Mennesker i fokus

- På huset er det et miljø som oppfordrer til mestring, sier Linn Andreassen, miljøterapeut og frivillighetsansvarlig i kafeen på Søndre Torv. I jobben savner hun nærheten til nye mennesker, spesielt i form av noe så enkelt som en håndhilsen.

Linn Andreassen, miljøterapeut i Hønefoss

Å bistå noen som trenger støtte i riktig retning, kan være tøft, krevende og givende – på en gang. Som tidligere fengselsbetjent har Linn Andreassen hørt og opplevd mye.

– Det er viktig for meg å bidra på en måte, som gjør at jeg også kan være en del av løsningen, sier hun i en oppriktig tone. – Alle har ressurser! Noen ganger trenger de bare litt hjelp til å finne de igjen, og det kan jeg kanskje bidra til.

Her på huset er det et miljø som oppfordrer til mestring!Linn Andreassen

Andreassen er miljøterapeut og frivillighetsansvarlig hos Kirkens Bymisjon på Hønefoss. Den engasjerte damen er også forholdsvis nyinnflyttet til byen.

Miljøterapeut

I miljøterapeutens arbeid er respekt for enkeltmennesket viktig, og oppgaver kan variere fra et arbeidssted til et annet, avhengig av hvilke brukergrupper som er tilknyttet arbeidsstedet.

  • Planlegge og gjennomføre helsefremmende, forebyggende, rehabiliterende og miljøterapeutiske tiltak.
  • Styrke brukernes sosiale nettverk.
  • Miljøterapeuten har strenge krav om taushetsplikt.

Hva bragte deg til Hønefoss?

– Først og fremt er det kjærligheten!, sier hun med et stort smil om munnen. I tillegg var jeg så heldig å finne meg en meningsfylt og spennende jobb her i byen – helt perfekt til min utdannelse og tidligere arbeidserfaring.

En å snakke med

– Jeg liker dager hvor jeg har mye å gjøre. Det føles som om jeg ikke helt har kommet i gang, siden samfunnet fortsatt er nedstengt, men det må vel snu snart, sier Andreassen optimistisk.

I huset på Hønefoss har de store planer, med oppstart av motivasjonskvelder, gruppesamlinger og aktiviteter. For mange foreldre og ungdommer, vil det være godt og nødvendig å ha noen å prate med om det å være forelder, eller ungdom i en utfordrende situasjon.

Linn Andreassen utenfor Kirkens Bymisjons kafé i Hønefoss sentrum.
Meningsfylt: – Jeg er glad i mennesker, og dette er for meg; en jobb med mening, sier Andreassen.

– Jeg ser virkelig frem til vi kan begynne å håndhilse igjen, da får man nærhet til nye mennesker, sier Andreassen. Hun er også frivillighetsansvarlig og mange ønsker å jobbe frivillig nå, særlig de som kjenner på ensomheten i samfunnet.

Det er viktig å lytte – ha god tid til den enkelteLinn Andreassen

Den ungen damen er glad i mennesker og har en sosionom utdannelse på CV-en. Det er mange som har med seg ekstra tung last i ryggsekken. Noe de har opplevd i barndommen eller senere, som de aldri har snakket om, men som de plutselig har lyst til å prate om. Da er det viktig å lytte, finne løsninger og ha god tid.

Mamma eller pappa i soning

Andreassen jobber ikke bare med deltakere og frivillige tilknyttet kafeen og vaktmestertjenesten, hun er også engasjert i arbeidet rettet mot barn, unge og familier – hvor en forelder er i soning eller rusbehandling. Det er ikke lett å ha en forelder eller en annen nær pårørende i fengsel eller i rusbehandling.

Om chatten:

  • I fengsel er en chattetjeneste for barn og unge.
  • Chatten er åpen onsdager og fredager klokka 15 -22. Lørdager kl 10 -17.
  • Ingen tema eller spørsmål er rare eller feil, og du deler bare det du har lyst til.

De aller fleste opplever at livssituasjonen endres drastisk når en forelder fengsles. For andre barn kan det være gjentakende og normalt i deres hverdag. Ofte bekymrer barn og unge seg for den forelderen som ikke er til stede i hverdagen. Det er vanlig å ha vondt på ulike steder i kroppen og slite med mange vanskelige følelser og spørsmål.

Kirkens Bymisjon drifter chatten, i fengsel, her kan barn og unge chatte anonymt – og stille spørsmål. Andreassen er en chatvertene.

– På chatten kommer det veldig mange ulike spørsmål. Jeg opplever at min bakgrunn som fengselsbetjent er en god erfaring i den sammenheng, sier hun.

Forebyggende arbeid

– Dager med mye å gjøre gir meg energi. Jeg ser virkelig frem til at Hilde Sandum (miljøterapeut i FRI barn og familie) og jeg – kan reise rundt på videregående skoler i området, for å informere og drive med forebyggende arbeid. Å treffe ungdommer og gi kunnskap! Det er altfor lett å falle for fristelser og gjøre ukloke beslutninger, som dessverre kan hefte ved de videre i livet, forteller Andreassen engasjert.

FRI barn og familie tilbyr nyttig informasjon, veiledning og tilbud om aktiviteter – for hele familien. Vi holder også foredrag på skoler og til fagpersonell. Les mer her: FRI barn og familie.

Linn Andreassen. miljøterapeut og frivillighetsansvarlig i Kirkens Bymisjon Hønefoss.
En engasjert dame: Andreassen ser frem til å kunne reise rundt på skolene i nærområdet for å informere om arbeidet og tilbudene de kan bidra med.

Hun har alltid vært engasjert i mye; fra fotballag til tjenestegjørende befal i Heimevernet.

– Fritiden har blitt fylt opp, sier hun og ler. Men nå har jeg ikke kommet helt i gang, det tar litt energi å bytte jobb og få en helt ny tilværelse, hun har også fått bonusbarn.

Den nyinnflyttede damen har store planer fremover, ikke bare mange aktiviteter på jobb, men også store planer i privatlivet. En jaktprøve venter dette året.

– Ja, det var julegave fra kjæresten; jaktdress og jegerprøve, sier hun med et stort smil. Hun har allerede truffet blink, for det blir bryllup til høsten.

Frivillighet: Kristin og Kjell, to av kafeens verdifulle frivillige medarbeidere.

Bli involvert?

Vi trenger deg som ønsker å gjøre en frivillig innsats til nytte og glede for andre og deg selv. Gjennom frivillig engasjement kan du bruke din erfaring og kompetanse – eller lære noe nytt.

Les mer her!

Les også

Frode Forsdahl og Ulf Axelsen på sykkelsetet på en landevei, med hvite hjelper og Kirkens Bymisjon-sykkeldrakt, tre syklister og en følgebil bak seg.

Slik var ColorLineSetesdalTour 2018 for Frode og Ulf

Her forteller to deltakere på Enter fritid, Frode Forsdahl og Ulf Axelsen, om sine opplevelser rundt sykkelrittet ColorLineSetesdalTour - en reise fra Kristiansand, gjennom Setesdal, til Hovden på sykkel.

Første HovdenTour med Enter fritid

Skiløpet på Hovden er blitt en tradisjon og et mål for mange. ENTER Fritid fra Kirkens Bymisjon har deltatt i 5 år, og gjennom treningsøkter i høst og vinter er deltakerne igjen forberedt på denne styrkeprøven.