Skolestrikking med kjærlighet

– Tenk om jeg får se noen i byen som bruker det jeg har strikket! Da blir jeg glad for at jeg har laget noe som betyr noe for noen, sier elever på «Strikkekafeen» på Rosenvilde videregående skole.

Elever på Rosenvilde skole på strikkekafe, Bildet viser flere elever som sitter rundt et bord og strikker.

Praten og strikkepinnene går ved et langbord på Rosenvilde videregående skole i Bærum. Det er en hverdag før jul, og 20-30 elever sitter i lavmælt samtale og gjør ferdig strikkearbeid fra samlingene gjennom høsten. Det er Strikkekafé i storefri!

«Husk å ta ut tråden! Skal jeg hjelpe deg å strikke litt? Jeg kan vise deg…»

Ukas høydepunkt

Rundt bordet er alle aktive med hver sine små plagg, og med ulike ferdigheter. Noen er klar for avslutning av en fargerik topplue, noen er midt i et skjerf  eller en hals – noen strever med en av mange lapper som kan bli sitteunderlag.

Noen dager før jul havner hele høstens strikkeproduksjon i en stor sekk som blir overlevert til Kirkens Bymisjon – og folk som lever sine kalde hverdager på gatene.

– Vi legger jo mye kjærlighet i dette. Det hadde vært sterkt å se det igjen i byen. Da hadde vi fått sett at det virkelig betyr noe det vi har gjort, sier Birte Deinboll.

Bildet av et gult strikkeplagg med rosa kanter. På plagget er det festet en blå lapp der det står "Med varm hilsen fra elever på Rosenvilde vgs".
PENT STRIKKET: Elevene ved Rosenvilde vet å beherske strikkepinnene godt. På plaggene de strikker er det også med en liten varm hilsen som viser hvor plaggene kommer fra.

Sammen med venninnene Katrine Haugen og Ingrid Gjessing Borgheim har hun vært på alle strikkesamlingene i fritida på skolen. De tre er enige: Dette er ukas høydepunkt.

Strikkekafeen er viktig avkobling fra både tøffe teoritimer og livet i kantina, der de fleste er mest opptatt mobilbruk og skjermer.  De føler seg bedre etter en dag med åpen strikke-kafe, enn timesvis med mobilen.

– Her får vi snakket sammen, blir godt kjent og gjør noe nyttig for andre, sier de tre.

– Og belønningen er jo at jeg blir så fredelig i hue! sier Deinboll.

Strikkekafé vil gi glede

– Hvem ønsker dere skal gå med plaggene dere strikker?

– Noen som virkelig trenger det. Det er det  samme hva de sliter med og hvem de er. Men vi vet jo at mange som er på gata blir dårlig behandlet. Mange ser stygt på dem. Jeg håper de kan få varme og glede av det vi har laget, sier Haugen.

Bilde av to jenter som sitter ved et bord og strikker sammen. Strikkekafe på Rosenvilde.
KOBLER AV: En positiv bieffekt av å strikke varme klær til andre, er at de selv får «fred i hue», forteller elevene ved Rosenvilde videregående skole. Her er det Birte Deinboll (t.v.) og Ingrid Gjessing Borgheim som er i gang med strikkepinnene.

– Hva tenker dere om at noen gruer seg til jul?

– Det skal vi ha respekt for. Jula er veldig en høytid for oss som har råd til å feire. Men de som ikke kan det, ser vi ikke så lett.  Det er viktig å vite om. Vi kan i hvert fall glede dem med varme klær. Jeg hater å fryse selv, sier Deinboll.

– Jeg tror de vil like fargene på det vi strikker også. Mange på gata har dårlige klær, men de liker jo å se bra ut de også, sier Gjessing Borgheim.

Finner roen på Rosenvilde

De voksne ved strikkekafeen på Rosenvilde forteller om flere slags gleder som blir til ved strikkebordet.  Blant de 800 elevene er det noen som kjenner at skoledagen kan være tøff.

I de stille strikkepausene har flere falt til ro, åpnet seg  og funnet en trivsel i å skape noe som ikke krever mange ord, forteller ansvarlig for tilbudet, Tove Handeland.

– Mange trenger timeout og et fristed på skolen. Strikkekafeen er både et sosialt tiltak, og en verdifull erfaring med å bidra med noe  som andre trenger.

Bildet viser to glade mennesker foran et sted der det står Sporet på et stort oransje skilt. De to bærer på strikkeplagg og ser veldig glade ut.
FÅR FINE PLAGG: Det er Sporet på Oslo S, et kontaktsted for mennesker som har falt utenfor og oppsøker sentralstasjonen, som får resultatene av strikkedugnaden til elevene på Rosenvilde. Høstens produksjon ble levert av ansvarlig for prosjektet Tove Handeland (t.v.).

Høstens strikkebunke er snart på vei ut i sentrumsgatene i hovedstaden. Det er Kirkens Bymisjons Sporet på Oslo S som er mottaker.

Den fem år gamle strikkekafeen oppsto i kontakt nettopp med Sporet, et kontaktsted med mennesker som på ulike måter har falt utenfor i mylderet, og strander i en kald storby.  Sporet deler også plaggene med andre gatenære tiltak i Kirkens Bymisjon.

De kreative elevene har laget sin egen logo til plaggene, og hvert plagg er merket med en hilsen strikkerne selv har opplevd underveis :

«En varm hilsen fra Rosenvilde videregående skole».

Strikkekafé på Rosenvilde

Frivillig tilbud for elever ved Rosenvilde videregående skole i Bærum.

Circa 30 elever møtes to ganger hver uke i midttime og storefri for å strikke.

Strikkekafeen samarbeider med Kirkens Bymisjons tilbud Sporet på Oslo S.

Før jul fordeles plaggene fra Kirkens Bymisjons gatenære arbeid.