Nøtteknekkeren

Hanne-Lene Dahlgren brenner for å begeistre folk med nøttestek og andre smakfulle vegetariske måltider. Selv om hun ofte føler seg som David mot Goliat, lar hun seg ikke stoppe.

Tekst: Tove Bø   Foto: Line Dammen/Live Sørdal

 

Hanne-Lene Dahlgren

Kokebokforfatter, influenser, programleder og vegetarentusiast.

Brenner for å få folk til å spise mindre kjøtt og mer plantebasert.

Kokebøkene hennes ligger på bestselgerlista i Norge for vegetariske kokebøker, med et opplag på 100.000.

Kåret til Årets influenser Bærekraft 2020/2021 av Vixen Awards.

Vant Årets beste profil på Social Media Days 2021.

Blogger og vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren drømmer om å leve i en verden som ikke behandler dyr dårlig et helt liv, for så å spise dem for en kortvarig fem minutters glede på tunga. Hun drømmer også om at hennes to barn ikke skal bli sett rart på når de ikke har lyst på pølse, fordi de aldri har spist gris.

– Det er absurd at verden har blitt sånn. Og det jobber jeg med for å endre hver dag.

Å møte Dahlgren oppleves som å møte et stort smil som bobler over av vennlig engasjement. Likevel opplever hun at mange blir sinte med en gang hun nevner ordet vegan, vegetar eller kjøttkutt.

– De blir sinte på meg – bare ved å vite hva jeg jobber med – uten at de egentlig vet hvorfor jeg gjør det, eller måten jeg gjør det på. Jeg blir dømt allerede før de i det hele tatt smaker en rett.

Vil spre matglede

For bare syv år siden betydde julen pinnekjøtt for hele familien og mengder med mat. Dahlgren jobbet som analytiker i Google, og ble motivert av å klatre i gradene. Men etter hvert som hun ble stadig mer opptatt av maten vi får i oss, kom lysten til å endre folks matvaner – til det bedre for klima, dyrehold og helse.

Helt fra Dahlgren var liten hadde hun lyst til å gjøre noe viktig, uten at hun drømte om noe spesifikt. I mammapermen sin begynte hun å skrive «En skikkelig digg kokebok», med bare vegetariske oppskrifter. Hun innså fort at det ville kreve mer for enn å skrive en bok for å endre nordmenns kjøttforbruk, og sa opp jobben.

Folk sier at jeg har lært dem matglede. De kunne ikke lage mat før, men vegetarmat, det klarer de.Hanne-Lene Dahlgren

Boken havnet raskt på bestselgerlistene i 2019, og er Norges mest solgte vegetarbok. Året etter ga hun ut en oppfølger på eget forlag, som er Norges nest mest solgte vegetarbok. En bestselger krever 6000 solgte eksemplarer. Dahlgrens to bøker har solgt 100.000.

– Det er krevende, men givende. Folk sier at jeg har lært dem matglede. De kunne ikke lage mat før, men vegetarmat, det klarer de. Det er en stor ting å få være en del av.

 

Gammel gane vond å vende

Hun har tro på å få med seg mengden til å gjøre små endringer som i det store har betydning. Hun vil omvende folk til vegetarentusiaster, ikke veganere.

– Veganer er en livsstil. Man trenger ikke å være noe for å spise mer grønt. Derfor kaller jeg meg vegetarentusiast.

Det er mange sterke meninger og interessekonflikter i matbransjen, forteller Dahlgren, som nylig etterlyste billigere havremelk i skolen, og debatterte mot Tine på Dagsnytt 18.

– De har et stort markedsapparat rundt seg, men så kommer jeg og skal prøve å plukke fra hverandre det de sier. Det blir hele tiden at du føler deg som David mot Goliat. Jeg trodde ikke at jeg kom til å havne i en såpass konfliktpreget rolle.

Hun så for seg å jobbe med reklame, kreativt innhold og kunderådgivning.

– Men det har blitt mer politikk og mer debatter. Ting jeg egentlig ikke har trening i.

Det koster å ytre seg offentlig. Hun får ofte slengt mot seg «vi er så dritlei dette vegetarmaset».

– Men det finnes jo nesten ikke vegetarisk mat i Norge. Vi pepres med kjøtt overalt. Går du inn i en matbutikk i dag er det 3 for 2 på kjøttprodukter, og reklame for den nye burgeren, og restauranter har kanskje en litt stusselig veggisrett på menyen.

FRISTENDE VEGETARJUL: Slik kan det se ut om Hanne-Lene Dahlgren disker opp til vegetarisk jul! Nøttestek, vegisterkaker og sauser og salater som tilbehør.

Vegetarentusiastisk jul

Dahlgrens beste tips fram mot jul er: Nyt høytiden og kos deg med god mat, men prøv å tenke på mengder. Hvis du akkurat har bestemt deg for å redusere kjøttforbruket, så ikke start med julaften som første vegetardag. Bytt heller ut det som er enklere for deg å gi slipp på ellers i året: alle måltider med terningkast 4 og under. Den slappe skiva med ost, eller frossenpizzaen med skinken du uansett ikke liker så godt.

Hun trekker fram sin egen mor som et eksempel, som ikke spiser særlig kjøtt lenger, men til jul blir det helt sikkert litt ribbe på henne. Dahlgren skulle ønske flere familier var rausere mot hverandres matvalg i julesettingen, og året for øvrig.

– Men la oss si at familien skal ha ribbe på julaften. Kanskje vil dere prøve ribbe og vegisterkaker? Eller er medisterkaker den store favoritten, så bytt heller ut ribba med nøttestek. Tenk gjennom: Hva må du virkelig ha for å beholde julestemningen?

Dahlgrens jul

De siste årene har Dahlgren skapt nye juletradisjoner for seg og familien. Hun har byttet ut pinnekjøttet med nøttestek, vegisterkaker og årets nye pinnejack, som er et slags pinnekjøtt laget av jackfruit.

Jeg lager den vegetariske julematen en gang i året, og da vil jeg ha noe som passer til tilbehøret til resten av familien.Hanne-Lene Dahlgren

– Jeg lager også kun den vegetariske julematen en gang i året, og da vil jeg ha noe som passer til tilbehøret til resten av familien.

Hun kommer også til å lage «røkelars». Gulrøtter behandlet med røykaroma og krydder.

– Mange smaker ikke forskjell på dette og røkelaks. Det er kjempegøy! Jeg elsker å spise det til frokost med en plantebasert smøreost.

– Er det «fyfy» med brun saus over vegisterkake?

– Nei, det finnes ikke «fyfy»– og det er så viktig med entusiasme. Jeg skal ikke fortelle deg hvor langt du skal strekke deg. Men når du nevner det. Min veganske «Verdens beste brune saus» tar kanskje 15 minutter. Folk er helt over seg! Det er så mye smak. Den er laget av sopp, løk, buljong. Den må du prøve. Ikke på julaften, men tidlig desember. Blir du overbevist, ta den med til julaften likevel!

 

Vil du prøve en av Hanne-Lenes juleoppskrifter?

Her deler hun oppskriften sin på vegisterkaker med Kirkens Bymisjon. Hvis du vil ha flere oppskrifter, kan du besøke nettsiden hennes.

Vegisterkaker

5 porsjoner

Ingredienser:
1 blomkål
2 dl quinoa (målt før koking)
1 ss grønnsaksbuljong (tilsvarer en terning, bør knuses først)
2,5 dl havregryn
0,5–1 ts salt
1 ts allehånde
1 ts tørket ingefær
1 ts hvitløkskrydder (valgfritt)
Pepper etter smak
Evt muskat
Valgfrie grønnsakstilsetninger (2 store never spinat, og 0,5 rødbete kokt eller bakt først)

Slik gjør du:

  • La quinoaen småkoke med buljong i 4 dl vann i ca. 12–15 minutter til vannet er helt dampet bort.
  • Del så blomkålen i biter og kok i vann til den er mør. Hell så av vannet.
  • Bruk deretter en stavmikser eller foodprosessor og bland quinoa og blomkål med alle de andre ingrediensene (utenom grønnsakstilsetningene) og smak til med krydder og salt. Hvis deigen er veldig våt, rør inn litt mer havregryn.
  • Husk at buljong har ulikt saltinnhold og ulik styrke av krydder. Derfor bør du smake til deigen på dette tidspunktet med krydder.
  • Hvis du ønsker å ha forskjellig farge på vegisterkakene, så deler du nå deigen inn i tre. Bruk en stavmikser for å blande inn spinat og rødbete i hver sin deig. NB! Avhengig av mengden vann i f.eks. rødbeten kan deigen bli litt våt. Da kan du ta i litt mer havregryn til du har en masse som er lett å forme.
  • Form så kaker eller små boller med hendene og stek gyldne i olje.