Leve med hiv er Kirkens Bymisjons samtaletilbud og møtested for hiv-positive på Haugalandet. Vi driver også forebyggende arbeid, og vil etter hvert tilby hurtigtesting.

Vi ønsker å være et sted hvor du kan komme med tanker og spørsmål, enten du har hiv, er berørt av hiv eller bare lurer på noe.

For deg som er hiv-positiv kan vi:

• Ha en samtale på telefon eller på vårt kontor
  • Ha et lokalt gruppetilbud hvor du som medlem er med på å sette agendaen. Sted og tidspunkt for møtet blir ikke offentliggjort, og vi har ingen bindende påmelding. Hvis du er interessert og/eller vil ha mer informasjon, ta gjerne kontakt med oss.
  • Hjelpe deg å komme i kontakt med andre hiv-positive
  • Formidle kontakt med interesse-organisasjonene HivNorge og Nye Pluss. Der kan du blant annet få reisestøtte til nettverks-arrangementer for hiv-positive. Vi kan også ved anledning være reisefølge til samlinger.
  • Hjelpe med juridiske, administrative og praktiske ting (for eksempel å formidle kontakt med Nav eller andre hjelpeinstanser)
  • Alle tilbudene er gratis og livssynsnøytrale.

Også pårørende eller andre som er berørt av Hiv kan ta kontakt med oss.

I tillegg til vårt støttetilbud drar vi ut og informerer om hiv. Kunnskap kan øke livskvaliteten til mennesker som lever med hiv, og forebygge at nye blir smittet.

Kirkens Bymisjon Haugalandet samarbeider med HivNorge, NyePluss og andre bymisjonsvirksomheter i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

Anonym og gratis hurtigtest for hiv

Er du i tvil om din hiv-status? Benytt deg av vårt tilbud om anonym og gratis hurtigtest for hiv.

Anonymt

Dette tilbudet er anonymt. Det vil si at du ikke behøver å si hva du heter om du ikke vil, og vi fører ikke noe register.

Taushetsplikt

Alle som jobber her har taushetsplikt. Det betyr at vi ikke sier videre hva som blir sagt inne i rommet. Vi som jobber her har god erfaring med å snakke om både hiv og andre sårbare temaer.

Dette tilbudet er helt gratis og støttes av offentlige midler.

Teste alene

Vi har som hovedregel at vi tester en og en person alene, men om du ønsker å ha med deg noen inn i rommet kan du spørre om det.

Når kan jeg teste meg?

Du kan teste deg når som helst, men for å få et helt korrekt svar må det ha gått 12 uker siden du utsatte deg for en risiko. Et positivt utslag kan oppdages tidligere enn dette, derfor kan du godt komme tidligere enn 12 uker. Om man er bekymret kan det uansett være godt å snakke med noen og få tatt en test.

Hvorfor tar det 12 uker før testen er helt sikker?

En hurtigtest for hiv leter etter antistoffer mot hiv. Antistoffer er kroppens eget forsvar for å bekjempe viruset. Disse antistoffene kan oppstå fra tidligst 3 til senest 12 uker etter smitte, her er alle kropper forskjellige.

Hvor sikker er testen?

Etter 12 uker er resultatet 99,6 % sikkert. Like sikkert som en vanlig blodprøve.

Hvordan utføres testen

Under konsultasjonen vil vi først ha en kort samtale, og deretter tar vi testen. Selve testen utføres ved å ta et stikk i en finger, litt blod blir trukket ut og blandet med noen kjemikalier. Resultatet kommer med det samme. Etter testen pleier vi også å snakke litt. Selve testen tar bare rundt et minutt, men hele konsultasjonen varer ofte i cirka 15 minutter.

Andre seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)

Om du har en annen seksuelt overførbar infeksjon, så øker også risikoen for å få hiv. Mange infeksjoner gir ingen symptomer, og det er derfor viktig å teste seg. Vi tilbyr foreløpig dessverre ikke flere tester, men anbefaler å ta en test hos fastlege eller testeklinikk. Spør gjerne om tips.

Evaluering

Etter testen vil du bli spurt om å fylle ut et elektronisk spørreskjema hvor du fremdeles er helt anonym. Vi evaluerer tilbudet vårt for å bli enda bedre på det vi gjør, og dine ærlige svar har en enorm betydning for oss.