Velkommen inn – igjen!

Kirkens Bymisjons kafeer har vært stengt i mange uker på grunn av koronaviruset. Nå begynner de forsiktig å åpne igjen.

Tekst: Vilde Blix Huseby    Foto: Torstein Ihle

En frisk blomst på et bord, et vakuumpakket varmt måltid — og en kaffekopp attåt.

Slik ser det ut når Kirkens Bymisjons værested og kafé, Møtestedet, har åpnet igjen i Oslo.

Etter å ha måttet holde stengt i flere uker på grunn av utbruddet av koronavirus i Norge, har Møtestedet omsider åpnet dørene igjen. Det vil si, ikke sine egne dører: De lokalene er nå omdisponerte til hvilerom og saksmottak for rus- og gatemiljøene.

Men i bygget vegg i vegg, der de 120 ansatte på Kirkens Bymisjons vanligvis har sitt lunsjrom og møteplass, har Møtestedets måltidsservering nå fått flytte inn.

— Hei, vil du ha laks?

Ann Cathrin Berge gikk tilfeldigvis forbi i dag, da hun oppdaget at kafeen hadde åpnet igjen.

— Hei, vil du ha laks? var det en som ropte etter henne ut fra døra.

SERVERT VED BORDET: Ann Christin Berge gikk tilfeldigvis forbi, og ble veldig glad for å se at Møtestedet hadde åpnet igjen i nye lokaler. Her får hun servert laks ved bordet fra sosialarbeider Helle Andresen Hytten.

Det var Kjersti Klouman Høiner, sosialarbeider ved Møtestedet, som kjenner Berge godt fra før, som hoiet henne inn i de nye lokalene.

— Jeg visste ikke at de var åpne. Men nå kommer jeg til å komme hit ofte. Alt er jo stengt. Det er kjedelig, sier Berge.

Alt er jo stengt. Det er kjedelig.Ann Christin Berge

Vanligvis kommer hun hit kanskje en gang i måneden, når hun er og henter magasiner fra =Oslo like ved. Berge jobber på Kirkens Bymisjons arbeidstiltak Spenn, og vanligvis tilbringer hun mye tid der. Nå som Spenn er stengt, og de fleste andre tilbud, gjelder det å benytte av de tilbudene som fins.

— I går var jeg i Tøyenkirken, på hverdagsmesse der. Det var veldig fint. Messen blir streamet på nett, men nå har de åpnet for noen få besøkende i kirkerommet. Det var mange som ønsket å komme og ikke fikk plass, mens jeg, mamma, en venninne og et par til var så heldige at vi fikk være med, forteller hun.

Berge er ferdig med kaffen, og får hjelp av Høiner til å få på seg sekken før hun forsvinner ut døra.

— Jeg kommer tilbake på mandag! sier hun.

Stenger for rengjøring hver time

Det nye matserveringstilbudet åpnet mandag 27. april, og holder nå åpent hver dag i ukedagene fra 12 til 16. Det er plass til 15 gjester om gangen, og tydelige regler for smittevern.

Alle må sitte på hvert sitt bord for å holde avstand, og bordene — som er donert fra IKEA og enkle å rengjøre — vaskes med sprit etter hver gjest. Maten serveres i fire bordsettinger, og ti minutter på hver time må alle ut — da skal lokalet sprites ned og rengjøres, og søpla skal ut, før de neste gjestene kan komme inn.

— Det er pålegg fra smittevernoverlegen, forteller sosialarbeider Klouman Høiner.

SPRITES NED: Praksisstudent Viktoria Brun Hansen spriter ned alle bord og stoler på matserveringen før den neste puljen med gjester kan komme inn. Hver time stenger de ti minutter for rengjøring.

Og gjestene både aksepterer og følger reglene. De er glade for å ha fått et åpent matserveringssted igjen, og tilpasser seg — selv om de nå må sitte på hvert sitt bord.

— Vi ser at kompiser nå avtaler å komme samtidig, og møtes her til et måltid sammen. Det blir et alternativ til tilbudet de vanligvis har på Møtestedet; å sitte her og rope litt over bordene til hverandre, sier Klouman Høiner.

Savnet det sosiale

Hun ser at mange har savnet det sosiale aspektet ved måltidsfellesskapet. Kirkens Bymisjon har i disse ukene tilbudt alternativer til de faste møteplassene, ved å sykle og gå ut med måltider på gata. Men sosialarbeiderne ser tydelige fordeler ved å ha et fysisk møtested:

— Fordelen er at vi nå i større grad kan ha en samtale med folk. Vi ser dem, og vi kan høre hva de har å si. Vi har større mulighet til å plukke det opp hvis det er noe de sliter med, sier Klouman Høiner.

Det vi ser mest behov for, er å ha en rutine og et fellesskap.Kjersti Kloumann Høiner, sosialarbeider

Mange av gjestene som kommer nå, er de faste gjestene som pleier å være her til vanlig. De forteller at de har savnet å kunne komme hit.

— For mange gjelder dette spesielt nå som arbeidstiltakene er stengt. Det viktigste i hverdagen deres, de rammene som holder dem oppe, har blitt borte. Det gjør at mange blir mer sårbare, spesielt av de som er tidligere har vært rusavhengige. Jeg har sett mange som nå havner inn i det igjen, forteller Høiner.

— Det viktigste da, og det vi ser mest behov for, er å ha en rutine og et fellesskap. Det er det vi forsøker å gi her.

FORNØYD: Januz smiler bredt når han har fått satt seg ned ved et bord, og blitt servert dagens varme måltid og kaffe. -Kirkens Bymisjon er fantastisk! sier han.

Takknemlig for tilbudet

Det kan Januz, gjest som pleier å komme til Møtestedet, skrive under på. For seks måneder siden opplevde han å bli bostedsløs, og har stått i en krevende livssituasjon. Utbruddet av koronaviruset gjorde det ikke noe bedre.

Nå er han takknemlig for å kunne komme hit å få et varmt måltid med mat og en kaffekopp. Han bruker også Frelsesarmeens tilbud om dusj, akuttovernattingen for menn som Røde Kors driver i Oslo, og Kirkens Bymisjons tilbud om å vaske klær og ha et eget skap i Tøyenkirken.

Nå er målet å bli kvitt rusavhengigheten. Han teller dagene til han skal på avrusning om fem uker. I mellomtiden kommer han hit.

— Kirkens Bymisjon er fantastisk! erklærer han.