Wenche Andersen sitt påskekjøkken

«God Morgen Norge»-kokk Wenche Andersen oppfordrer til å vise omsorg med mat for dem som trenger det. – Et ferskt brød kan være like god trøst som blomster, sier hun.

Tekst: Per Frogner Foto: Torstein Ihle

Wenche Andersen

TV-kokk for TV2s program «God morgen Norge» i 25 år.

Kostholdsøkonom.

Forfatter og bidragsyter til sju kokebøker.

Det er «hele Norges» Wenche Andersen som tar imot oss, til mat og prat om måltid, miljø og omtanke. I 25 år har hun vært daglig matmor og kokk i «God morgen Norge» i TV2. Noen kaller henne «helten» i programmet, der hun står på TV-kjøkkenet alle hverdager og gir folkelige råd om god og enkel mat.

Det nærmer seg påske. Wenche har også fri og gleder seg til å flytte kjøkkenet ut. Hun inviterer Magasinet BY på hyttetur!

– Jeg er et utemenneske, og i påsken er det tid for det som er kjapt å lage, smaker godt, og er lett å dele, erklærer hun.

Kortreist opplevelse

Turen går til bålpanne og sittekrok ved hytte­veggen på Krokskogen i Bærum. Det er ikke langt fra hus og hjem for Wenche, men turen til enkle utemåltider trenger ikke være så lang, sier hun. Opplevelsen av natur, frisk luft, kreativ matlaging og godt fellesskap kan også være kortreist.

Over bålet, med rist, stekepanne og en liten kjele får hun raskt fram sveler, pizzasnurrer, lefser og en påskegløgg! Noe er forberedt hjemme, men over bålet blir det til deilig ferskvare. Hun mener dette er godsaker både for Kirkens Bymisjons kafeer og familieturer.

Fylte tortillawraps på rist over bålet
PÅSKEKOS: Bålpanne med rist og kjele er noe av påskekosen Wenche Andersen liker å stelle i stand med.

Men først litt om påsketradisjoner. Som kokk og kost­holdsøkonom er Wenche på hjemmebane når hun snakker om tradisjoner og mat.

Fest og røtter

Wenches tips til bålet

Et bål som er blitt til glør kan brukes til enkel matlaging. Ta for eksempel en camembert, som har en egen «hinne» (ikke plast eller voks), og legg den i glørne til den blir myk. Legg biter av den myke osten på en kjeks og spis med litt syltetøy og nøtter, evt. litt honning. Fisk kan pakkes i avispapir og legges på glørne til papiret er brunsvidd. Da er fisken gjerne passe stekt, tipser Wenche Andersen.

– Tenk hvordan vi feirer høytidene med mat, og hvor viktig tradisjonene er for det vi serverer!

Da lager vi gjerne litt ekstra, både fordi det er fest, men også for å dele med hverandre, og for å bære videre kunnskap fra generasjoner tilbake. Med mattradisjoner kjenner vi at vi har røtter, og viser hvem vi er, sier hun.

– Hva spiser du selv i påsken?

I påsken er det tid for det som er kjapt å lage, smaker godt, og er lett å dele.Wenche Andersen, kokk

– I hvert fall lammestek! Påskelammet er egentlig litt utenfor sesong, for lam slaktes som regel om høsten. Men lammet er knyttet til påskens religiøse tema, og derfor har det en sterk tradisjonell plass på påskebordet, forteller Wenche. På hytta lager hun også en bacalao-gryte med klippfisk.

– Det er så godt med en gryte som kan stå og godgjøre seg, og som har nok til alle. Sild passer også like godt i påsken som til jul. Det er holdbart, blir ikke surt, er praktisk og godt, sier TV-kokken.

Hønene verper igjen

Så er det påskeegget! Wenche snakker om egget både som pynt og mat.

– Eggets plass i påsken har sikkert også en tradisjonsforklaring. Påsken kommer om våren og da er hønene i gang med verping igjen etter en lang vinter. Eggene var det ferskeste og beste som fantes. Egg viser nytt liv og holder seg lenge. Vi koker egg i farger, serverer egg til påskefrokost, og pynter med det!

Wenche Andersen ved bålet
UTE-MENNESKE: Wenche Andersen trives med bålpanne og sittekrok ved hytteveggen på Krokoskogen i Bærum.

Wenche Andersen: Mat er omsorg

Mat er ikke bare til fest og feiring. Vi kan godt hente fram igjen skikken med å bruke mat som uttrykk for omsorg, mener Wenche.

– Etter et dødsfall kan det være godt å gå på sorgbesøk med litt mat. Et nybakt brød kan være like kjært som å sende blomster. Mat er noe vi kan dele med andre, når noen trenger akkurat det.

Tenk på det gamle ordet «barselgrøt». Når et nytt barn var født, kom nabokvinner på besøk med grøt til mor og familie. De fikk hjelp med maten i sårbare dager, forteller hun.

Det går an å invitere folk som er alene eller ensomme.Wenche Andersen

– Det går an å invitere folk som er alene eller ensomme. Vi er blitt så redde for å være til bry, men å sette seg ned med en pose kanelboller kan være god omsorg.

– Samværet rundt maten er viktig?

– Ja, bordet er et samlingspunkt og kan også være en brobygger. Når noe er blitt vanskelig mellom folk, kan man komme videre med å sette seg til bords og spise sammen.

Appelsin, gløgg, pizzasnurrer og sveler
UTEKJØKKEN? Hvorfor ikke flytte kjøkkenet ut når vårsola begynner å komme?

Lukt og smak og kjenn

I «God morgen Norge» på TV2 holder Wenche en grønn profil. Noen minutter hver dag viser hun hvordan mat og måltider også kan bidra til bedre miljø og større bærekraft. Matsvinn kan hindres. Rådene triller ut av henne:

Sørg for å ikke kjøpe mer varer enn du trenger.Wenche Andersen

– Sørg for å ikke kjøpe mer varer enn du trenger. Se i skapet før du skriver handleliste, ikke kast mat, ikke vær så redd for dato­merkingen på varene: Lukt, smak og kjenn og stol på sansene!

– Egg, for eksempel, har sin egen emballasje og holder mye lenger enn datomerkingen. En flaske ketchup holder så lenge du lever. Et tørt brød kan leve videre. Det kan for eksempel males opp og brukes i et nytt brød!

Wenches tips mot matsvinn

Mal opp brødet: Bruk smulene i et nytt brød, eller bruk det som «strøbrød». Lag «arme riddere» som dessert: Vend brødskiver i pisket egg, stek lett med sukker og kanel, og spis med krem eller syltetøy. Lag ostesmørbrød: Stek brød med sennep, skinke og ost og server med grønn salat.

– Våre bestemødre kastet jo ikke mat når noe begynte å bli litt dårlig. De skylte det kanskje i litt eddikkvann, og laget middag av det neste dag. Nå er vi så opplyste at vi blir redde for alt. Vi glemmer de naturlige instinktene. Slutt å kaste, og kutt ned på emballasje! Mye frukt og grønt trenger ikke innpakning i det hele tatt. Kjøp i løs vekt, og bruk handlenett uten plast, er noen av rådene fra miljø-Wenche.

– Du blir ikke lenger sett på som kjip eller gjerrig hvis du er bevisst på det du kjøper, og forbruket ditt. Da viser du at du er opptatt av bærekraft og sesongvarer, sier hun.

Sola bikker ned bak trærne og vinterbålet blir til glør. Vi har røyklukt i klærne og godsmak i munnen. Rause Wenche Andersen har rett, også langt utenfor TV-studioet: Mat er omtanke.

 

Her er 4 påskeoppskrifter fra Wenche Andersen til Kirkens Bymisjons lesere:

Lapper/sveler

Ingredienser:
4 egg
1,5–2 dl sukker
6 dl kulturmelk/kefir
Cirka 8 dl hvetemel
2 ts natron
0,25 ts salt

Slik gjør du:
Pisk egg og sukker luftig. Tilsett melk, mel, natron og salt. Rør sammen til en glatt røre. La røren «svelle» i 20–30 minutter.
Smelt smør i en panne og stek små tykke pannekaker.
Server med syltetøy eller brunost.
Røren kan tas med ut på flaske, for steking på panne/takke over bål.

Fylte tortillalefser – over varme glør eller i stekeovn

Fylte tortillawraps på rist over bålet
Stek tortillalefsene over bål slik Wenche Andersen gjør, eller putt dem i stekeovnen.

Ingredienser:

Tortillalefser (evt. potetlefser­/lomper)
Kremost
Pesto
Skinke­skiver (valgfritt)

Slik gjør du:

Smør et godt lag kremost med urter på lefsene.
Fordel over et tynt lag pesto.
Legg eventuelt over noen skinke­skiver.
Rull lefsene godt sammen.
Pakk i aluminiumsfolie.

Før servering: Legg de fylte tortillalefsene over varme glør eller i stekeovn på 200° C, i 10–12 minutter.

Krydret påskegløgg

Bruk solbærsaft, blåbærsaft eller bringebærsaft, bland ut med litt vann til du får en saft med god smak.
Hell i en kasserolle, tilsett 3-4 biter hel kanel evt. noen hele anis

3-4 skiver appelsin med skall (skrubb og skyll appelsinen før den deles opp)

Varm opp gløggen til kokepunktet og la den trekke i 8-10. Server i kopper/ krus. Minst like godt som julegløgg!

Pizzasnurrer med tomatsaus eller pesto 

Appelsin, gløgg, pizzasnurrer og sveler
Disse pizzasnurrene kan lages hjemme i stekeovnen før du drar ut, og varmes eller ristes over glørne.

Oppskriften gir 24-26 stykk, avhengig av størrelse

Tips: Til de med melkeallergi, sløyf osten i fyllet.Ønsker du å lage glutenfrie pizzaboller, bruk glutenfritt mel.

Deig:

50 g gjær
6 dl” fingervarmt” vann
½ dl olje, gjerne olivenolje
2 ts salt
1 ss honning (kan sløyfes)
ca. 1 ½ l grovbakstmel eller ca. ¾ l hvetemel og ca. ¾ l sammalt hvete

Rør gjæren ut i fingervarmt vann (tørrgjær blandes i melet), tilsett salt, sukker og olje og elt inn mel til en glatt og smidig deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

Dekk til bakebollen og la deigen heve 40-45 min.
Ta den ferdig hevede deigen ut på et melet bake bord og del deigen i to.

” Klapp” eller kjevle ut hver del   til et rektangel ca. 30×40 cm..

Smør over tomatsaus eller pesto (se egne oppskrifter), dryss over revet ost og ev skinke/pinjekjerner. Rull sammen til en fast pølse. Skjær opp i ca 1 1 ½ cmskive. Sett på bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og la etterheve 40-45 min.

Stek i varm stekeovn 225 oC på midterste rille i 10- 15 min.

Avkjøl på rist.  Egner seg godt til frysing.
Ta med snurrer ut, og varm dem på en bålpanne, eller rist over glørne.

Tomatsaus

Lag selv eller du kan bruke fra glass.
1 løk, finhakket
1-2 fedd hvitløk
2 ss olje
½ dl tomatpuré
1 paprika, finhakket
1 boks knuste /hakkede hermetiske tomater
1-2 ts sukker eller honning
2 ts tørket oregano/ pizzakrydder/ basilikum
salt, pepper

Surr finhakket løk og hvitløk i olje i stekepannen til løken er blank. Tilsett tomatpuré og la en steke med et par min før finhakket paprika i terninger tilsettes sammen med hermetiske tomater og krydder. Kok opp og la sausen trekke i minst 20-30 min uten lokk. Smak ev til med mer krydder, salt og pepper

Du kan også fylle pizzabollene med pesto (kan også bruke ferdig pesto på glass.

Pesto:

2 ss pinjekjerner (stekt lett i panne) kan sløyfes ved allergi,
bladene fra 1 stor potte basilikum eller  persille ev  en blanding av friske krydderurter, ca 1 1/2 dl olivenolje,
ca 50 g revet parmesanost

Rist/stek pinjekjernene i en stekepanne til de er gylne uten å bli «brune». Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt. Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 8-10 dager.