NorgesGruppen: Samarbeidet er vinn–vinn!
Målet for NorgesGruppens samarbeid med Kirkens Bymisjon, skriver de på sine hjemmesider, er å gi flere mennesker en bedre hverdag. Samarbeidet knyttes til virksomheter i Kirkens Bymisjon der mat, måltidsfellesskap og arbeidsinkludering står sterkt.
Kirkens Bymisjon og NorgesGruppen har samarbeidet i en årrekke, der hovedengasjementet er gjennom økonomisk bidrag til drift av virksomheter hos oss. Samarbeidet startet i 2004 og skal reforhandles for to nye år høsten 2024.
– Samarbeidet med Kirkens Bymisjon er viktig for oss fordi vi deler mange av de samme grunnverdiene. Samarbeidet treffer også på flere vesentlige pilarer innenfor vårt samfunnsansvar og bærekraftsarbeid, med fokus på helse, miljø og mennesker, sier kommunikasjonssjef i NorgesGruppen Kine Søyland.
Finansiering av gratis servering av varme måltider på tiltaket som Kirkens Bymisjon driver i Oslo, står også sterkt i samarbeidet. Sammen med kjeder og forretningsområder i NorgesGruppen sørger de for at det gjennom året kan serveres et varmt måltid på lørdag, søndag og mandag til fattige tilreisende som ikke har andre tilbud.
Flere av de ansatte i NorgesGruppen stiller også som frivillige og bidrar med serveringen. Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen Kine Søyland sier at samarbeidet oppleves som meningsfullt.
– Det kan være bra for våre ansatte med arenaer som er litt annerledes. Mange av menneskene på tiltaket møter vi jo også utenfor våre egne butikker. På tiltaket kommer vi tettere på dem, noe som bidrar til forståelse. De frivillige syns også det er fint å kunne bidra med noe som er så konkret, og at det føles bra å hjelpe noen som trenger det.
Matsentralen, produksjonskjøkken og julegaver med mening
NorgesGruppen var en pådriver da Norges første Matsentral åpnet i 2013. Matsentralen sørger for distribusjon av matvarer til organisasjoner som deler ut eller serverer mat til fattige og vanskeligstilte, og er et samarbeid mellom dagligvarehandelen, industrien og frivillige organisasjoner, inkludert Kirkens Bymisjon.
Ved å donere en solid sum gjennom et eget bærekraftsfond HANDLE, bidrar NorgesGruppen til Kirkens Bymisjons prosjekt som handler om å bygge opp et produksjonskjøkken i Sandnes. Dette er et samarbeid med Matsentralen i Rogaland som leverer overskuddsmat fra storhusholdningen og primærnæringen. Kjøkkenet, som også er en arbeidstreningsarena for mennesker som har falt ut av arbeid eller utdanning, skal daglig levere 2000 gratismåltider med proteinrikmat når det er oppe å gå. Til Matsentralene i Vest, Rogaland og Sør.
Støtt vårt arbeid
Dette er en videreføring av et konsept som startet i Oslo, der arbeidstrening-/arbeidsinkluderingsbedriften Unikum, som er deleid av Kirkens Bymisjon, er en viktig del av prosjektet. Måltidene blir laget av overskuddsmat fra storhusholdninger levert inn til Matsentralen i Oslo. Og distribuert ut igjen via dem. NorgesGruppen var med å etablere konseptet i 2020 og er veldig glad for å se at dette nå bærer frukter i form av etablering av et tilsvarende, men større kjøkken på Vestlandet. – Dette konseptet er virkelig et kinderegg som både bidrar til miljøet gjennom maten som reddes, menneskene gjennom mulighetene for arbeidstrening og ikke minst helse gjennom de næringsrike måltidene som kommer vanskeligstilte til gode. Vi er stolte av å kunne være en bidragsyter inn i dette prosjektet.
Siden 2013 har NorgesGruppen kjøpt julegaver til sine ansatte fra Kirkens Bymisjons verksteder. Hele 1100 julegaver kjøpes inn hvert år, og valget av gave er knyttet til mat og måltidsfellesskap, i tråd med samarbeidets fokus. Julegavene har en tredelt verdi: De gir arbeid, det er en glede å kjøpe og en glede å få.
Et svært bærekraftig samarbeid
Samarbeidet mellom NorgesGruppen og Kirkens Bymisjon handler om å bygge fellesskap, styrke bærekraft og skape bevegelse. Dette står tett opp mot Kirkens Bymisjons oppdrag som er å avdekke urett, lindre nød og påvirke årsakene til at nøden og uretten oppstår.
Samarbeidet bidrar til følgende bærekraftmål:
- FNs bærekraftmål #1 «Utrydde fattigdom».
- FNs bærekraftmål #2 «Utrydde sult».
- FNs bærekraftmål #3 «God helse».
- FNs bærekraftmål #8 «Anstendig arbeid og økonomisk vekst».
- FNs bærekraftmål #10 «Mindre ulikhet».
- FNs bærekraftmål #12 «Ansvarlig forbruk og produksjon».
- FNs bærekraftmål #17 «Samarbeide for å nå målene».
Og følgende ESG-faktorer (Environment, Social, Governance), som NorgesGruppen bruker i sitt bærekraftarbeid:
- Miljø: Redusere matsvinn og matavfall. Jobbe med sirkulær økonomi.
- Sosiale forhold: Flere lærlinge- og arbeidstreningsplasser.
- Forretningsetiske forhold: Investere i miljøløsninger, til lavere avkastningskrav enn andre investeringer.
- NorgesGruppen er landets største handelshus. Selskapets kjernevirksomhet er detalj- og engrosvirksomhet innenfor daglige forbruksvarer.
- NorgesGruppen har ca. 1900 dagligvarebutikker og over 900 utsalgssteder innen servicehandel og nærmere 45.000 medarbeidere tilknyttet virksomheten.
- Engrosvirksomheten er organisert i 13 ASKO-selskaper spredt over hele landet.
- Begynte i 2004, med å gi mat til et arbeidstiltak i Oslo. Mer omfattende samarbeid siden 2006.
- Hovedfokus er økonomisk støtte til virksomheter med fokus på måltider og fellesskap for de som trenger det mest.
- Har siden 2015 bidratt med frivillige og ekstra økonomisk støtte til tiltaket i Oslo, som serverer gratis varme måltider til fattige tilreisende i helgene. Dette er et spleiselag med alle divisjonene.
- Fikk rekordstøtte høsten 2023 gjennom miljøfondet Handle for å etablere et produksjonskjøkken med kapasitet til å lage min 2000 porsjoner med måltider om dagen. Dette er et samarbeid med Matsentralen i Rogaland som leverer overskuddsmat fra storhusholdningen og primærnæringen.
- Egne samarbeid utenom avtalen med konsernet.
- Kiwi med samarbeid om overskuddsmat og innsamlingsbokser for klær.
- Meny med samarbeid om returpant og innsamlingsbokser for klær.
- Deli de Luca med julekampanje.
- Trumf med donasjonsmulighet og kampanjer.
- Joker og Nærbutikken med innsamlingsbokser for klær.