Strikkefest med restegarn

Årets strikkedugnad med Kirkens Bymisjon er i gang. Nå tas alle farger i bruk, i tillegg til det oransje, for å skape et varmere samfunn. Og gjerne med restegarn.

Tekst: Per Frogner   Foto: Torstein Ihle

Prosjektleder for den landsomfattende strikkedugnaden Marte Pilskog Ruud sitter med en full strikkekurv i fanget. En frodig haug av garn, plagg og farger bugner mot oss.

Selv strikker hun på et av de velkjente oransje skjerfene som har fått mye oppmerksomhet de siste årene på «Årets varmeste dag». Tusenvis av skjerf har vært strikket, hengt opp og delt ut over hele landet – for et varmere samfunn.

Nå utvides dugnaden. Flere farger. Andre plagg. Flere brukere. Mer miljøvennlig. Slik er stikkordene for det Marte Pilskog Ruud kaller en utvidelse av den populære dugnaden.

Nå vil vi rette dugnaden mer mot et behov for flere typer varme strikkeplaggMarte Pilskog Ruud, prosjektleder for strikkedugnaden

– Vi har fortsatt et ønske om å engasjere mange til å strikke for et varmere samfunn, men nå vil vi rette dugnaden mer mot et behov for flere typer varme strikkeplagg. Vi trenger mer enn skjerf, og deler det videre gjennom hele vinteren, forklarer Ruud.

– Hva er behovene for varme strikkeplagg?

– Våre tiltak og virksomheter møter mange slags folk og behov for strikk. Det er mange som trenger noe varmt i gatemiljøene. Men også en barnefamilie, ungdom, eller folk med dårlig råd kan trenge luer, votter, skjerf og andre varme plagg.

Miljøvennlig

Dugnadslederen ber også folk om å finne fram restegarn i ull, og bruke det til den varmende strikkedugnaden.

Strikkedugnaden

• Kirkens Bymisjons strikkedugnad «Strikk for et varmere samfunn» har gått hver vinter i 10 år.
  • 2021-utgaven ber om plagg i alle farger
  • Du kan gjerne også bruke restegarn.
  • Strikkeplagg leveres til Kirkens Bymisjon før 1. november.

Les mer på: kirkensbymisjon.no/strikk

– Vi er opptatt av å tenke gjenbruk og bærekraft også med de mange strikkeplaggene. Derfor sier vi nå: Bruk restegarn i alle farger, og ikke bare det oransje garnet. Det viktigste er at vi nå strikker mer av det folk faktisk trenger og vil bruke, samtidig som vi strikker for et varmere samfunn.

– Hvordan kan strikking skape et varmere samfunn?

– Et strikkeplagg varmer flere ganger, smiler Pilskog Ruud.

– Det er en varm tanke som ligger bak, det er en aktivitet som i seg selv skaper fellesskap mellom generasjoner, det varmer den som får plagget og vi blir mer bevisste på hva samfunnet trenger av varme og omsorg. Her kan aktiviteten i seg selv også være målet.

REGNBUE-SKJERF? Når alle farger tas i bruk, kan man for eksempel strikke et regnbueskjerf!

Hele vinteren

Hun understreker at endringen av strikkedugnaden blir til mer og noe annerledes enn én aksjonsmarkering før jul. Med et bedre utvalg av plagg, kan Kirkens Bymisjon dele ut strikkevarme gjennom hele vinteren, til noen som blir glade for det.

Vi er veldig takknemlige for alle som deltar i strikkedugnaden for et varmere samfunn.Marte Pilskog Ruud, prosjektleder for strikkedugnaden

Strikkeplaggene blir merket med infolappen «Et varmere samfunn». Den som vil delta i dugnaden bestiller infolappen fra Kirkens Bymisjon og fester dem selv til plaggene. Ferdige strikkeplagg leveres til Kirkens Bymisjons tiltak regionalt. Deretter blir de fordelt gjennom vinteren til tiltak som ser behov hos sine brukere.

– Vi er veldig takknemlige for alle som deltar i strikkedugnaden for et varmere samfunn. Jeg blir rørt når jeg tenker på alt fra barn til 90-åringer som har strukket seg langt for å delta. Nå håper vi mange vil bli med videre. Ikke for å sette rekord, men for å strikke til noen som trenger det og blir glad for det, sier prosjektleder Marte Pilskog Ruud.

Det er klart for strikkestart i hus og hytter, kafeer, klubber og kantiner. De ferdige plaggene sendes helst til Kirkens Bymisjon før 1. november, før kulda setter inn.