Sykehjemmene forbereder seg til påske inne

— Det handler om å gjøre dagene så gode som mulig for beboerne, sier kultur- og frivillighetsleder Kristine Thomassen.

TEKST: Vilde Blix Huseby    FOTO: Torstein Ihle

— Det er veldig annerledes dager. Det er nye rutiner, og vi må tenke nytt om alt vi gjør. For vi jobber med den mest sårbare gruppen her, sier Kristine Thomassen ved Sofienberghjemmet.

På Kirkens Bymisjons fire sykehjem i Oslo er det ingen som får komme inn, utenom de ansatte. Frivillige og pårørende får ikke komme på besøk. Beboerne får ikke gå ut.

Men å ta seg en liten tur ut på balkongen, og vinke en liten påskehilsen ut til omverden — det får de lov til! Det er mange som har lyst til å få litt frisk luft.

Har egen konsert i hagen

Denne siste dagen før helligdagene i påsken setter inn, er det også duket for konsert i sansehagen på Sofienberghjemmet. Sansehagen ligger slik til at beboerne kan få med seg tonene fra konserten fra rommet sitt. Slik får de en god konsertopplevelse, samtidig som både de og musikerne unngår risiko for smitte.

Det er veldig annerledes dager. Det er nye rutiner, og vi må tenke nytt om alt vi gjør. Kristine Thomassen, Sofienberghjemmet

Både Sofienberghjemmet og de andre sykehjemmene som Kirkens Bymisjon driver legger stor vekt på kultur, og har et rikholdig kulturprogram hvert semester. Både kjente og ukjente artister kommer jevnlig å ha konserter. Nå er alt på programmet avlyst, men sykehjemmene gjør så godt de kan for å få til andre kulturopplevelser. Både for beboerne sin del, og:

— Samtidig hjelper det musikerne, som har lite inntekt akkurat nå, sier kulturleder Thomassen.

Hun forteller at de også streamer konserter på Ipad og skjermer inne i sykehjemmet.

Nøye på rutiner for smittevern

Flere av de ansatte jobber nå på nye måter. Som kulturleder er Thomassen vant til å bevege seg fritt mellom avdelingene. Det kan hun ikke lenger på grunn av smittevernhensyn.

I stedet holder hun seg til en avdeling, mens fysioterapeutene holder seg til en annen avdeling, og diakonene til en tredje. Alle beboere skal få et godt tilbud.

— Det sprites dørhåndtak og heisknapper flere ganger daglig, og mange andre forebyggende tiltak på huset. Alle smitteverntiltak dokumenteres, og vi har utviklet gode rutiner, forteller hun.

Også på de andre sykehjemmene er smittevern førsteprioritet nå. Virksomhetsleder Øyvind Jørgensen forteller at de kontinuerlig jobber med å forberede seg på eventuell smitte, og redusere risikoen for at det skjer.

— Det jobber vi fortsatt med. Vi har ikke hatt noe korona her. Men vi tar fortsatt tester av både ansatte og beboere når det oppstår symptomer som kan ligne.

Har laget egen YouTube-kanal

Jørgensen forteller at de har blitt gode på å kaste seg rundt og bruke nye, digitale plattformer på kort tid. Hverken pårørende eller frivillige får komme på besøk, men de holder kontakten på andre måter.

Vi tilrettelegger for FaceTime, eller annen kontakt på nettbrett. Øyvind Jørgensen, Ammerudhjemmet

— Vi tilrettelegger for FaceTime, eller annen kontakt på nettbrett. Og jeg sender ukentlig ut sms til pårørende. Presten vår sitter i karantene for øyeblikket, men streamer påskeandakt som blir sendt direkte oppover i avdelingene, forteller han.

I tilleg bruker de Teams og Workchat til å kommunisere, og har også opprettet en egen YouTube-kanal. Her kan man logge seg på, og se filmer av konserter og hilsener fra bymisjonspresten når man vil. Et eget digitalt bibliotek for Ammerudhjemmet!

Også frivillige ved sykehjemmene setter pris på tilretteleggingen for digital kontakt, forteller Thomassen ved Sofienberghjemmet.

— Frivillige har kjempelyst til å komme og savner beboerne. De spør: «Er det noe vi kan gjøre, kan vi handle, eller sette utenfor døra?» Svaret er at de får lov til å sende kort, ringe, og selvsagt ta kontakt på FaceTime, sier hun.

Takker pårørende for omtanken

For pårørende som ikke får komme på besøk er dette uansett en krevende tid. Digitalt samvær vil aldri erstatte fysisk samvær helt, og det er mange som er bekymret for at sine vil bli smittet.

Nå tar vi vare på hverandre, og øyeblikkene.Miriam Berntsen Hasle, Bekkelagshjemmet

Virksomhetsleder ved Bekkelagshjemmet, Miriam Berntsen Hasle, ønsker å takke pårørende for all omtanken de har vist i en krevende tid.

— Vi savner å fylle huset med konserter og barnehager, skoleungdom, frivillige og pårørende —alle som gjør Bekkelagshjemmet til et varmere sted. Vi ser fram til bedre tider. I mellomtiden skal vi gjøre det beste vi kan for å gjøre dette til en god påske for alle på Bekkelagshjemmet, med påskelam og hyggelige påskeaktiviteter, lover hun.

Hun legger til:

— Vi jobber og snur oss rundt fra minutt til minutt. Nå tar vi vare på hverandre, og øyeblikkene.