Norges varmeste skjerf er oransje

Det gir varme, er laget av varme, sprer varme og oppfordrer til varme, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon om de hjemmestrikkede, oransje skjerfet.

I 2017 ble det på landsbasis strikket utrolige 15.000 oransje skjerf i de tusen hjem. Her fra aksjonsdagen i 2017, da de oransje skjerfene ble tatt ut i gater over hele Norge.

Når du tar det på deg blir du ikke bare fysisk varm, men du signaliserer også at du er for et varmere samfunn. Skjerfene er strikket av og for mennesker som ønsker varme og inkludering i en mørketid som er tung for mange.

– Skjerfet er skapt av omtanke og med ønske om å spre varme. Det er et symbol på at vi står skulder til skulder. Dette gjør vi ikke bare for andre, men for hverandre, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.

Dugnadsånd og hjemmestrikket varme

De oransje skjerfene er en eksklusiv kolleksjon av hjemmestrikket varme – og er resultatet av en storstilt strikkedugnad med tusenvis av ildsjeler over hele Norge. I 2011 ble det strikket 100 oransje skjerf, og siden har det eksplodert. I 2017 ble det på landsbasis strikket utrolige 15.000 oransje skjerf i de tusen hjem.

– Vi ønsker å oppfordre til varme og inkludering inn i mørketiden som er tung for mange. Dugnadsånden som ligger bak de oransje skjerfene er fantastisk. Skjerfene strikkes av mennesker fra alle samfunnslag; «strikke-kjendiser”, syklubber, flyktninger, Kirkens Bymisjons gjester, pasienter og brukere, tidligere rusavhengig, næringslivsledere og privatpersoner. Bare det i seg selv er rørende, sier Firing Hvambsal.

Mange muligheter for å bidra

Det strikkes altså store mengder skjerf, men dette er likevel et begrenset opplag. Men muligheten for å bidra til et varmere samfunn har såvidt begynt.

– Det kan handle om å spre varme i sine egne omgivelser, sitt eget nabolag og sin egen arbeidsplass. Eller å bli med å bidra i årets TV-aksjon 21. oktober 2018, som går til Kirkens Bymisjon og vårt arbeid for et varmere samfunn. Fra 1. oktober kan man melde seg som bøssebærer på blimed.no og gå for et varmere samfunn, sier Firing Hvambsal.

Målet med årets TV-aksjon er å skape flere møter som motvirker utenforskap, endrer liv og forbedrer livskvalitet. Enten veien inn er et varmt måltid og noen å snakke med, en seng for en natt, en sjanse å prøve seg i ny jobb eller bare å møte en som ser deg og inviterer deg inn.

Skjerfene ut i gatene

I år vil de oransje skjerfene derfor henges opp og deles ut i gater over hele Norge noen dager i forkant av TV-aksjonsdagen 21. oktober. I tillegg til å være en fysisk gave til en som fryser, skal skjerfene minne folk om at det lever mange mennesker i byen som trenger å kjenne varme og inkluderende fellesskap.

Det oransje skjerfet er til mennesker som fryser, til mennesker som vil vise sin solidaritet med mennesker som fryser og som opplever utenforskap, og til mennesker som vil vise sitt ønske om et varmt og inkluderende samfunn.

PS: Bilder av strikking, strikketøy og skjerf kan tagges #oransjeskjerf, #nrktvaksjonen og #mindrealenesammen.

Hender som strikker et oransje skjerf

Her er oppskriften for å strikke de oransje skjerfene

Bli med på dugnaden!