Vårt arbeid innen antisiganisme

Vi jobber for å motarbeide rasisme mot romer og for å forbedre de humanitære forholdene for fattige tilreisende EU-borgere i Oslo.

Romer utsettes for omfattende rasisme og diskriminering i Norge. Romer er Europas største minoritet, og teller om lag 10–12 millioner. I Norge finnes både norske romer, som har status som nasjonal minoritet, og tilreisende europeiske romer. Rasismen mot romer, antisiganisme, er lite kjent og møter lite motstand.

Ved Bymisjonssenteret møter Kirkens Bymisjon mange tilreisende europeiske romer, først og fremst fra Romania. De kjenner antisiganismen på kroppen. Romene vi møter forteller at de ofte opplever episoder som å bli skjelt ut, spyttet etter, nektet å pante flasker eller jaget fra offentlige steder.

Romer i Norge forteller om sine liv

Slik jobber vi

Romkvinne som ligger ute på gata

«Den aksepterte rasismen. Tekster om antisiganisme»

Romer ved vårt akuttovernattingstilbud har dokumentert sin hverdag i Oslo med kamera. Nå er bildene på trykk sammen med viktige tekster om rasisme mot romer.

Les mer om publikasjonen

«I count» – kartlegging av bostedsløse EU-migranter

Vi vet for lite om hvor mange EU-migranter som er bostedsløse. Kirkens Bymisjon gjennomfører derfor en kartlegging av bostedsløse EU-migranter som oppholder seg i Oslo.

Les mer om prosjektet

I count