– Vi er «konekone» vi!

Solvår Foss (70) og Brit Lie (73) synes det er synd at mange eldre skeive går tilbake igjen i skapet når de blir gamle. Selv viser de åpent kjærligheten til hverandre i ny film.

Tekst: Vilde Blix Huseby   Foto: Torstein Ihle

Ny film: «Gammel og skeiv»

• Undervisningsfilm som skildrer eldre skeives utfordringer og bekymringer i møte med helsevesenet.
  • Bakgrunnen for filmen er at mange eldre skeive har erfart å ikke bli møtt av andre på en inkluderende måte på grunn av legningen sin. De er urolige for hva som skal skje om de blir avhengig av eldreomsorg. Mange velger å skjule legningen sin, og går «inn i skapet» igjen.
  • «Gammel og skeiv» er laget som en undervisningsfilm rettet mot helsepersonell, men kan sees av alle. Filmen er laget som et samarbeid mellom FRI, Kirkens Bymisjon og Zacapa Film og realisert med støtte fra Stiftelsen Dam og Extrastiftelsen.

Se filmen på Youtube: youtu.be/mF5XFDBGl9k

– Gratulerer med lansering av filmen «Gammel og skeiv»! Hvordan kjennes det ut å vise kjærligheten sin på film?

Brit: – Det var jo litt rart til å begynne med. Jeg har aldri likt å bli fotografert. Før så smilte jeg aldri på bilder, eller noen ting. Men da de først begynte å filme, gikk det jo greit.

– «Gammel og skeiv» er en undervisningsfilm som skildrer eldre skeives utfordringer og bekymringer i møte med helsevesenet. Hvorfor sa dere ja til å bli med i filmen?

Solvår: – Det er noe med det at helsepersonell og andre skal kunne vite det at det ikke bare finnes A4mennesker. Vi kan bli glade i den vi blir glade i, uansett om det er en mann eller dame. Det syntes jeg var viktig å vise.

Selv kjenner jeg folk som aldri har fortalt fastlegen at de bor med en av samme kjønnSolvår Foss

– Hvorfor bekymrer mange eldre skeive seg for å bli avhengig av helsehjelp?

Brit: – De er redde for å få reaksjoner. Sånn er det fortsatt for noen.

Solvår: – Og det er jo synd at det skal være sånn. Selv kjenner jeg folk som aldri har fortalt fastlegen at de bor med en av samme kjønn. Det blir jo litt feil, når man er så gammel som vi er nå. At man på en måte skal lokke seg inn i skapet, fordi man ikke tør å vise fram hvem man er. Selv har jeg alltid vært åpen om at det er Brit som er min nærmeste pårørende, overfor sykehus og lege. Som da jeg var på sykehuset nylig og ble operert for brystkreft, så spurte legen meg: «Hva synes mannen din om dette da?». «Ikke mannen min da, kona mi», svarte jeg. «Åja, ja, det var sånn det var!», svarer legen da.

SKÅL FOR KJÆRLIGHETEN: Brit Lie og Solvår Foss skåler for kjærligheten. De to har vært et par i 22 år.

– Dere har vært kjærester i 22 år. Hva er den største forskjellen på å være kjærester i dag og for 22 år siden?

Brit: – For 22 år siden var vi mer forsiktige, da vi gikk i byen for eksempel. Jeg synes det er lettere i dag. Vi trenger ikke være så forsiktige lenger når folk spør. Vi får jo stadig spørsmål når vi er rundt omkring: «Er dere søstre?» Nå svarer vi: «Å, nei, vi er konekone, vi!». «Åååja», svarer de da.

– Opplever dere at det har blitt større aksept for ulikhet – også når det gjelder valg av partner – i løpet av disse årene?

Brit: – Ja, ja. Å, ja!

Solvår: – Derfor er det jo litt trist at det er så mange eldre som går inn i skapet igjen, slik det snakkes om i filmen. Det er så viktig at man kan få lov til å snakke om og vise hvem man er.

– Hva har vært det viktigste noen har gjort for at dere har kjent dere akseptert for den dere er?

Brit: – Jeg har en historie som jeg har lyst til å fortelle. Du har hørt den før, Solvår.

Solvår: – Å, ja, mange ganger!

Brit: – Jeg og mamma bodde sammen med bestefar. En dag sa han: «Brit, kan du komme inn på kjøkkenet litt, så kan vi ta en prat?». Jeg setter meg ned, også sier han: «Disse pinglete guttene du er i lag med, Brit… Hold deg til jenter du». En tid etterpå flytter jeg til Oslo og blir sammen med en der som jeg tar med hjem. Hun hjalp bestefar ute på gården, og satt og prata og glisa med ham på kjøkkenet. Da vi dro inn til byen, så klappa han meg på skuldra: «Hva var det jeg sa, Brit?».

Solvår: – Og nå blir du altså 73 år, Brit, så da det skjedde var du 26! Han var forut for sin tid, bestefaren din.

FLAGGHEISING OG SANG: I forbindelse med Pride 2021 samler Brit Lie og Solvår Foss seg med andre eldre skeive på et av Kirkens Bymisjons tiltak i Oslo for å heise regnbueflagget til topps.

– Dere som har vært sammen i 22 år. Hva er deres beste råd for å ta vare på kjærligheten?

Solvår: – Det er å ha respekt for hverandre. Jeg har alltid sagt: Hvorfor kan ikke folk være mer ålreite med hverandre? Vi kommer lengst med å bare være snille med hverandre.

– Kirkens Bymisjon skal blant annet vise filmen «Gammel og skeiv» i opplæring av helsepersonell og på seniorsentre og sykehjem. Hvem håper dere at ser filmen?

Brit: – Så mange som mulig! Da lærer de litt. Og får med seg litt om at det er ikke så gæli allikevel.

Solvår: – Alle burde jo egentlig se den filmen. Så får de et lite innblikk i hvordan livet er for oss som er såkalte skeive.