Emil (82) får oppleve det ingen andre homofile før ham fikk sjansen til

Da han var ung var homofili forbudt. I dag får Emil og andre «skeive seniorer» pynte eldrehjemmet med regnbueflagg – og hylles av Oslos nye biskop.

Bildet viser en eldre mann i rosa skjorte som sitter i en hvit sofa i en leilighet på Kampen Omsorg+. På veggene rundt ham henger det masse kunstverk i flotte rammer.

– Da jeg begynte med dette her var det forbudt ved lov. Vi måtte være veldig forsiktige, sier Emil Flaten Gansmo.

I dag er han 82 år, og bor på Kampen Omsorg+. Han var bare fem år da han ble klar over egen legning. Han skulle bikke 40 år før det ble lov å være homofil i Norge – og han selv kom ut av skapet.

Da var Gansmo gift og hadde to barn.

– Det var ikke så gøy da skilsmissen sto på. Men jeg og kona mi var gode venner fram til helt på slutten, sier 82-åringen om overgangen til å bli samboer med en mann.

Tilbud for eldre homofile

I dag er han del av første generasjons pensjonister som har levd åpent som homofile. Nå er eldre homofile i ferd med å sette avtrykk på norske eldrehjem.

I fjor høst ble Norges første dagtilbud for eldre homofile –  regnbuetreff – opprettet.  Det skjedde nettopp her på Kampen Omsorg+, et leilighetstilbud med servicefunksjoner for eldre, drevet av Kirkens Bymisjon.

Bilde viser tre menn, To av de sitter, den tredje står bak og holder på skulderen til den ene foran. Alle ler og ser glade ut,
GJENSYNSGLEDE: – Det er veldig sosialt, vi drikker kaffe og prater og har underholdningsinnslag, sier Yngve Bjørklund (rød genser) om regnbuetreffene som holdes for generasjonen med eldre homofile. Her sammen med Gunnar Førsand (bak) og Helge Evju.

For Emil Flaten Gansmo (82) betyr det at han kan bare kan ta heisen to etasjer ned for å være med.

– Det er så enkelt. Jeg er med hver gang, smiler Gansmo.

Tilbudet har blitt populært også for dem med lengre reisevei. Om det så er fra Bærum eller Hurum eller andre siden av Oslo; Folk strømmer på hver gang treffene holdes annenhver uke.

Folk hadde ikke møtt opp to ganger i måneden om det ikke hadde betydd noe for dem.Hans Heen Sikkeland, leder i FRI Oslo og Akershus

På det meste har de vært over 60 stykker her. I snitt er de mellom 30 og 40 tilstede. Yngve Bjørklund (66) kommer hit så ofte han kan.

– Det er så viktig å ha et sånt møtested, og så hyggelig å møte andre her, igjen og igjen, sier han om interessen.

Regnbuetreff i regi av FRI

Initiativet til regnbuetreff kom opprinnelig fra Aasmund Robert Vik, frivillig aktivist gjennom nesten 50 år. For to år siden mottok han Frivillighetsprisen fra Frivillighet Norge for sitt livslange engasjement for homosaken. Han var tydelig på hva prispengene skulle gå til: Seniortiltak for eldre homofile.

Leder i FRI Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland, er fornøyd med å ha skapt et tilbud som treffer:

– Antallet som møter opp er den beste tilbakemeldingen vi får. Folk hadde ikke møtt opp to ganger i måneden om det ikke hadde betydd noe for dem, sier han.

Bildet viser en mann som står i bakgrunnen med en mikrofon og en mann ved siden av seg. Bak dem henger det et regnbueflagg. Foran dem sitter det mennesker som smiler.
HADDE EN DRØM: Aasmund Robert Vik (med mikrofonen) har vært homoaktivist i nesten 50 år. Da han fikk Frivillighetsprisen i 2015 ville han at de skulle gå til seniortiltak for eldre homofile. Resultatet ble regnbuetreff  i regi av FRI og Kampen Omsorg+. Til høyre står FRI OA-leder Hans Sikkeland.

Av seniorene som kommer er de yngste rundt 50 år, og den eldste som har deltatt er 93. Sikkeland forteller at de yngre deltakere, som arrangørene, også får mye ut av møtene:

– Her kan vi gå inn med senkede skuldre. De eldre gir så mye av seg selv, og de har jo levd lange liv og gjort seg mange erfaringer. Jeg kan spørre dem om råd om jeg står i vanskelige situasjoner på kontoret. Og ofte viser de seg å funke, smiler han.

Mimrer på regnbuetreff

På regnbuetreffene mimrer de mye om gamle dager, forteller Emil Flaten Gansmo (82) . Om gamle bekjentskaper og miljøene de vanket i.

Selv var han mye i 2. etasje på Venstres hus, et av de første stedene homofile i Oslo samlet seg. Der møttes de, danset og tok seg en drink eller fler.

Bildet viser en eldre mann i rosa skjorte som sitter i en hvit sofa i en leilighet. På veggene rundt ham henger det masse kunstverk i flotte rammer.
ET GODT LIV: Emil Flaten Gansmo er sjeleglad for å få bo på Kampen Omsorg+. Her holdes også regnbuetreffene annenhver uke, noe som passer 82-åringen godt.

– Det var mens det enda var ulovlig. Men det ble jo ikke praktisert noe av det som var ulovlig i selve lokalet, smiler han.

På den tiden bodde han selv i Enebakk med kona. Men han jobbet i Oslo, og hadde et lite krypinn han kunne i byen han kunne overnatte i.

– Det var litt mer spenning på den tida, sier Gansmo om disse årene.

Dette var mens paragraf 213 i Straffeloven av 1902 – som sørget for at mannlig, homofil praksis kunne bli straffet med ett år, fortsatt var norsk lov. Først etter at den ble avskaffet røpet Gansmo sitt livs store hemmelighet for familien.

Det viste seg at han ikke hadde klart å holde det helt skjult:

– Da jeg fortalte det til mora mi, da var jeg 40 år, og hun sa «Kjære deg Emil, tror du ikke jeg allerede har skjønt det?», ler han.

Bildet viser en collage av to bilder. Til venstre vises en lubben, liten hvit figur som bærer et skilt der det står "Skeiv eller streit hos oss er det greit". Til høyre vises en mann i rosa skjorte som sitter i rullestol og ler.
KUNSTNERISK: Emil Flaten Gansmo drev rammemakeri på Grünerløkka i flere tiår. Den 42 kvadratmeter store leiligheten hans er full av bilder med flotte rammer og kunstgjenstander i alle fasonger.

Det gode liv på Kampen

I dag sitter Gansmo i rullestol etter å ha fått noen infeksjoner i beina. Han jobber med å komme seg opp og stå igjen, og er sjeleglad over å få bo på Kampen Omsorg+.

– Jeg har vel aldri vært så glad i mitt liv som da jeg fikk denne leiligheten, sier han.

Da jeg fortalte det til mora mi, da var
jeg 40 år, og hun sa «Kjære deg Emil,
tror du ikke jeg allerede har skjønt det?»
Emil Flaten Gansmo (82)

Kampen Omsorg+ er et tilbud for eldre som vil fortsette å bo i egen leilighet, men ha tilgang på helsehjelp og andre servicefunksjoner. Her er det treningssenter, kantine, svømmebasseng og fysioterapeuter, fellesrom og kulturarrangementer hver dag.

Beboerne er selv med på å bestemme hva fellesrommene skal brukes til. Da spørsmålet fra FRI Oslo og Akershus kom opp om hvorvidt de nye regnbuetreffene kunne holdes her, ble det tatt opp til felles avstemning.

– Jeg var den første til å stemme for det! ler Gansmo.

Han sier han er «veldig begeistret» for at Kirkens Bymisjon slipper slike tilbud inn.

Både det, og at Pensjonistforbundet med sine rundt 200.000 medlemmer nå har opptatt senioravdelingen av FRI i foreningen, betyr mye. For mange av dem har kampen vart hele livet. Nå er det godt å oppleve aksept.

Samtaler i taushetsplikt

På førjulssamlingen denne torsdagen får seniorene nok et tegn på det. I mange år har de levd med mye motstand i kirken på ulike hold – fra presteskap til biskoper.

Nå har vinden snudd. Fra 17. desember heter Oslos nye biskop Kari Veiteberg, og hun heier på å åpne kirka for alle.

Denne desemberdagen har hun sin nestsiste dag som bymisjonsprest i Tøyenkirken – tre dager før hun blir vigslet som biskop. Den bruker hun her, sammen med det hun kaller «mange gamle kjente».

Bildet viser et forsamlingslokale med eldre mennesker på røde stoler og en kvinne som står til høyre ved et podie som er dekket av et regnbueflagg. Kvinnen heter Kari Veiteberg og er avbildet tre dager før hun blir vigslet som Oslos nye biskop.
BISKOP PÅ REGNBUETREFF: Kari Veiteberg har heiet fram homofile i kirka gjennom mange år som bymisjonsprest i Tøyenkirken. Like før hun ble innsatt som Oslos nye biskop deltok hun på regnbuetreff for eldre homofile på Kampen Omsorg+ med foreningen FRI.

– Mange av dere som er her har jeg møtt i samtaler. Alt i taushetsplikt, sier hun og understreker at de «skeive blikkene hun har med inn i sitt virke som biskop» forplikter henne.

For 82-årige Gansmo, som får være med på dette, er det et stort øyeblikk.

– Jeg er veldig stolt over å ha fått en av våre som biskop, sier han.

Skattkammer av historier

I tillegg til biskophilsen, er det opplesning fra forfatter Gerd Brantenberg av hennes klassiker «Anne og Anne kommer hjem til jul» som står på programmet denne dagen. Arrangørene prøver å legge kulturarrangementer som dette inn annenhver gang.

Det er noe med det å treffe voksne, homofile mennesker. Da vet man at starten for dem ikke har vært enkle.Bjørn Flatland (67)

Etter hvert glir regnbuetreffet over i mimring og julegrøt. Tidsrammen er satt til to timer. Men mange velger å sitte lenger over kaffekoppene.

Hverken arrangører eller besøkende har ingen planer om å gi seg.

– Det stikker litt i å være 67 år og allerede dra på seniortreff, sier Bjørn Flatland (67), som relativt nylig har pensjonert seg.

– Men for meg betyr dette her med samvær og treffe folk mye. Også er jeg nysgjerrig på mennesker og det de har drevet med. Og det er noe med det å treffe voksne, homofile mennesker. Da vet man at starten for dem ikke har vært enkle. Det er mange interessante historier her.