Ut i full blomst

Noen tør ikke å ta bussen, andre er redde for lyder. På Bygdø Kongsgård får mennesker som har stått utenfor arbeidslivet et nytt liv.

– Det er som å se en rose slå ut i full blomst! sier markedsansvarlig June Gran om prosessen hun har sett gang på gang i jobben sin i Unikum, en arbeidsmarkedsbedrift eid i fellesskap av Kirkens Bymisjon og Oslo kommune.

– Mange som kommer hit er redde for sosialisering, enten det er å ta bussen eller spise sammen med andre. De vil ikke møte andres blikk, og sitter og skjuler ansiktet bak håret, forteller hun.

VARIERTE OPPGAVER: – Oppgavene følger årstiden, sier Robin Tlale, sammen med opplæringsansvarlig Eirin Sture. Gressklipperen blir mye brukt. Andre sommeroppgaver for Unikum på Kongsgården er gjødsling, kompostering, stell i hagen og frøberging.

– Og så kommer de hit, da. Da tar det ikke lang tid før man ser at de begynner å blomstre og finner en trygghet.

Gårdsarbeid i byen

I Unikum har de mange ulike måter å hjelpe folk ut i arbeid på, og har tilbud om arbeidstrening på både interne og eksterne arenaer. Målet er uansett det samme: De skal finne noe som passer til hver enkelt, utfra tanken om at alle har noe verdifullt å bidra med.

Det beste ved å være her? Hva skal jeg velge? Jeg trives egentlig med alt!Robin Tlale, deltaker

Et av stedene der veien ut i jobb starter for mange, er på Bygdø Kongsgård. En kort busstur fra Oslo sentrum er eksos og byliv erstattet med lukten av nyslått gress og fersk sauebæsj. H.M. Kongens Garde patruljerer området rundt, der kongefamiliens sommerresidens ligger. Midt oppi alt dette ligger en av Unikums egne interne arbeidstreningsarenaer. Her lukes, vannes, sages og sås det. Eller høstes, syltes og saftes – alt ettersom hvilken tid på året man kommer på besøk.

STORT OMRÅDE: Bygdø Kongsgård spenner over circa 2000 dekar. Gartneriet, der Unikum bidrar inn, startet opp i 2014. Da var området de holder til på ganske forfalt. Det fantes ikke noe veksthus her. De siste tre årene har området blitt restaurert og satt tilbake til hvordan det opprinnelig var. I dag er området åpent for publikum, og brukes til å formidle landbruk.

I jobb under koronatiden

Selv om det har vært en spesiell vår og sommer, har arbeidet på gården og gartneriet fulgt sin vante gang. Alle har blitt værende i jobb, men de har holdt avstand og jobbet i faste kollegagrupper.

– Selv under de verste månedene under koronapandemien, har Unikum lyktes med å få deltakere ut i jobb, sier Gran.

Bondegård: Like ved Gartneriet på gården, holder hønene til. Men det er melkeproduksjonen som er hovedvirksomheten på Bygdø Kongsgård, med sine 50–60 melkekuer og 65 kalver og ungkyr. Alt drives økologisk.

Også naturen har vist seg fornøyd. På tampen av sommeren kan driftskoordinator Geir Ebbesen konkludere med at det har vært en over snittet bra sommer, i hvert fall for plantelivet.

– I fjor var det for mye regn og flom. Året før var det jo hetebølge og tørke. Men i år har det vært en slags blanding, en veldig fin sommer. Det ser man veldig godt når man går rundt i naturen og i området her. Det er jo nesten helt tropisk stemning her!

Stort område: Bygdø Kongsgård spenner over circa 2000 dekar. Gartneriet, der Unikum bidrar inn, startet opp i 2014. Da var området de holder til på ganske forfalt. Det fantes ikke noe veksthus her. De siste tre årene har området blitt restaurert og satt tilbake til hvordan det opprinnelig var. I dag er området åpent for publikum, og brukes til å formidle landbruk

Norsk Råkk spilte på fest i børsparken

Nabolagsfest for tiende året

- I år fyller festen her i Børsparken 10 år. Så det blir bursdagskake! forteller leder for Møtestedet Kari Gran til jubel fra langbordene.

Vi trenger frivillige til viktig innsats på Oslo S

Det er ikke alle som skal rekke et tog, shoppe eller drikke kaffe på Oslo S. Også mange mennesker som opplever større og mindre livskriser søker hit. Disse menneskene ønsker Kirkens Bymisjon å være tilstede for, men vi trenger frivillige for å klare det.