Vårt arbeid innen antisiganisme

Vi jobber for å motarbeide rasisme og for å forbedre humanitære forhold for fattige tilreisende EU-borgere i Norge.

Rasisme mot romer

Romer utsettes for omfattende rasisme og diskriminering i Norge. Romer er Europas største minoritet, og teller om lag 10–12 millioner. I Norge finnes både norske romer, som har status som nasjonal minoritet, og tilreisende europeiske romer. Rasismen mot romer, antisiganisme, er lite kjent og møter lite motstand.

Ved våre tilbud på Bymisjonssenteret møter vi mange tilreisende europeiske romer, først og fremst fra Romania. De kjenner antisiganismen på kroppen. Romene vi møter forteller at de ofte opplever episoder som å bli skjelt ut, spyttet etter, nektet å pante flasker eller jaget fra offentlige steder.

Myter møter fakta

Intervjuer og historiefortellinger

En viktig del av vårt arbeid har vært å intervjue gjestene våre for å fange opp historier om rasisme. Vi ønsket å få frem livshistoriene også, fordi vi vet at de vi møter er mye mer enn det vi ser når de er på gata eller på våre tiltak.

Vi visste fra tidligere prosjekter at mange episoder går under radaren og at rasismen er for mange blitt en del av hverdagen som man ikke lenger reagerer på.

Men også vi står i fare for å bli blinde for rasismen.

Den forrige runden med midler mot rasisme og hatefulle ytringer var givende både for oss og gjestene, og en fortsettelse virket veldig naturlig fra vår side. Men prosjektskisser kan ofte være for ambisiøse på innhold. Vi forutså ikke hva et slikt prosjekt ville kreve av prosess og hvor mye vi kom til å måtte jobbe med oss selv. Vi ble utfordret på egne tankemønstre og brukte mye tid på å tenke på ting som ikke kan planlegges eller struktureres slik vi er vant til.

Vi planla at intervjuene skulle foregå på offentlige steder som kafeer og spisesteder. Vi hadde lyst å benytte muligheten til å skravle i vei med de vi intervjuet fordi vi visste at de hadde mye på hjertet. Vi ønsket at de, sammen med oss, skulle være gjester på en kafe, ta seg en varm kaffe kopp og noe godt å spise. Men det vi ikke forutså var hvor ubekvemme de var på utestedene og hvor unaturlig det virket for dem å være vanlige kunder. Flere ganger hørte vi på unnskyldninger for at vi ikke skulle sette oss verken her eller der, før vi skjønte at dette var vår arena og ikke deres. Vi endte med å gjennomføre intervjuene på vår akuttovernatting og på gata. Dette i seg selv ble enda en bekreftelse på hvor viktig det er å jobbe med dette temaet.

Vi skjønte at det ikke finnes en oppskrift for å jobbe mot antisiganisme. Vi måtte finne vår egen måte å utforske det på, med en kontinuerlig refleksjon over egen forståelse og egne fordommer.

Å jobbe mot rasisme betyr å øve seg på å se og høre ubehaget, reagere på det og snakke åpent med folk om den om uretten de erfarer.

Historiefortellingene inneholder episoder med diskriminering som gjestene våre har opplevd i flere land. En sterk og trist påminning om strukturell rasisme og om hvor urettferdig en kan bli behandlet bare på grunn av sin etnisitet.

Men å belyse et tema er et første steg mot endring!

Les historiefortellingene og la deg bevege!

Fakta om romer

Det romske flagget

Det romske flagget

Det romske flagget ble vedtatt på den første verdenskongressen for romer i London i 1971.

Folk holder helt synlig avstand fra deg på bussholdeplassen og inn på bussen.

Kvinne, rom
Spill video

Den glemte rasismen

Mange har opplevd vold, slik som Rodica forteller om i denne videoen

Antisiganisme video

Folk løper vekk fra deg fordi de tror det er du som har gjort noe galt.

Kvinne, rom
Romkvinne som ligger ute på gata

«Den aksepterte rasismen. Tekster om antisiganisme»

Romer ved vårt akuttovernattingstilbud har dokumentert sin hverdag i Oslo med kamera. Nå er bildene på trykk sammen med viktige tekster om rasisme mot romer.

Les mer om publikasjonen

«I count» – kartlegging av bostedsløse EU-migranter

Vi vet for lite om hvor mange EU-migranter som er bostedsløse. Kirkens Bymisjon gjennomførte derfor en kartlegging av bostedsløse EU-migranter som oppholder seg i Oslo. Mai 2023 lanserte vi rapporten.

Les mer om publikasjonen

I count