Sykkelverkstedet er på vei

Nå blir hverdagssykling til skolen lettere for Mia (10) ved Halmstad skole i Rygge. Sykkelen hennes er i tipp topp stand takket være «Rullende sykkelverksted»,
driftet av Kirkens Bymisjons sykkelverksted Pedalen.

Rullende sykkelverksted i Østfold mekker sykler for barna

De to blide karene Lasse Bråthe og Javier Valdeon kjører rundt til skolene med sitt fullt utstyrte sykkelverksted fra Kirkens Bymisjon i Østfold – Rullende sykkelverksted. Ny skole hver dag.

Til sammen fikser de om lag 50 sykler om dagen. Det gjør de for å holde sykkelparken til skoleungene trygg og lett å bruke.

Duoen skifter alle slitedeler, som bremse-klosser, bremse- og girvaiere. De legger i nye slanger der det trengs, skifter av og til dekk. De strammer og smører, gjør sykkelen god, og framfor alt; trafikksikker. Verdien for reparasjonen er opp til 1000 kroner per sykkel. Alt er gratis for mottakeren, og det er Østfold fylkeskommune som spanderer.

Prøveprosjekt

I dag står Halmstad skole i Rygge for tur, den 54. skolen i rekken som Rullende sykkelverksted besøker i år. Alle arbeidsdager starter tidlig på morgenen, når elevene kommer på skolen med syklene sine. Mens elevene har undervisning, fikser Valdeon og Bråthe sykler for full rulle.

Arbeidsveileder Bråthe lemper en ny sykkel opp på armen som hever sykkelen til ideell arbeidshøyde. På den andre sida av verktøyveggen gjør Valdeon det samme. Han er en del høyere. Begge har perfekte arbeidsstillinger for seg.

Rullende sykkelverksted er del av Kirkens Bymisjons Pedalen
Til vanlig holder de ansatte på Kirkens Bymisjons sykkelverksted Pedalen til på fast sted i Østfold. Men nå har to av de ansatte begynt å reise rundt for å mekke syklene til elever i skoler rundt i hele fylket.

– Vi fikk denne nye, flotte bilen i forrige uke. Den skal lakkeres i Kirkens Bymisjons-oransje så fort som mulig. Den inneholder alt en sykkelreparatør kan ønske seg, og letter arbeidet vårt veldig. Til å begynne med hadde vi bare en liten varebil, forteller Bråthe.

Bråthe er glad for investeringen til fylkeskommunen, og tolker det som at prosjektet vil forlenges etter prøveperioden.

De har lang erfaring med å drive det stasjonære Pedalen sykkelverksted i Fredrikstad. Det er både arbeidstreningstiltak, sykkelbutikk og -verksted, og drives av Kirkens Bymisjon flere steder i landet.

Bråthe har reparert sykler i 30 år. Han kan faget. Valdeon har drevet sykkel­butikk i fem år. Han kan en del, han også.

Trivelig jobb

Bråthe forklarer at de en sjelden gang også må kondemnere sykler. I dag har han fått en sånn mellom hendene. Den er i ferd med å falle fra hverandre. Den blir for dyr å sette i stand. For å hindre at den blir syklet hjem på, snur han styret 90 grader, og låser det der.

– Dette tar jeg opp med læreren, som tar det videre til eleven og familien.

«Takk for at du reparerte sykkelen min!» Takknemligheten sitter løst hos skoleungene som får syklene reparert av Kirkens Bymisjons «Rullende Sykkelverksted» i Østfold. Her arbeidsleder Lasse Bråte i sving ved Halmstad skole i Rygge, omringet av Mia HN, Sebastian og Rojhat (t.v.)  og Mia K (t.h.) I bakgrunnen, Javier Valdeon.

Skoledagen er over, og alle syklene har fått sitt stell. Nå strømmer elevene ved Halmstad skole ut, klare for å sykle hjem. Ei lyslugget jente kommer smilende bort til Valdeon.

– Tusen takk for at du reparerte sykkelen min!

Han smiler tilbake.

Det er sånt som dette som gjør jobben så innmari hyggelig, sier han.