Mål 1: Utrydde alle former for fattigdom i verden (delmål 1.2 og 1.3)
Kirkens Bymisjon arbeider parallelt for å endre strukturelle årsaker til at fattigdom oppstår, gjennom politisk påvirkning, rapporter og annen form for synliggjøring av problemene. I kampen mot fattigdom og for en mer rettferdig fordeling av ressurser, makt og muligheter, samarbeider vi med organisasjoner og personer som selv har erfart hva utenforskap og fattigdom innebærer.
Kirkens Bymisjon arbeider for et samfunn uten fattigdom, og står opp mot makt og meninger som skaper fattigdom og urettferdighet. Det gjør vi gjennom direkte hjelp – som gratis mat og måltider, utdeling av klær og andre nødvendigheter, gratis møteplasser og aktiviteter og utlån av fritidsutstyr. Samtidig driver vi opplærings- og arbeidsinkluderingstilbud for å løfte mennesker ut av fattigdom.
Mål 2: Utrydde sult (delmål 2.1 og 2.2)
Noen faller utenfor velferdssystemet og får ikke sine behov dekket fra det offentlige. Kirkens Bymisjon serverer måltider til mennesker i rus- og gatemiljøene på våre kafeer og møtesteder over hele landet, og vi deler også ut mat til personer som trenger det. På våre kjøkken serverer vi næringsrik mat. Det styrker gjestenes helse og forebygger underernæring, sykdom og overdosedødsfall.
Mål 3: God helse og livskvalitet (delmål 3.5, 3.4 og 3.8)
Vi tilbyr profesjonell helsehjelp, behandling og oppfølging på en rekke områder innen fysisk og psykisk helse. Vi har lang erfaring og bred kompetanse innenfor rusomsorg og behandling av rusmiddelavhengighet, innen eldreomsorg og sykehjemsdrift og innen psykisk helsetilbud for ulike grupper.
Aksept er et nasjonalt helse- og sosialfaglig senter for alle berørt av hiv. Senteret styrker livsmestringen til mennesker berørt av hiv, øke kunnskapsnivået, samt forebygger nye tilfeller av hiv-smitte. Helsesenteret for papirløse migranter drives av Kirkens Bymisjon og Røde Kors i fellesskap og er et tverrfaglig primærhelsetilbud til personer uten oppholdstillatelse i Norge.
Mål 4: God utdanning
Vi har flere tilbud for unge som har falt utenfor skole- og arbeidsliv. Gjennom blant annet forebyggende arbeid, arbeids- og kompetansetilbud, møtesteder, leksehjelp og samtaletilbud arbeider vi for å redusere utenforskap blant barn og unge.
Ung på dagtid er en fleksibel opplæringsarena for ungdom mellom 15 og 24 år som står i fare for, eller har droppet ut av skolen. Ung i jobb er et lavterskel, tilrettelagt aktivitets- og arbeidstreningstilbud med fokus på mestring. Prosjektet er rettet mot personer mellom 18 og 29 år utenfor utdanning eller i jobb, med mål om å gi en introduksjon til arbeidslivet. Vi driver også Vibemyr skoleverksted som er et tilrettelagt opplæringstilbud på videregående nivå for elever som har rett på spesialundervisning. I 2023 ga vi ut rapporten «Barna ingen teller: Snakk om skolefravær» – en rapport om ufrivillig skolefravær hvor barn som ikke er på skolen eller som har langvarig skolefravær forteller om hvordan de har det.
Mål 5: Likestilling mellom kjønnene (delmål 5.2 og 5.6)
Som organisasjon har vi hatt tiltak på prostitusjonsfeltet i over 40 år og har lang og bred erfaring med å møte mennesker som selger og/eller bytter seksuelle tjenester. Ved vårt botilbud for mennesker utsatt for menneskehandel, Lauras Hus, og ved Nadheim-tilbudene i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo, har vi også bred erfaring med arbeid med de som er utsatt for menneskehandel. Gjennom vårt oppsøkende arbeid er vi til stede med informasjon, avdekker utfordringer og tilbyr juridisk, helse- og sosialfaglig bistand og støtte til målgruppen.
Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst (8.5, 8.6 og 8.8)
Vi driver mange ulike former for tilrettelagte arbeidstiltak ovenfor målgrupper som av ulike årsaker har falt ut, eller aldri kommet inn i arbeidslivet. Vi driver arbeidsinkluderingstilbud på oppdrag fra NAV, dagsjobber for mennesker med rus- og psykisk helse utfordringer og arbeidstilbud rettet mot ungdom og unge voksne.
Kirkens Bymisjon driver også rettshjelpstiltak og avdekker ulovlige arbeidsforhold for arbeidsmigranter. Ung rettshjelp bistår mange unge mennesker med arbeidsrett. Vi driver også politisk påvirkningsarbeid for å bedre forholdene. I tillegg arbeider vi for å endre regelverket for mennesker på uføretrygd, slik at de får mulighet til å arbeide mer.
Mål 10: Redusere ulikhet i og mellom land (delmål 10.1, 10.2, 10.3 og 10.4)
Kirkens Bymisjon arbeider for å sikre like muligheter og redusere forskjeller i levekår på bakgrunn av erfaringer i møte med mennesker som opplever disse på kroppen. Vi etablerer målrettede tiltak for mennesker som av ulike årsaker ikke får sine rettigheter ivaretatt eller opplever å få muligheter på lik linje med andre i samfunnet. Kjennskapen til ulike målgrupper gir oss gode forutsetninger for å synliggjøre mangler i eksisterende systemer som kan være til hinder for å oppnå gode levekår, og for å påvirke til endring. Gjennom helsesenteret for papirløse tilbyr vi helsehjelp, samtidig som vi arbeider for retten til helsehjelp for alle.
11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn (11.1 og 11.3)
Mange er midlertidig hjemløse og trenger akuttovernatting. I flere byer driver vi overnattingstilbud for mennesker med rus- og psykiske lidelser og for fattige tilreisende bostedsløse, og andre som trenger tilbud på vei til eget hjem. Vi arbeider med å bekjempe bostedsløshet, redusere og forhindre utkastelse og øke kvaliteten i bolighjelpetilbudet. Vi har varige boliger til formidling og oppfølging blant mennesker som strever med rusavhengighet, psykisk lidelse og isolasjon. Vi har flere tiltak etter soning som tilbyr bolig, arbeid og et rusfritt nettverk til personer som blir løslatt fra fengsel, eller har behov for oppfølging etter rusbehandling.
Gode lokalmiljø og møteplasser er kjernen i mange av våre virksomheter, og ikke minst blir dette viktig når vi som samfunn skal møte utfordringene som kommer i fremtiden når flere og flere eldre skal leve hjemme lenger. Kirkens Bymisjon driver møteplasser, aktiviteter og nabolagshus, og etablerer tilbud i områder preget av sosiale forskjeller og opphoping av levekårsutfordringer.
Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon (delmål 12.3, 12.5 og 12.6 )
Vi samarbeider med matsentraler og matprodusenter om overskuddsmat. Mat som ellers ville blitt til avfall deles ut til mennesker som trenger det, eller blir servert som måltider til deltakere og gjester på våre tiltak. I tillegg til å yte mathjelp, bidrar vi til å redusere matbransjens store utfordring med å kaste fullt brukbar mat og reduserer samfunnets miljøavtrykk.
I våre arbeidstiltak sysselsetter vi mennesker som, av ulike grunner, står utenfor arbeidslivet. På verkstedene produseres gave- og interiørprodukter av høy kvalitet gjennom ombruk av materiale som tekstiler, glass, pvc-plast og tapetrester. Vi driver også profesjonelle sykkelverksted.
Skattkammeret tilbyr gratis utlån av utstyr til sports- og fritidsaktiviteter i 22 byer og tettsteder. Skattkammeret oppfordrer og tilrettelegger for ombruk og deling av utstyr samtidig som tilbudet bidrar til å forebygge at barn og unge ekskluderes fra idrett. Flere steder i landet har vi skolesekk-kampanjer der brukte sekker samles inn, vaskes og gis bort.
Mål 13: Stoppe klimaendringene (delmål 13.2 og 13.3)
I Kirkens Bymisjon arbeider vi systematisk og målrettet for å redusere våre miljøpåvirkninger. Ombruk og redesign, videreformidling av overskuddsmat og utlån/utdeling av utstyr er eksempler på dette. Kirkens Bymisjon Miljø er en arbeidsinkluderingsbedrift som driver innsamling av tekstiler gjennom 1000 innsamlingsbokser på Sør- og Østlandet. Av tekstilene som samles inn går 80% som gjenbruk av klær, 14% går til materialgjenvinning og 6% går til energigjenvinning.
Mål 16: Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner (delmål 16.3, 16.7 og 16.10)
Vi tilbyr gratis rettshjelp for flere målgrupper. Formålet er å bedre rettsikkerheten til mennesker som av ulike årsaker ikke er i stand til å hevde sin rett. Rettshjelpssentralen bistår mennesker med begrenset økonomi, Gatejuristen gir gratis rettshjelp til folk som har eller har hatt rusproblemer. Ung rettshjelp gir gratis rettshjelp til barn og unge under 25 år.
Batteriet er til for grupper og organisasjoner som jobber mot fattigdom og sosial ekskludering i Norge. Målet er å gjøre brukerorganisasjoner synlige og slagkraftige i kampen mot fattigdom og sosial ekskludering, gjennom organisering, likepersonsarbeid, selvhjelp og politisk påvirkningsarbeid.
Mål 17: Samarbeid om å nå målene
De beste løsningene for å nå bærekraftsmålene gjør vi sammen med og i samarbeid med andre. I kampen mot fattigdom og for en mer rettferdig fordeling av ressurser, rettigheter og muligheter, samarbeider Kirkens Bymisjon med organisasjoner og personer som selv har erfart hva utenforskap og fattigdom innebærer.
Vi samarbeider også med privat næringsliv om bærekraft. Gjennom samarbeidet stimulerer vi selskapene til å bidra til sosial bærekraft gjennom å bidra med sin kunnskap, kompetanse, tid og midler i våre tiltak.