På dypt vann

Det startet med vannskrekk. Og endte med dyp, dyp lidenskap.

En tidlig forsommerdag ved sjøen i Kristiansand sentrum. På vannet er det knapt krusninger. Over oss er himmelen blå.

Fire mennesker i alderen 30–50 år er i ferd med å frigjøre kajakkene fra kontaineren de er lagret i, klare til å sjøsette dem – og seg selv.

Anne-Randi Nodeland (52), Miriam Rydheim (31), Arild Murberg (49) og Lillian Vegge (56) har allerede tatt tørrdrakter på, med ullunder­tøy under. Klesskift ligger trygt innpakket i kajakken.

– Deilig! smiler Nodeland bredt på vei ut, og får bifallende nikk fra de andre.

– Like deilig hver gang!

Byttet ut rusen

Det er ikke gitt at de står her i dag, og nyter et aktivt kajakkliv.

De fire er alle del av Kirkens Bymisjons tilbud i Kristiansand, Enter fritid. Hit kommer mennesker med ruserfaring, enten under eller etter rehabilitering.

Enter fritid

Enter fritid er et fritidstilbud til mennesker som har en rusfortid og er i en ettervernsfase. Tilbudet drives av Kirkens Bymisjon i Kristiansand.

Her tilbys kulturaktiviteter som sportskro og turer til Kulturhuset Kilden, fritidsaktiviteter som sykling, klatring og yoga og aktiviteter i friluft, som jakt og fiske.

Mesteparten av aktiviteten er drevet av deltakere og frivillige, og deltakerne blir fort gitt ansvar og tillit til å være med på driften. Gjennom Kirkens Bymisjons eget Fritidsakademi lærer deltakerne seg blant annet førstehjelp, rekruttering, budsjettstyring og planlegging av aktiviteter.

Enter fritid har også gode støttespillere i næringslivet. For eksempel sikret nylig bilforhandleren GumpenGruppen og Spareskillingsbanken (med henholdsvis 300.000 og 200.000 kroner i bidrag) at Enter fritid fikk en ny åtte­seters bil til fritidsaktiviteter.

Når rusen og gamle venner og miljøer skal byttes ut, trengs noe annet som kan ta plass. Med 24 timer i døgnet, er det mange timer og minutter som skal fylles i hverdagen. Uansett om man er i jobb, under utdanning, i rehabilitering eller annet.

Ved Enter fritid tilbyr de så mange aktiviteter som kan fylle fritiden, at de ansatte som jobber der knapt har oversikt: Her er yoga og sykkeltrening, klatring og svømming i skjønn forening. Terrengløping, halltrening og golf. Kor, strikkekafé og elgjakt. Rett og slett: Noe for enhver smak.

Og de fleste deltakerne gjør litt av hvert – med så mye på fritidsmenyen er det vanskelig å holde seg til én aktivitet:

– Jeg driver med padling og yoga og foto og kor her på Enter fritid. Og J-Enter, der vi bare er jenter som møtes, forteller Nodeland.

Tester egne grenser

Målet er – i tillegg til å skape møteplasser og alternativer å fylle fritiden sin med – å styrke evnen til å stå i relasjoner. Gjennom fritidsaktiviteter som å dra på padleturer sammen, får de kjent på følelsen av å skape trygge og meningsfulle relasjoner til andre.

– Det å lære seg å omgås mennesker har vært viktig for meg. Og det å ha muligheten til å oppleve den medmenneskeligheten man får her. Å erfare å bli møtt med tillit og respekt, forteller Murberg, som har bakgrunn som tømrer og også deltar på arbeidstilbudet Arbeid Ute.

Mestringsfølelsen de får fra å ta kajakken ut på dypt vann, tar de også med videre i livet.

– Man lærer seg selv å kjenne ved å utfordre seg, og bli mer klar over hvor begrensningene går, sier Rydheim.

Selv hadde hun vannskrekk da hun bestemte seg for å teste kajakklivet med Enter fritid. Nå er 31-åringen sertifisert kajakkinstruktør – og er med på å inspirere andre.

– Og de erfaringene tar man jo med seg til andre steder i livet også. Enten man skal tilbake til utdanning, eller ut i arbeidslivet.

Kajakk som lidenskap

Vannskrekken er for lengst historie. Nå elsker Rydheim å kjenne draget fra bølgene, og dra på langtur til sjøs i mange dager. Alle de fire som Magasinet BY møter på Odderøya har gjort padling til en livsstil – og en lidenskap.

– Jeg elsker kajakken min! Jeg kjenner vir­kelig en egen kjærlighet til kajakken, sier Nodeland.

– Ja! Og til havet. Og naturen! Og folkene her! sier Rydheim.

Padlegjengen har akkurat kommet tilbake etter en tur ut på havet sammen, og samler seg i sola på et svaberg.

Spesielt Murberg er godt fornøyd: I dag klarte han for første gang å ta en eskimorulle utenfor basseng.

– Å kunne gjøre noe som er så bra for kroppen, det er magisk! Så redd som jeg var i starten hadde jeg aldri trodd jeg skulle kjenne en sånn kjærlighet til kajakken og havet, avslutter Rydheim – før firkløveret forsvinner inn i kajakklageret igjen for å skifte.

Bli kjent med Gunhild Tobiassen

Bli kjent med Gunhild Tobiassen – prosjektutvikler i Kirkens Bymisjon i Kristiansand

Frode Forsdahl og Ulf Axelsen på sykkelsetet på en landevei, med hvite hjelper og Kirkens Bymisjon-sykkeldrakt, tre syklister og en følgebil bak seg.

Slik var ColorLineSetesdalTour 2018 for Frode og Ulf

Her forteller to deltakere på Enter fritid, Frode Forsdahl og Ulf Axelsen, om sine opplevelser rundt sykkelrittet ColorLineSetesdalTour - en reise fra Kristiansand, gjennom Setesdal, til Hovden på sykkel.