Slik strikker du
oransje skjerf

Oransje skjerf har blitt et symbol på Kirkens Bymisjons arbeid for et varmere samfunn. Mange har lyst til å strikke oransje skjerf til støtte for arbeidet vårt. Oppskriften finner du her.

Kirkens Bymisjon ønsker å spre varme og glede inn i mørketida når mange står alene, og går en kald høst og vinter i møte. Skjerfene strikkes av ildsjeler over hele Norge, som vil bidra til et varmere og mer inkluderende samfunn.

Vi vet at det ligger mye kjærlighet og omtanke bak hver maske. Et oransje skjerf varmer langt mer enn bare mot kulda.

Adelheid Firing Hvamsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon

Den offisielle oppskriften er laget så det skal være enkelt for alle å strikke det: 30 masker og fire garnnøster per skjerf. Enklere blir det ikke!

Slik strikker du det oransje skjerfet

  • Bruk #oransjeskjerf-garnet, eller annet godt ullgarn med tilsvarende oransjefarge.
  • Legg opp 30 masker på pinne 6 mm.
  • Strikk rillestrikk – rett frem og tilbake.
  • Strikk til du har et skjerf som er ca. 150 cm langt og ca. 20 cm bredt.
  • Beregn 4–5 nøster per skjerf.

Del gjerne bilder av strikking, strikketøy og skjerf på Instagram eller Facebook med hashtag #oransjeskjerf #kirkensbymisjon #etvarmeresamfunn

Her leverer du skjerf

Vi har ikke lenger en organisert strikkedugnad, men tar fortsatt imot oransje skjerf og andre strikkeplagg som vi deler ut til dem som trenger det. Ferdig strikket tøy kan leveres til ditt nærmeste Kirkens Bymisjons kontor.

Det oransje skjerfet er til mennesker som fryser, til mennesker som vil vise sin solidaritet med mennesker som fryser og som opplever utenforskap, og til mennesker som vil vise sitt ønske om et varmt og inkluderende samfunn.

Spill video

Oransje skjerf

Se video av hvordan oransje skjerf varmer byen

Oransje skjerf i gatene.

Hjemløs ga ideen til strikkedugnaden

En hjemløs som frøs om natten har en helt sentral rolle i opphavet til Kirkens Bymisjons store strikkedugnad.

For mer enn ti år siden hang Hobbyklubben ut hjemmestrikkede ullplagg utenfor kontorbygget sitt for å vise frem norske håndverkstradisjoner. De oppdaget at et av ullplaggene ble tatt ned og brukt i løpet av natten, og hengt opp igjen grytidlig om morgenen.

Oransje skjerf på en statue

Det viste seg å være en bostedsløs som brukte det til å varme seg gjennom nattetimene.

Det ga ideen om et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Året etter hang vi sammen ut nærmere 100 hjemmestrikkede oransje skjerf i Oslo sentrum, for å spre varme og oppfordre til varme og inkludering i en mørketid som oppleves tung for mange.  

En folkebevegelse ble til

Etter hvert eksploderte engasjementet og oppmerksomheten rundt de oransje skjerfene, og stadig flere ble med på strikkedugnaden. I tillegg til de oransje skjerfene, oppfordret vi også til å strikke votter, luer og sokker.  

De oransje plaggene utviklet seg til et symbol på ønsket om et varmere og mer inkluderende samfunn.

– Vi vet at det ligger mye kjærlighet og omtanke bak hver maske og at et oransje plagg varmer langt mer enn bare mot kulda, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.

– De oransje plaggene gir varme, er laget av varme, sprer varme og oppfordrer til varme, sier hun.