Med håp i bagasjen

Mahmoud Al Ashkar (29) og kona måtte flykte og trodde målet for reisen var Nigeria. Det viste seg at «Nigeria» var overraskende kaldt.

Tekst og foto: Torstein Ihle

For snart tre år siden var de to av mange flyktninger som krysset grensen fra Russland til Storskog i Finnmark på sykkel. I dag er de bosatt i Bydel Ullern i Oslo – der syriske Al Ashkar har fått seg praksisplass og jobb.

– Det er Mahmoud som er vårt håp. Han har kompetanse på design og foto som vi ikke hadde fra før i tillegg til å være en trivelig kar, forteller kollegaene Merete Sogge og Kiruba Sathees i Bydel Ullern.

Tilbudet om praksisplass kom i løpet av introduksjonskurset for flyktninger. Nå har han fått tilbud om 20 prosent stilling i tillegg til de to praksisdagene.

– Mange flyktninger sier at det nesten er umulig å få seg jobb når en kommer til et nytt land. Det at jeg har fått muligheten til å jobbe her i Bydel Ullern kan gi andre håp og vise at det er mulig, smiler 29-åringen.

– Livet er mer enn å sove og spise, en føler seg bedre når en har en jobb å gå til.

Engasjement: Mahmoud holdt i høst innlegg på Navs konferanse – «Snakk med meg, jeg er din nye nabo» – om naboskap og hverdagsintegrering i bydel Ullern.

Uten pass

Familien til Al Ashkar som nå bor i Syria, mistet hus og eiendom i forbindelse med den israelske okkupasjonen av Palestina i 1967. Som flyktninger, har ingen i familien rett på internasjonalt pass. Det skapte etterhvert store problemer for Al Ashkar.

Etter utdannelsen innen grafisk design i Syria, reiste han via et kort jobbopphold i Dubai til Abu Dhabi i De forente arabiske emirater for å arbeide der. Uten pass ble oppholdet ikke fornyet og han hadde valget mellom å dra tilbake til Syria, for så å innrulleres i regje­ringsstyrken i den pågående krigen, eller å flykte til Europa. Valget var enkelt.

Al Ashkar ville ikke flykte alene. I Abu Dhabi hadde han truffet sitt livs kjærlighet, 19 år gamle Aya fra Egypt, som skulle bli med på ferden.

Språkopplæring: Paret er svært motiverte for å lære norsk og mer om den norske kulturen.

 

Ikke akkurat som forventet

Da muligheten kom for å flykte til Nigeria, satte de seg flyet. Det viste seg at det ikke var Nigeria, men «Norway» som var målet for reisen, og at flyet gikk til Russland. Det var ikke akkurat fønvind fra Sahara som møtte dem på sykkelturen over den iskalde grensa ved Storskog i Finnmark. Nå snart tre år etter ler det unge paret av denne episoden. Nigeria var ikke akkurat slik de forventet.

Etter et kort, regntungt opphold i Bergen, endte turen i Oslo, hvor de fikk en leilighet i Bydel Ullern. Paret er svært motiverte for å lære norsk og mer om den norske kulturen på introduksjonssenteret. Aya har som mål å studere på universitetet og ta seg en utdannelse innen datakommunikasjon. Da lille Maria kom til verden for ni måneder siden, ble noen av disse planene satt på vent.

– Maria er vårt håp for framtida. Vi ønsker at hun skal få en god utdannelse og bli en del av det norske samfunnet, sier paret.

Håp for framtida: Mahmoud og familien bor i bydel Ullern og drømmer om utdanning og jobb i framtida.

Bygger broer

Gjennom Ullern Frivilligsentral, som drives av Kirkens Bymisjon, har Al Ashkar fått mulig­heten til å delta i et kunstuttrykksprosjekt. En gang i uka deltar paret på kunstgruppa.

– Å jobbe med kunst og bilder er en fin måte å bli kvitt den negative energien. Mange flyktninger sliter med sterke opplevelser fra krigsområder, sier Al Ashkar.

I tillegg til å bearbeide traumer, blir de også kjent med flere i nærmiljøet og lærer seg norsk.

Prosjektleder Irene Schmelig Sandved forteller at Mahmoud har vært en flott ressurs å ha med i gruppa da han også gjennom foto dokumenterte kunstprosjektet «Broer –en overgang til noe nytt». Spesialister innen traumebehandling melder om gode resultater ved å bruke kunstuttrykk i traume- og stressituasjoner.

– Deltakerne i disse gruppene får gjenopprettet kontakt med sansene i kroppen ved å gjenfinne trygghet i utrygge situasjoner, gjenfinne roen etter angst, kjenne seg selv og mestre situasjoner sammen med andre, få kontakt og føle håp, sier Sandved om prosjektet som nå fortsetter på Ullern Frivilligsentral.

Kunst: Mahmoud har deltatt i et kunstuttrykksprosjekt på Ullern Frivilligsentral.

 

Vil du vite mer om kunstuttrykksprosjektet på Ullern Frivilligsentral, se her: Kunstuttrykksgruppe for flyktninger  

Les mer om Ullern Frivilligsentral her.