Samler inn brukte skatter

Kirkens Bymisjon satser på bærekraft. Nå kan du levere inn brukte klær i oransje innsamlings­bokser flere steder i landet.

Tekstilinnsamling for Kirkens Bymisjon

Tekst: Ingvild Silvana Sunde   Foto: Torstein Ihle

Satser på gjenbruk

Kirkens Bymisjon startet med innsamling av klær i 2019. Per februar 2020 står det 600 innsamlingsbokser rundt om i landet.

Ved å levere det du ikke trenger lenger i innsamlings­boksene, gir du inntekter til Kirkens Bymisjon og muliggjør organisasjonens arbeid.

Innholdet som leveres i innsamlingsboksene går til gjenbruk i Øst-Europa.

Noen av skattene som Kirkens Bymisjon samler inn finner du i Bruktbutikken i Drammen. I det toetasjers lokalet på Strømsø er det fullt som om det var midt i julestria, på en vanlig tirsdag i februar. På bordet i sittegruppa rett innenfor døra står vafler og kaffe. Det er bare å forsyne seg, vær så god. Noen har slått seg ned for en prat, andre leter etter skatter.

Og skatter er det nok av. I kjelleren står lekre sittemøbler fra et spahotell som nylig investerte i nytt uten at det gamle var særlig slitt. Oppe hang det nylig kjoler fra en nedlagt butikk i Drammen, kjoler som hadde kostet 2000–3000 kroner. Her gikk de for 600.

– Jeg sikra meg et par stykker sjøl, blunker Lill-Ann Tellefsen.

Lill-Ann Tellefsen i bruktbutikken i Drammen
FRIVILLIG: Lill-Ann Tellefsen har vært frivillig siden 2012. Hun prøver å komme til Bruktbutikken hver dag, og er glad hun kan rusle hjem om dagen ikke spiller på lag med henne.

Det er godt å ha noe å gå til, et sted å føle tilhørighet.Lill-Ann Tellefsen

Hun har vært frivillig siden 2012 og for­teller at hun prøver å komme hver dag, at det holder henne oppe fra depresjon, angst og grubling.

– Jeg har ansvar for leker og priser en del tøy. Er ikke så glad i å stå i kassa. Jeg har ADHD, skjønner du, så det er greit å få være litt for seg sjøl. Men det er godt å ha noe å gå til, et sted å føle tilhørighet. Så får jeg heller rusle hjem igjen hvis jeg har en dårlig dag.

Får inn mye fint

Halvor Andersen, som har overordnet ansvar for både Bruktbutikken og Kirkens Bymisjons aktivitetskafé like ved, nikker bekreftende. De frivillige står fritt til å gå hjem på dårlige dager.

Han har ti frivillige i Bruktbutikken, og til enhver tid sju til ti på arbeidstrening. Han forteller at Kirkens Bymisjon var tidlig ute med bruktbutikk og ser givergleden daglig.

– Jeg føler at vi har god «standing» rundt omkring. Vi får inn veldig mye fint, slår han fast.

Bruktbutikken i Drammen
SKATTEJAKT: Det er mye forskjellig å finne i hyllene i Bruktbutikken i Drammen.

Kirkens Bymisjon driver flere bruktbutikker rundt om i landet, og har vært opptatt av gjenbruk lenge. I fjor trappet organisasjonen virkelig opp virksomheten, ved å satse på innsamling gjennom oransje innsamlingsbokser. I april 2019 talte de 392 bokser. Nå står det 600 bokser utplassert i Sør- og Øst-Norge. Målet er å nå 940 bokser i løpet av året.

Til å betjene dem er det ansatt seks egne sjåfører og noen hjelpemenn, på arbeidstrening. De tømmer innsamlingsboksene og frakter innholdet til sortering. Alt herfra går til land i Øst-Europa. Og noe, til forbrenning.

Fra arbeidstrening til full jobb

Åmid Lorestani kom hit via Nav, for å få arbeidstrening. Han hadde vært på ymse tiltak før, uten suksess, og ventet seg ingenting denne gangen heller.

Jeg elsker å få se hvilke skatter som dukker opp fra innsamlingsboksene utenfor butikken.Åmid Lorestani

– Så feil kan man ta, smiler han.

Det tok ikke lang tid før han var i 20 prosent stilling. I dag er han ansatt på fulltid som arbeidsveileder.

– Jeg elsker å få se hvilke skatter som dukker opp fra innsamlingsboksene utenfor butikken. Folk gir oss fantastisk mye fint som de lett kunne solgt selv. Isteden får vi det. Det er så moro!

Åmod Lorestani viser fram en globus i Bruktbutikken Drammen
FIKK JOBB: Åmid Lorestani startet først med arbeidstrening i Bruktbutikken­ og er i dag ansatt på fulltid som arbeidsveileder.

Kan følges på Facebook

Selvsagt har Kirkens Bymisjon, Bruktbutikken i Drammen fanget tidsånden. Du finner butikken både på Facebook og Instagram, der personalet jevnt og trutt lokker med nyheter.

Og ved vinylhylla, der LP-platene havner, står Casander (30) og blar.

– Jeg er innom én til to ganger i uka, og finner alltid noe å ta med meg hjem. Overlesset hjemme? Nei, når jeg kjøper noe nytt, tar jeg med noe gammelt tilbake. På den måten får jeg variasjon uten å ruinere meg.