bord og smiler bredt. Foran seg har han en skål med dessert.
NYHETSENTRAL: Møtestedet kafé er et sosialt ankerfeste i livet for mange. «Man sitter og prater, løser verdensproblemer og diskuterer lokale nyhetssaker. Også er det billig mat», forteller Øyvind Christoffersen (60). Han kommer hit så og si hver dag.
Bildet viser et hjørne med en steinplate der det står plassert flere telys som er tent. Bak telysene står to lysestaker med korsmotiv på og en blomst i en vase.
LYSTENNINGSTED: I et hjørne av Møtestedet er det plassert et eget lystenningssted. Her kan alle som vil gå og tenne et lys, for noe eller noen som de tenker på.
Bildet viser fire stykker som sitter rundt et bord og spiller kortspill.
SOSIALT STED: Kortstokken dras fram med jevne mellomrom på Møtestedet. Frivillige, gjester og sykepleierstudenter som er i praksis på Møtestedet trives godt sammen.

Les også

Frode Forsdahl og Ulf Axelsen på sykkelsetet på en landevei, med hvite hjelper og Kirkens Bymisjon-sykkeldrakt, tre syklister og en følgebil bak seg.

Slik var ColorLineSetesdalTour 2018 for Frode og Ulf

Her forteller to deltakere på Enter fritid, Frode Forsdahl og Ulf Axelsen, om sine opplevelser rundt sykkelrittet ColorLineSetesdalTour - en reise fra Kristiansand, gjennom Setesdal, til Hovden på sykkel.

Første HovdenTour med Enter fritid

Skiløpet på Hovden er blitt en tradisjon og et mål for mange. ENTER Fritid fra Kirkens Bymisjon har deltatt i 5 år, og gjennom treningsøkter i høst og vinter er deltakerne igjen forberedt på denne styrkeprøven.