Rapportlansering: Snakk om fattigom

«Snakk om fattigdom» er Kirkens Bymisjons rapport om barn som vokser opp i fattigdom i Norge. Her kan du lese rapporten i sin helhet.

Generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal under rapportlanseringen i Oslo 7. november 2019. Foto: Kirkens Bymisjon

Last ned rapporten «Snakk om fattigdom».

Prøv vår fattigdomskalkulator.

Forord: Hvert barn er viktig

Fattigdommen berører mange sider i et barns liv. Fattigdom påvirker skolegang, vennskap, helse og ernæring, sosial deltakelse, viktige merkedager, ferie og høytid. Vi kan lindre gjennom blant annet å låne ut gratis fritidsutstyr for å bidra til inkludering og deltakelse. Det er ikke nok! Vi må også se på årsakene til at fattigdom oppstår, vi må ta innover oss hvordan dette opp­leves av barn og unge – og vi må ikke minst se om vi benytter oss av de riktige virkemidlene for å forebygge at barn og unge opplever å vokse opp i fattigdom. Med denne rapporten ønsker vi å bidra til endring. 

Antall barn som vokser opp i fattigdom er tredoblet de siste 20 årene. Kirkens Bymisjons visjon­ er at alle mennesker erfarer respekt, rettferdighet og omsorg. Oppdraget vårt er å avdekk­e urett, lindre nød, og påvirke årsakene til at nøden og uretten oppstår. Denne rapporten er derfor­ en del av vårt oppdrag. 

Mer åpenhet og ærlighet, mindre skam.

Anette 19 år, Namsos 

Ulike regjeringer, kommuner, fagfolk og organisasjoner har gjort mye for å bekjempe fattigdom. Når kurven på antall barn øker til tross for at hundrevis av millioner er satt av til tiltak, har vi i Kirkens Bymisjon stilt oss spørsmålet: Gjør vi de riktige tiltakene?

Vi har intervjuet dem som er mest berørt – barn og unge som har vokst opp i fattigdom. Vi har også snakket med kommuneansatte som møter barn i fattige familier. En sterk felles tilbake­melding er at vi må snakke mer om fattigdom. Slik kan vi synliggjøre hvor gjennomgripende fattig­dom virker inn på hverdagsliv og oppvekst, hvordan vi kan motvirke skam og utenforskap og hvordan vi kan utvikle og spre tiltak som hjelper. 

Med denne rapporten ønsker Kirkens Bymisjon å vekke engasjement og bidra til nye diskusjoner­ og løsninger. Vi må tvinge oss til å tenke nytt. Vi ønsker en dialog med lyttende politikere­, fagfolk og organisasjoner. 

Takk til de ungdommene som har stilt opp. Hver og en har gitt oss verdifull innsikt. Takk til ansatte­ i de kommunene vi har snakket med, for åpenhet og engasjement. Takk til Anita Lynne, leder for kvalitativ innsikt i Respons Analyse, som på oppdrag fra Kirkens Bymisjon har intervjuet ungdommene, og takk til prosjektleder Kathrine Lønvik i Kirkens Bymisjon, som har intervjuet kommunene og hatt hovedansvar for helheten.

Bruk rapporten godt – og lykke til!

Her finner du mer informasjon om pressehenvendelser og pressebilder.