Et godt sted å samle krefter

«Gatebarnet» Ida (28) synes det er fint å ha et sted å få mat og en klem på Møtestedet i Bodø. Snart åpner Kirkens Bymisjons kafeer dørene for julefeiringer.

En god klem på Møtestedet i Bodø

Tekst: INGVILD SILVANA SUNDE   Foto: TORSTEIN IHLE

Jeg synes kafeen her er kjempeflott! Det er godt å komme hit, få hvile litt, få mat, og en prat. Eller slippe å prate, sier Ida om Møtestedet i Bodø, Kirkens Bymisjons kafé i nordlandsbyen.

Ida – som helst bare sier Ida, uten etternavn – vrenger av seg yttertøyet innenfor dørene til kafeen. Hun er først og fremst et «gate­barn», forteller hun. Født i Stavanger, vokst opp i Bodø og levd ungt voksenliv rett utenfor Oslo.

I Oslo var hun kokk på Grünerløkka i tre år. Så ble hun lei, sa opp, solgte leiligheten, kjøpte bobil og reiste til Italia med masse penger på lomma. Der gikk hun på keramikkurs og ble tatt vare på av gatefolk.

Men pengene har tatt slutt. Og Ida – som betyr «flittig», forteller hun – har pådratt seg en velvoksen bompengegjeld. Derfor er hun tilbake i Norge. Hun vil finne jobb og gjøre opp for seg.

– Men det er ikke så enkelt. Jeg har til dels store hull i en ellers god CV, så jeg sliter litt under jobbintervjuer, sier hun, og forteller at hun for øyeblikket livnærer seg ved å plukke flasker i påvente av jobb.

Middag på Møtestedet i Bodø

På Møtestedet i Bodø er også «Marius». Før kjørte han aviser om natta. I ti år gjorde han det, helt til han ble så sliten at han sa opp. Nå opplever han at Nav stiller større krav til ham enn han makter å oppfylle, for at han skal få dagpenger.

Her blir vi tatt godt imot uten fordommer.

«Marius» er takknemlig for Møtestedet i Bodø:

– Så slipper jeg å gå på sosialen.

På Møtestedet får han kjøpe god og næringsrik middag hver dag for mellom ti og tjue kroner. I dag står pasta carbonara på menyen. I tillegg får alle som trenger det fylle en handlekurv daglig med overskudd fra butikkene. Brød. Frukt. Pålegg. Sånt som nærmer seg dato. Det er gratis.

«Marius» kom til kafeen første gang i mai i år.

– Dette er et fint sted. Her har jeg blitt kjent med andre skjebner. Det har gjort meg ydmyk. Her blir vi tatt godt imot uten fordommer, sier han.

Frivillige og ansatte bak disken på Møtestedet kafé i Bodø møter gjestene.
ALLTID ET SMIL: På Møtestedet blir alle tatt godt i mot, med et smil og mulighet for en prat eller matbit.

Han forteller at han pleier å starte dagen på Møtestedet med litt frukt. Deretter trener han. Så er det tid for mat.

– Nå kjenner jeg at kroppen endelig begynner å bli lykkelig, smiler han.

Ida klør seg i hodet under lua og gafler i seg carbonara, servert av tremenningen sin Ann Kristin, som hun helt overraskende fant som frivillig på Møtestedet. I dag har hun vært på jobbsøk, og var innmari sulten da hun kom.

– Nå var det digg med middag!

Fra mottak til Møtestedet i Bodø

Alene ved et bord i nærheten sitter en ung mann med kaffe og brunostskive. Det er Amman (25) fra Eritrea. Han bor på asylmottak rett utenfor Bodø, og er i Norge på sjuende året. UDI tror ikke at han er eritreer. Han har endelig avslag. Men Norge har ingen utleveringsavtale med Eritrea, så han kan ikke sendes tilbake.

Amman får utbetalt cirka 950 kroner annen­hver uke. Det er til mat og klær, reiser­, for­-
nøyelser, medisiner. Legebesøk har han ikke krav på. Heldigvis bor han gratis på mottaket, sier han. Og heldigvis har han oppdaget Møtestedet i Bodø.

Her kan man legge seg nedpå og slappe av, om man trenger det.John-Bjørnar Netskar

– Jeg stikker alltid innom når jeg er i byen, sier han, og forteller at han setter stor pris på avbrekket fra brakkelivet på mottaket, og for å få gratis brødskive og kaffe.

Som regel treffer han andre eritreere her. Men ikke i dag. Han ser fram til å feire jul her, selv om han, som ortodoks kristen, feirer jula først i januar.

– Det er ikke viktig. Jul er jul, og kristen er kristen, smiler Amman.

Jul i Kirkens Bymisjon

For hverdag er én ting, men snart står også jula for døra. På Kirkens Bymisjons ulike væresteder rundt om i landet inviteres det også da inn til middager og fellesskap, i både førjulstid og jula.

På julemenyen til kokk og kaféleder her i Bodø, Arne Bergdal, står vanlig julemat som ribbe og pinnekjøtt. Og gjerne torsk en dag, om han får tak i det. I desember slås det tradisjonen tro også på stortromma i samarbeid med Grand Hotel. Da rigges det fullt julebord for 70 gjester.

En god klem på Møtestedet i Bodø
EN GOD KLEM: På Møtestedet kan man få et måltid, en klem og en prat.

Møtestedet-gjest «Marius» forteller at han har vært litt aleine de siste åra, har manglet noen å feire jula med. I år kan det bli annerledes.

Det er idet vi sitter og snakker alvorlig med ham at «gatebarnet» Ida plutselig feier inn døra i grønn parkas og topplue. Han lyser opp i et digert smil. Hun får en varm klem fra topp til tå. Det får han også.

De glitrer begge. Vi bare må spørre.

– Forelsket?

«Marius» ler.

– Nei, jeg er skeiv, jeg.

– Jeg også, parerer Ida.

– Men mulig vi er forelsket i hverandre som mennesker.

Stor toleranse

Fra nederst i lokalet lyder buldrende latter. Den kommer fra John-Bjørnar Netskar, i røff passiar med frivillig Randi.

Jula betyr ikke så mye lenger. Den var fin da jeg feira med familie. Men nå… Nei.John-Bjørnar Netskar

Netskar har både vært lærer i videregående, studieinspektør, kursleder og journalist, forteller han. Så ble han langtidssykemeldt og begynte å drikke morrapils. Dermed var det smått om senn gjort.

Han fikk vite om småjobbsentralen til Kirkens Bymisjon, og har besøkt Møtestedet siden de åpnet.

– Det er en ok plass. Det er forskjellige typer her, og det er stor toleranse for å være sliten og rusa. Her kan man legge seg nedpå og slappe av, om man trenger det.

– Har du feira jul her?

– Njeeei, de siste åra har jeg feira jul med barn og barnebarn på formiddagen.

– Han Konrad og jeg har jobba og drukket mye i lag. Men for tre år sia blei han Konrad tørrlagt, sier Netskar.

Han klasker Johnsen på ryggen.

– Ja, konstaterer kameraten rolig, og ruller en rullings med vante fingre.

– Jeg blei lei. Og så slutta jeg bare, sier Johnsen, som i dag har blitt styremedlem i Kirkens Bymisjon i Bodø.

Utsiden av Møtestedet, Kirkens Bymisjons kafé i Bodø
VELKOMMEN INN! Kirkens Bymisjon kafé Møtestedet i Bodø er åpen for alle som ønsker. Tilsvarende kafeer finnes mange steder i Norge.

Ut på gata igjen

Borte ved bordet til Ida spør tremenning Ann Kristin om hun trenger mat til å ta med seg.

– Neida, jeg har både brød og masse kjøttpålegg. Jeg dumpster-diva (plukket mat fra butikkenes avfallskonteinere etter stengetid – journ. anm.) i går, ler hun.

Hvilestunden er over. Ida forsvinner inn i parkasen, ut av kafeen og drar «Marius» med seg i dragsuget.

 

Måltidsfellesskap i Kirken­s Bymisj­on

Kirkens Bymisjon har sosiale møtesteder og kafeer i 21 norske byer.

Her tilbys mat og hvile, kontakt­, veiledning, sosialt samvær og fellesskap. Kafeene­ selger billig middag og gir ofte bort overskudds­varer fra butikkene, som brød, pålegg og frukt.

Kirkens Bymisjons væresteder holder åpent også i jula, og inviterer inn til julemiddager både før og i juletida. Se oversikten over hva som skjer på kirkensbymisjon.no.